Hlavní obsah

Energošmejdi dál útočí. Zákon proti nim má poslední šanci, varuje svaz

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Pokud sněmovna nyní neschválí novelu chránící spotřebitele před tzv. energošmejdy, zákon půjde přijmout až v roce 2023, tvrdí svaz obchodu. Pozdější schválení by podle svazu způsobilo stamilionové škody.

Článek

Poslanci mají během aktuální schůze pravděpodobně poslední šanci, jak zajistit, aby novela energetického zákona, která obsahuje ustanovení v boji proti takzvaným energetickým šmejdům, byla schválena při dodržení standardních procedur ještě před podzimními sněmovními volbami. Sdělil to Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR), který žádá, aby Sněmovna proto úpravu zařadila do svého programu třetích čtení. Svaz uvedl, že neustále zaznamenává další a další stížnosti na chování zprostředkovatelů prodeje elektřiny a zemního plynu.

„Na potřebě posílení ochrany spotřebitelů proti energošmejdům panuje všeobecná shoda už tři roky, ale hraje proti nám čas. Standardní lhůty legislativního procesu jsou neúprosné, a pokud se novela nestihne projednat nyní, hrozí, že se do voleb už nestihne schválit. To by byl pro všechny, kteří ji od roku 2018 prosazují, skutečně šok,“ řekl prezident SOCR ČR a viceprezident Hospodářské komory ČR Tomáš Prouza.

Než by nová práva spotřebitelů proti energošmejdům prošla po volbách do Poslanecké sněmovny znovu celým legislativním procesem, psal by se minimálně rok 2023, uvedl svaz. Pohledem statistik Energetického regulačního úřadu (ERÚ), České obchodní inspekce a spotřebitelských organizací podle něj by za tuto dobu přibylo minimálně dalších 40 000 stížností poškozených domácností, a k tomu ještě mnohem více poškozených a okradených spotřebitelů, kteří nikdy stížnost nepodají.

Přepočteno na peníze hovoříme o škodách v řádu několika set milionů korun jen na pokutách zaplacených energošmejdům za nevýhodné a klamavé smlouvy, podotkl svaz. „Pokud vezmeme v úvahu, že průměrná výše pokuty za jedno odběrné místo může být okolo 8000 korun a většina spotřebitelů se nechá zlákat k přepisu nejen svého bydliště, ale například i chalupy, mohou poslanci svým rozhodnutím lidem ušetřit klidně i půl miliardy korun na pokutách. Jde skutečně o rozsáhlý problém, který se dotýká nás všech,“ dodal Prouza.

Novela mimo jiné zavádí zprostředkovatelskou činnost v energetice na základě oprávnění ERÚ jako nový druh podnikání. Registr zprostředkovatelů povede rovněž regulační úřad. Dosud platí, že dodavatelé energie musí mít pro svou činnost licenci a podléhají dozoru ERÚ, zprostředkovatelům ale stačí živnostenský list, smlouva nebo dohoda, ale dohled mají pouze obecný.

Spotřebitel má mít díky novele také možnost v případě uzavření smlouvy distančním způsobem nebo mimo obchodní prostory bez postihu vypovědět závazek ze smlouvy ve lhůtě do patnáctého dne po zahájení dodávek elektřiny nebo plynu. Stejné právo bude mít i při uzavření smlouvy prostřednictvím zprostředkovatele.

Smlouva o dodávce elektřiny nebo plynu na dobu určitou s dobou dodávky přesahující 36 měsíců se pak po uplynutí této doby bude považovat za smlouvu na dobu neurčitou. Hospodářský výbor doporučil už dříve některá opatření ještě zpřísnit. Podpořil například návrh, podle kterého budou moci obce zakázat svým nařízením podomní prodej energií.

Reklama

Doporučované