Hlavní obsah
Online

První oběť koronaviru na území Evropy, zemřel čínský turista

Foto: Profimedia.cz

Wu-chan, kde se nachází většina nemocných, zasypal sníh. Dezinfekční práce v ulicích pokračují i nadále.

Reklama

aktualizováno •

Počet obětí nového koronaviru v pevninské Číně stoupl o dalších 143. Celkem tak nemoci COVID-19 způsobené koronavirem podlehlo 1523 osob. Spojené státy oznámily evakuaci svých občanů z výletní lodi Diamond Princess v jokohamském přístavu. Koronavirus si vyžádal první oběť na území Francie, zemřel 80letý čínský turista. Jde o čtvrté úmrtí mimo pevninskou Čínu.

Článek

První obětí nového koronaviru na území Evropy je čínský turista, který zemřel ve Francii, informuje britská BBC. Šlo o 80letého muže z provincie Chu-pej, který přiletěl do Francie 16. ledna a do karantény zamířil 25. ledna. Jedná se o čtvrté umrtí mimo Čínu, k dřívějším došlo v Hongkongu, Japonsku a na Filipínách.

Počet nově nakažených se výrazně snížil ve srovnání s předchozím dnem, kdy pevninská Čína ohlásila přes pět tisíc nových případů, z toho 4800 v provincii Chu-pej. Počet nemocných prudce vzrostl ve čtvrtek, kdy začala provinční zdravotnická komise do statistik zahrnovat i případy, které byly diagnostikovány novými klinickými metodami.

Města v provincii Chu-pej, která mají celkem více než 60 milionů obyvatel, byla prakticky uzavřena a veškeré veřejné činnosti zastavené. Lidé, kteří se vrací po volnu do Pekingu, musejí zůstat čtrnáct dní v izolaci doma nebo pod zdravotnickým dohledem.

Spojené státy oznámily evakuaci svých občanů z výletní lodi Diamond Princess v jokohamském přístavu. Na lodi se nachází přes 3700 lidí, v karanténě v jokohamském přístavu je od 4. února. Zatím je zde nahlášeno téměř 300 případů nákazy, v sobotu jich přibylo 67. Karanténa má skončit 19. února.

Mimo pevninskou Čínu bylo zaznamenáno téměř 450 případů nákazy ve 24 zemích a teritoriích a celkem tři úmrtí – v Japonsku, Hongkongu a na Filipínách. V pátek nově první případ oznámil Egypt jako první země v Africe.

  • Uprostřed boje s koronavirem se daří usměrňovat ebolu

    Zatímco se Čína snaží zastavit šíření koronaviru, boj s další smrtelnou nemocí, ebolou, dosáhl „povzbudivého milníku“, uvedla v pátek Světová zdravotnická organizace.

    Čtyři africké země, včetně Demokratické republiky Kongo, Burundi, Ghany a Zambie, schválily vakcínu proti ebole, aby „utvrdily výrazný pokrok“ při udržování bezpečnosti svých lidí před onemocněním.

    „Rychlé schválení vakcíny proti ebole zeměmi v africkém regionu pomůže zajistit, aby byl tento nástroj prevence k dispozici tam, kde je to nutné,“ řekl Matshidiso Moeti, regionální ředitel WHO pro Afriku.

    Demokratická republika Kongo stále bojuje s druhou největší epidemií eboly na světě. Doposud jí podlehlo 2200 lidí, infikovaných je přes 3400.

    Výsledky předběžné studie nové vakcíny proti ebole s názvem Ervebo ukázaly, že je účinná téměř na 98 % a podle WHO může snížit riziko úmrtí u těch, kteří se ebolou již nakazili.

  • Pětice Čechů je zdravá, negativní byl i druhý test

    Pětice Čechů, kteří jsou po návratu z čínského Wu-chanu v karanténě na pražské Bulovce, je zdravá. Potvrdil to i druhý test na koronavirus, uvedl dnes večer na Twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Nic tedy nebrání jejich pondělnímu propuštění z nemocnice domů. V Česku bylo zatím kvůli podezření na nákazu testováno 76 lidí, u nikoho se nemoc neprokázala.

    Čeští občané přiletěli do Evropy z epicentra nákazy Wu-chanu francouzským letadlem. Už první testy na nemoc COVID-19 byly u nich negativní.

