Hlavní obsah

Krachu se podle Havlíčka nedalo zabránit. Přepis plynu řešte online, radí

Foto: vlada.cz

Zastropováním záloh se podle ministra Havlíčka dodavatelé nedostanou do problémů.

Reklama

Pomoc, kterou navrhuje současná vláda lidem, postiženým náhlým zdražením energií, vyjde na desítky miliard korun. V rozhovoru pro SZ Byznys to řekl ministr průmyslu Karel Havlíček.

Článek

Případy lidí, kterým pětkrát zdražil plyn nebo elektřina, označil Karel Havlíček za extrémy. Situace je podle něj lepší, než se líčí. Přesto vláda chystá balík opatření za desítky miliard korun.

V záloze má i takzvané energošeky inspirované Francií, tedy speciální dávky pro domácnosti ohrožené energetickou chudobou. Vláda ale preferuje jiné nástroje - například nulovou DPH a zastropování zálohových plateb. Zastropováním podle Havlíčka dodavatelé neutrpí žádné ztráty.

Začátkem příštího týdne se ukáže, kolik zákazníků včas neuhradilo někdy až astronomické zálohy. S dodavateli, kterým do klína spadly statisíce klientů, Havlíček jedná i o splátkových kalendářích pro neplatiče.

„Byla diskuze o možnosti nastavení splátkových kalendářů. Proto doporučujeme, pokud klienti nebudou schopni zálohy platit, ihned kontaktovat dodavatele poslední instance a dohodnout se na postupu. A hlavně rychle přejít ke standardním dodavatelům,“ radí ministr.

Byl jste se v posledních dnech podívat na pobočkách firem jako E.ON a ČEZ? Bavil jste se s postiženými lidmi? Jak na vás ta situace lidsky působí?

Ano a samozřejmě mě to hrozně mrzí, ale bohužel v tržním prostředí tomu nelze zabránit. Do energetického trhu není možné zasahovat, je plně konkurenční a ceny na světových trzích vzrostly astronomicky. Jestliže ceny plynu pro evropský trh stouply za rok z 15 eur za MWh na 160 eur, což bylo na začátku října, dnes naštěstí již pod 70 eur, tak se to musí projevit v cenách. Distribuční firmy krachují v Británii, Německu… Podobně jako v jiných zemích situaci denně řešíme a nenecháváme klienty napospas trhu. Co se týká poboček a front, doporučujeme přechod řešit elektronicky, je to rychlejší.

Příklad z praxe. Důchodce má místo tří tisíc platit na zálohách za plyn 17 tisíc dodavateli poslední instance. Splatnost vyprší zítra. Statisíce lidí mají do zítřka zaplatit pro ně nepochopitelné sumy. Kolik lidí do termínu splatnosti nestihne zaplatit zálohy?

V médiích se objevují hodně extrémní příklady, drtivá většina klientů nemá takové nárůsty. Ale je faktem, že to bude za vyšší ceny. Je třeba objektivně říct i to, že doposud klienti Bohemia Energy měli oproti ostatním dodavatelům energie levnější. Sumy nejsou nepochopitelné, odpovídají bohužel aktuálním cenám na světových trzích. Ale chápeme to, a proto odpouštíme DPH a aktivujeme okamžitou pomoc v nouzi. Tady musí být daleko aktivnější MPSV. Kolegyně Maláčová byla nejdříve hyperaktivní, stále přinášela návrhy, jak sociálně slabé podpořit, a když jsme navrhli cestu, tak z toho couvá, že je to pracné. Ona žije v zajetí PR a své kandidatury na předsedkyni ČSSD, ale toto není politika, ale reálný problém. A my musíme zapojit sociální podporu, podobně jako třeba v Polsku. A věřím, že srazíme i ty zálohové faktury.

Bavil jste se s dodavateli také o tom, jak budou přistupovat k lidem, kteří jim spadli do klína, ale zálohy nebo následné splátky neuhradí včas? Apeloval jste na firmy, aby byly vstřícnější, nepředávaly hned dluhy k vymáhání?

