Hlavní obsah

EPH mění strategii, od uhlí se přesouvá k obnovitelným technologiím. Je v tom velká šance, říká Křetínského stratég

Rozhovor s Jiřím Feistem, šéfem klíčové energetické firmy v portfoliu Daniela Křetínského.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nákupy uhelných aktiv pro nás byly hlavně vstupenkou na některé trhy. Dnes jdeme jiným směrem, říká Jiří Feist, strategický ředitel EP Power Europe, klíčové energetické firmy EPH Daniela Křetínského.

Článek

Křetínského Energetický a průmyslový holding až dosud rostl agresivními nákupy energetických aktiv, hlavně těch spjatých s uhlím. Křetínský je v Německu druhým největším těžařem uhlí a významným výrobcem elektřiny. Ve Velké Británii koupil dvě uhelné elektrárny, dnes jedná o převzetí energetických aktiv německé skupiny Uniper ve Francii. Mezi ně také patří – mimo jiné – i uhelné elektrárny.

Křetínský nakupoval špinavou energetiku levně, protože další hráči z ní pod politickým tlakem utíkali. Dnes je ale v Evropě vidět na horizont tohoto oboru: Německo chce s uhelnou energetikou skoncovat do roku 2038, ještě ambicióznější cíl má Francie. Velké pojišťovny odmítají uhelná aktiva pojišťovat, emisní regulace je stále přísněji omezuje, politici a část evropské veřejnosti volají po zrychlení boje s emisemi.

Až dosud se Křetínskému jeho uhelná strategie vyplácela. Ještě v roce 2017 vytvořila skupina EPH, která má aktiva v šesti evropských zemích, rekordní zisk ve výši 22,5 miliardy korun. Lze za současné situace výsledky impéria udržet, nebo dokonce dál zvedat?

„Věřím, že jsme schopni v růstu dál pokračovat,“ říká v rozhovoru Jiří Feist. Nálepka EPH jako firmy postavené na uhlí je podle něj mýtem. „Uhelná energetika se v EPH dnes podílí na tvorbě hotovosti jen asi 20 procenty, na výrobě energie v megawattech je to asi 40 procent,“ vysvětluje.

Pro EPH se podle Feista stalo v minulosti uhlí vstupenkou na některé zahraniční trhy. Například do Velké Británie se EPH dostal koupí dvou uhelných elektráren, dnes tu chystá velké investice do stavby zdrojů na biomasu a komunální odpad nebo do plynové elektrárny.

Jaká je další strategie Křetínského skupiny? Jak vnímá Jiří Feist evropskou klimatickou politiku? A proč je pro něj evropský odchod od uhlí spíše šancí na další růst než omezujícím handicapem? Sledujte rozhovor s Jiřím Feistem v úvodním videu.

Reklama

Doporučované