  • Xinhua: Čína krizi překoná, pro zbytek světa je příkladem

    Čínská státní agentura Xinhua informuje o výroku Jorge Chedieka, vyslance generálního tajemníka OSN pro South-South Cooperation.

    „Jsem opravdu přesvědčen, že Čína tuto krizi překoná velmi brzy a vrátí se ještě silnější než dříve,“ řekl ve čtvrtek pro státní agenturu. „Jsme velmi hrdí na reakci Číny vůči epidemii, dává zbytku světa příklad, což opět dokazuje skvělé vedení země v mnoha oblastech vývoje.“

    Čínská reakce na epidemii je „mimořádná“, poznamenal.

  • Výletní loď Westerdam hlásí prvního nemocného

    Malajsie u americké pasažérky výletní lodi Westerdam potvrdila nákazu koronavirem. Ženě je 83 let, píše státní médium Bernama.

    Několik asijských zemí odmítlo nechat loď zakotvit v jejich přístavech, povolení dala v pátek Kambodža. Na výletní lodi cestovalo 1 455 hostů a 802 členů posádky. Na loď nebyla uvalená karanténa, všichni pasažéři se mohli vrátit do svých zemí po absolvování zdravotních prohlídek.

    Příznaky nákazy se projevily i u manžela nemocné Američanky, test na přítomnost koronaviru měl ale negativní.

    Podle zpráv státních médiích je v Malajsii aktuálně 22 potvrzených případů.

  • V Brně se budou vyrábět roušky proti koronaviru

    Česká firma Respilon bude vyrábět roušky, schopné zabít nový typ koronaviru, kromě Izraele i přímo v Brně, kde sídlí. Linka, která bude uvedena do provozu asi v květnu, denně vyrobí až 70 000 roušek. V rozhovoru pro deník Lidové noviny to řekl majitel Respilonu Roman Zima.

    Jak už dříve informovaly Seznam Zprávy, firma začne roušky do několika týdnů vyrábět také ve své továrně v Izreali. Podrobnosti popsal redaktor Tomáš Svoboda:

  • Vývoj koronaviru nelze předpovídat, řekl šéf WHO

    Je nemožné předpovídat, jak se vyvine nynější epidemie nového koronaviru, řekl dnes na mnichovské bezpečnostní konferenci šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Má obavu z toho, co by koronavirus způsobil v zemi s méně rozvinutým zdravotnictvím, než má Čína, která je nejpostiženější zemí.

    Ghebreyesus vyjmenoval několik aspektů epidemie, které ho povzbuzují a několik, které mu dělají starosti. Mezi ty první patří způsob, jakým proti koronaviru postupuje Čína, i to, že se zatím nemoc ve velkém mimo tuto zemi nešíří. Přes 99 procent případů nákazy podle něj připadá právě na asijskou velmoc. Naději šéfovi WHO dodává také to, že vědecká komunita společně pracuje na zvládnutí nákazy i připravenost zemí pomáhat postiženým státům dodávkami zdravotnického materiálu.

    Na druhou stranu je Ghebreyesus znepokojen tím, že počet nakažených v Číně stále roste, i vysokým číslem tam infikovaných lékařů a dalšího zdravotnického personálu. Starosti mu přidělává také nedostatek financí a dezinformace, které se o nákaze šíří.

    Na to, že se u nich vyskytne nový koronavirus, musí být podle šéfa WHO připraveny všechny země.

  • Stav turisty ve Francii se rapidně zhoršil hned po hospitalizaci

    Stav čínského turisty, který ve Francii podlehl nákaze a stal se tak prvním případem úmrtí na koronavirus v Evropě, se „rapidně zhoršil“ krátce po hospitalizaci 25. ledna. Uvedl to francouzský ministr zdravotnictví Agnès Buzyn.

    „Pacientův stav se zhoršil náhle, předtím byl několik dnů v intenzivní péči,“ řekl Buzyn.

    Čínský turista z provincie Chu-pej dorazil do Francie 16. ledna. Pacient byl po přijetí do nemocnice držen v přísné izolaci.

    Buzyn potvrdil, že pozitivní test na koronavirus měla i jeho dcera. „Její zdravotní stav již není důvodem k obavám a měla by být schopna nemocnici brzy opustit,“ uvedl Buzyn.