Ano, jednáme o tom s nimi trvale, že je nezbytně nutné v maximální míře pomoci těmto lidem. Zároveň byla diskuze o možnosti nastavení splátkových kalendářů. Proto doporučujeme, pokud klienti nebudou schopni zálohy platit, tak ihned kontaktovat dodavatele poslední instance a dohodnout se na postupu. A hlavně rychle přejít ke standardním dodavatelům.

Kdy nejpozději chcete nějakou pomoc aktivovat? Protože jak bylo řečeno, o víkendu vyprší termín splatnosti záloh tisícům lidí, kterým hrozí existenční problémy a pád do chudoby a možná i popotahování s exekutory kvůli nesplaceným dluhům.

Najíždí to postupně, jak nám umožňuje zákon. DPH ihned, pomoc přes sociální dávky musí MPSV spustit obratem, nic jim v tom nebrání, obnovitelné zdroje energie od ledna, zastropování záloh v listopadu. Pracujeme i na možných budoucích legislativních úpravách, stejně jako v Polsku, na Slovensku a v dalších zemích, všichni narychlo mění zákony, jedná se s Evropskou komisí, taková situace tu ještě nebyla.

Vláda je pod palbou kritiky, že analyzuje situaci kolem pádu Bohemia Energy pomalu. Třeba dosud přesně neví strukturu klientů padlé firmy, jde o 900 tisíc lidí. Kdy budete přesně vědět, kolika lidí, firem, jakých věkových a sociálních skupin se problémy týkají?

Nemůžeme dělat ukvapená rozhodnutí, není to jen o nás, musíme dodržovat pravidla EU a udržet konkurenční prostředí. Většina obyvatel nebyla u Bohemia Energy a my nemůžeme udělat opatření, které sice pomůže klientům Bohemia Energy, ale současně uškodí ostatním. Jsme v kontaktu s dodavateli poslední instance a strukturu padlých klientů máme. Samozřejmě, že s tím pracujeme a během 14 dnů máme více řešení pomoci, než většina zemí v EU. První krok byl zajistit přechod k dodavatelům první instance, aby nikdo nepřišel o dodávky. To se podařilo, včetně dodávek plynu pro firmy. V další fázi jsme okamžitě schválili plošná opatření pro všechny klienty, nemůžeme podpořit jen zákazníky Bohemia Energy. Nyní pracujeme na individuální podpoře pro ohrožené rodiny. Tančíme ale na tenkém ledě, nesmíme udělat rozhodnutí, které v čase poškodí všechny. A jakýkoliv zásah do tržního prostředí k tomu směřuje…

Snížení DPH pomůže lidem zpětně, jejich vysoké zálohy to nevyřeší. A další nápady, jako je zmiňovaný příspěvek 1500 korun z obnovitelných zdrojů ročně, je ve srovnání s tím, co mají lidi platit navíc, kosmetická pomoc. Mimořádná dávka v hmotné nouzi není vhodná stejně jako příspěvek na bydlení, to už připustilo MPSV. Bavíte se na vládě o dalších nápadech, jak pomoci, třeba o voucherech?

My musíme řešit dva problémy. Jednak navyšování cen pro všechny a jednak situaci klientů padlých dodavatelů. Kombinace DPH a příspěvku na obnovitelné zdroje energie by dle našich odhadů měla eliminovat cenový nárůst v rámci elektřiny. Mimořádná okamžitá pomoc už jde více klientům Bohemia Energy a nezapomínejme na příspěvek na bydlení, ten má také svůj účel. Sociální podpora přes úřady práce je lepší než energošeky, protože se jedná o zaběhlou praxi. Pokud se shodneme na tom, že to má být pro ohrožené domácnosti, pak někdo musí posoudit stav domácnosti, což umí úřad práce. Energošek by připadal v úvahu jako plošné řešení, je to krajní varianta, ale máme ji rovněž připravenou. A paralelně řešíme zákonné změny ve vazbě na regulaci cen.

Jaké jsou odhadované celkové náklady této pomoci?

Bude to do značné míry záležet na další vládě. To není alibismus, ale realita, neboť řada změn musí být schválena Sněmovnou a tam máme menšinu. Pokud bychom byli u rozhodování my, udržíme všechny dostupné nástroje, což by dělalo nízké desítky miliard, vše podle toho, jak dlouho bude krize trvat. Nenechali jsme padnout firmy domácnosti v době covidové, stejně bychom se chovali i nyní. Ale nová vláda chce velmi šetřit, vyčítá nám výdaje v době koronaviru a obávám se, že podpora se sníží. Ale nechci dělat nyní závěry, z opozice budeme v tomto velmi nároční.

Bavíte se o řešení krize v energetice s politiky koalic, které vyhrály volby?

Problém je, že nevíme, kdo bude jejich expertem na energetiku a hospodářskou politiku nebo sociální věci. Zatím se k tomu moc nevyjadřují a pokud, tak to je spíše politické okopávání kotníků ve smyslu, kdo za co může. Stále ještě jsou v módu kolovrátkové opozice. Ale musím říci, že třeba po poslední veřejné diskusi s ekonomickým expertem Spolu panem Skopečkem jsme se na opatřeních až na drobnosti – k překvapení nás obou – shodli.

Kdy jste se sešel s dodavateli elektřiny a plynu ohledně zastropování záloh a jak jednání probíhala? A co potřebujete „doladit“?

Poslední setkání s dodavateli poslední instance (DPI) za mojí účasti bylo tento týden ve středu. Náměstek pro energetiku Neděla s nimi jedná průběžně. Řešili jsme hlavně rychlost přechodu z DPI na standardní dodavatele, dále jsme vyhodnocovali analýzy ohledně ohrožených skupin odběratelů, splátkové kalendáře a individuální přístup k požadavkům. Zastropování řešíme paralelně s Energetickým regulačním úřadem.

Pokud se zálohy zastropují, dodavatelé mohou prodělávat, protože nakupují ze dne na den za mimořádně nevýhodné spotové ceny. Bavili jste se o jakémsi barteru ve smyslu „vy zastropujete, my vám ulevíme, resp. pomůžeme uhradit ztráty“?

Nikoliv, problém DPI dnes není v nedostatku hotovosti, ale v množství klientů, které k nim v rámci DPI přešli a kteří nyní chtějí přejít na standardní režim. Všichni jedou nadoraz a posilují kontaktní místa, přesto to trvá déle než obvykle. My nemůžeme zastropovat ceny a tím dostat dodavatele do ztrát, ale podle našeho výkladu opřeného o legislativce může Energetický regulační úřad přes vyhlášku zastropovat zálohy DPI. Pokud klienti rychle přejdou do standardních dodávek, nejde o faktické ztráty, tedy DPI neutrpí. Klíč k řešení ale rozhodně není v zastropování, to je okamžité řešení, aby náraz nebyl tak velký. Cesta je rychle přejít z režimu DPI ke standardním dodavatelům. Tím získává zákazník jak lepší cenu, tak výrazně lepší zálohy, navíc může lépe vyjednávat splátkové kalendáře a podobně.

Na jaké ceně by se dodávky měly zastropovat?

V tuto chvíli to řeší Energetický regulační úřad, je to zcela nezávislý úřad, nemůžeme mu diktovat, pouze dávat návrhy, což činíme nonstop….

Dle prvních reakcí vidíte ochotu dodavatelů do toho jít? Protože předpokládám, že stát soukromníky nemůže přinutit, za kolik budou prodávat, pokud nejde vyloženě o lichvu.

Stát nemá mnoho nástrojů, jak do liberalizovaného trhu s energiemi vstoupit. Musíme striktně postupovat podle směrnice EU 2019/944, která jasně říká, že můžeme umožnit ochranu zákazníků v domácnostech, kteří trpí energetickou chudobou a jsou zranitelní, ovšem prostřednictvím sociální politiky, ne veřejnými zásahy do stanovování cen energií. Energetický regulační úřad nemůže zasahovat do cen, pokud je na trhu konkurence. A u nás je 440 dodavatelů. Můžeme odpustit DPH a poplatky za obnovitelné zdroje energie, což činíme. Současně navrhujeme, že pro nejvíce ohrožené domácnosti využijeme takzvanou mimořádnou okamžitou pomoc přes úřady práce, podobně jako při povodních nebo tornádu. A současně vyzýváme Energetický regulační úřad, aby zastropoval zálohy dodavatelům poslední instance.

Reklama

Související témata:

Doporučované