Hlavní obsah

EP schválil rezoluci o mezinárodním zákazu „robotů-zabijáků”

Drony ovládané umělou inteligencí nebo kulomety, co si budou vybírat vlastní cíle.Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Europarlamentem prošel návrh usnesení o mezinárodním zákazu takzvaných „robotů-zabijáků”. Jde o autonomní zbraňové systémy bez nutnosti ovládání člověkem. Některé země a poslanci se samovolných zbraní ale zastávají.

Článek

Evropský parlament schválil rezoluci dovolávající se mezinárodního zákazu autonomních zbraňových systémů schopných zabití i bez nutné autorizace člověkem.

„Samovolné zbraňové systémy musí být mezinárodně zakázány,” apelovala na zasedání Bodil Valerová, mluvčí bezpečnostní politiky parlamentní skupiny Zelení – Evropská svobodná aliance.

Diskuzi nad tímto tématem vedla minulý měsíc ve svém ústředí v Ženevě také OSN. Ke shodě v dané problematice však zastupující státy nedošly.

„Drony s umělou inteligencí, kulomety, které by si vybíraly vlastní cíle - technologický pokrok ve zbrojařském průmyslu začíná mezinárodní zákon předbíhat. Ještě ale není pozdě,” vyjádřila se ke sporu také vývojářka umělé inteligence Rasha Abdul Rahimová z lidskoprávního hnutí Amnesty International.

„Včasný zákaz může dystopickým scénářům zahrnujícím závody ve zbrojení supervelmocí těmito zbraněmi stále předejít,” dodala.

Některé země byly ale spíše toho názoru, že by stálo za to prozkoumat benefity plynoucí z vývoje a používání autonomních zbraní. Podle Ruska, USA, Izraele nebo Jižní Koreje by zákaz mohl vyústit k limitování vědeckého vývoje právě v oblasti umělé inteligence.

Při jednání Evropského parlamentu se však mnohé hlasy zastávaly názoru Valerové. Podle nich by mohlo být problematické, pokud by některé státy disponovaly držením takových zbraní, kdežto jiné ne.

„Moc rozhodnout nad životem a smrtí by neměla nikdy přejít z rukou člověka do rukou strojů,” podpořila své tvrzení Valerová.

Organizace spojených národů se má znovu sejít v listopadu. Podle serveru BBC se právě od této schůze očekává další projednávání mezinárodního zákazu automatizovaných zbraňových systémů, kterého se v Europarlamentu nyní schválená rezoluce dovolává.

Reklama

Doporučované