  • Osm z devíti nakažených Britů opustilo nemocnici

    Osm pacientů nakažených novým typem koronaviru opustilo nemocnici, potvrdily britské úřady. Karanténu v nemocnici Arrowe Park v hrabství Merseyside zároveň opustilo 94 osob, informuje britská televize Sky News.

  • Solidarita s Čínou na Times Square

    Na křižovatce Times Square v New Yorku, která je známá pro své světelné billboardy, se v sobotu objevily podpůrné zprávy v čínštině i angličtině, informuje čínská agentura Sin-chua.

  • Hongkongské nemocnice mají dostatek ochranných pomůcek

    Zásoby ochranných pomůcek pro hongkongské státní nemocnice by měly vydržet minimálně do konce příštího měsíce, úřady už ale plánují nákupy roušek nebo ochranných oděvů v zahraničí, píše CNN. Hongkong zatím hlásí 56 nakažených a jednoho mrtvého.

  • Další nakažený v Japonsku po návratu z Havaje

    Ženě lékaři diagnostikovali nový typ koronaviru po návratu z Havaje, testy na nákazu koronavirem vyšly pozitivně i jejímu manželovi, informuje americký web BNO News.

  • Ohniskem koronaviru v Británii může být metro

    Britští lékaři varovali, že ohniskem nákazy koronavirem v zemi může být síť metra. Varování přišlo po potvrzení devátého případu nákazy, infromuje web ITV London.

  • V izolaci zůstává dcera první oběti v Evropě

    Spolu s 80letým mužem, který nyní zemřel, byla „v přísné izolaci“ i jeho dcera, u níž se přítomnost nového typu koronaviru rovněž prokázala. Její zdravotní stav už ale podle francouzské ministryně zdravotnictví Agnés Buzynové „není důvodem k znepokojení“ a nemocnici by měla brzy opustit, informuje ČTK. Francie uvádí jedenáct nakažených, podle listu Le Figaro šest lidí zůstává v nemocnici. Desítky lidí zůstávají v jižní Francii v karanténě poté, co byli evakuováni z Číny.

  • Čínský ministr zahraničí: Země z epidemie vyjde silnější

    Čína ze současné epidemie nového koronaviru vyjde silnější než kdy dříve a dále bude „pochodovat ještě odhodlanějším krokem“, je přesvědčen šéf čínské diplomacie Wang I. Řekl to v projevu na mnichovské bezpečnostní konferenci. Aktuální vývoj podle něj ukazuje, že epidemii je možné zvládnout. Zahraničním státům poděkoval za pomoc, píše ČTK.

  • Dvě podezření na koronavirus v Nigérii se nepotvrdila

    Podezření u dvou osob v Nigérii na nákazu koronavirem se nepotvrdila, testy dopadly negativně. Obě osoby se nedávno vrátily z Číny, informuje nigerijský online deník The Cable.

  • Japonsko hlásí dalších osm nakažených

    Celkem 29 nakažených hlásí Japonsko. V sobotu přibylo celkem osm osob, u sedmi z nich se předpokládá, že se nakazily během jízdy taxíkem u stejného řidiče, informují americké BNO News.

  • Vietnam nevpustí do země dvě plavidla

    Vietnam nepovolil zakotvit dvěma lodím ve svých přístavech kvůli obavám z přenosu nového koronaviru, uvedla agentura Qatar News.

  • První oběť na území Evropy

    První obětí nového koronaviru na území Evropy je čínský turista, který zemřel ve Francii, informuje britská BBC. Šlo o 80letého muže z provincie Chu-pej, který přiletěl do Francie 16. ledna a do karantény zamířil 25. ledna. Jedná se o čtvrté umrtí mimo Čínu, k dřívějším došlo v Hongkongu, Japonsku a na Filipínách.

  • Cestování okolo čínského Nového roku ubylo

    Podle odhadů čínské státní agentury Sin-chua cestujících v období oslav Nového roku ubylo až o 45 procent oproti loňskému roku.

  • Na palubě Diamond Princess je 67 nových případů nákazy

    Dalších 67 případů nákazy novým typem koronaviru hlásí loď Diamond Princess, která kotví v jokohamském přístavu. Zprávu přinesla agentura AFP s odvoláním na japonské úřady. V neděli zde má proběhnout evakuace amerických občanů zpět do Spojených států.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy