Hlavní obsah

Nord Stream 2 je připravený. Proti se ale staví vlivní němečtí Zelení i Brusel

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Dosluhující německá kancléřka Angela Merkelová si za plynovodem Nord Stream 2 stojí. Evropským úředníkům se ale zdá, že Rusko využívá nepříznivé energetické situace v Evropě. Projekt by se tak mohl spustit až příští rok.

Článek

Kontroverzní projekt Nord Stream 2 je dokončen a naplněn technickým plynem. Jediné, na co se momentálně čeká, je potvrzení od národních úřadů a úřadů Evropské unie. Ruský prezident Vladimir Putin se zavázal zvýšit dodávky plynu a prohlásil, že Nord Stream 2 může spustit provoz „den po“ regulačním podpisu.

Na schválení plynovodu mají regulační orgány čas až do května. Zda budou úředníci ochotni proces urychlit, se teprve uvidí. Záležet bude i na energetické situaci v Evropě.

Německým Zeleným se plynovod nelíbí

Někteří evropští politici osočili v souvislosti s rostoucími cenami energií a nedostatečnými dodávkami Rusko z úmyslného přiškrcení trhu. Podle úředníků se Rusko omezením dodávek snažilo vyvíjet tlak na úřady, aby udělily certifikaci pro nový plynovod.

Německá vláda pod odcházející kancléřkou Angelou Merkelovou projekt vytrvale podporuje přes námitky USA a některých partnerů z Evropské unie, stejně jako Ukrajiny. S Olafem Scholzem, sociálním demokratem, jehož strana plynovod podpořila a snaží se sestavit novou vládu, není změna v přístupu na obzoru.

Nicméně Zelení, kteří se v Německu rovněž těší oblibě voličů, jsou dlouhodobě proti projektu. Spolupředseda Robert Habeck, který bude hrát vedoucí roli v jakékoli nové vládě, ve středu podpořil výzvy strany, aby plynovod dodržoval pravidla EU. Habeck k tomu obvinil Rusko, že projekt využívá jako nástroj k vydírání.

„Pokud se mě zeptáte, zda by mělo být povoleno připojení Nord Stream 2, řekl bych, že pouze pokud budou dodržována všechna evropská pravidla,“ uvedl Habeck v rozhovoru pro rádio Deutschlandfunk. „A nepřijde mi, že by se to momentálně dělo,“ dodal spolupředseda Zelených.

Jestli projekt splňuje podmínky EU, zatím není jisté

Německý správní úřad má do 8. ledna, kdy vyprší čtyřměsíční období pro odpověď, vydat návrh rozhodnutí o certifikaci. Poté, co ministerstvo hospodářství v Berlíně minulý měsíc vydalo hodnocení, podle kterého Nord Stream 2 nepředstavuje žádné riziko pro dodávky energie v Německu a EU, je pravděpodobné, že ke schválení projektu dojde.

Návrh rozhodnutí bude poté předán Evropské komisi k přezkoumání, zejména pokud se řeší, zda plynovod splňuje pravidla EU, podle nichž musí být přeprava plynu oddělena od výroby a prodeje.

Pokud německý regulátor povolí dodávky zítra, začnou dodávky pozítří.
Vladimir Putin, prezident Ruska

Skupina vysoce postavených zákonodárců Evropského parlamentu ale minulý měsíc napsala komisařce EU pro energetiku Kadri Simsonové dopis, v němž varovala, že Nord Stream 2 nesplňuje požadavky na oddělení.

Vyzvali k „jasnému a pevnému“ dodržování evropských energetických pravidel, což zopakoval i Habeck z německých Zelených.

Zjištění Komise však není závazné, certifikace se ale může zpozdit. EU má dva měsíce na to, aby dospěla k závěru, který může být „odložen“ o další dva měsíce. Teprve poté může německý regulátor udělit certifikaci, což by mohlo posunout datum zahájení Nord Stream 2 až na příští rok.

„Pokud německý regulátor povolí dodávky zítra, začnou dodávky pozítří,“ uvedl podle informací Bloombergu Putin minulý měsíc v Soči.

Odpor vůči plynovodu, zejména mezi východními členskými státy EU, jako je Polsko, zůstává silný a polská vláda minulý měsíc vyzvala Evropskou komisi, aby zahájila vyšetřování možné manipulace trhu ze strany vlastníka Nord Stream 2, společnosti Gazprom PJSC.

Reklama

Doporučované