Hlavní obsah

S covidem se těžko bojuje. Vědec popsal, jak bude virus dál mutovat

Foto: Cryptographer, Shutterstock.com

Hostem Ptám se já byl molekulární genetik Jan Pačes.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Česko trápí další vlna epidemie covidu, kdy skokově rostou počty nakažených i hospitalizovaných. Zvládá vláda boj s pandemií efektivně? A jaká opatření by se měla ještě přijmout?

Hostem Ptám se já byl molekulární genetik z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR Jan Pačes.

Za pondělí v Česku přibylo 4262 nových případů a rostou i počty hospitalizovaných. Výrazné rozdíly přitom panují mezi jednotlivými kraji a situace je nejhorší v regionech, kde větší část obyvatelstva odmítá očkování. „To, že na podzim bude nějaká vlna, jsme očekávali všichni. Tento týden mě ale zaskočil, jakou to nabralo rychlost,“ komentoval situaci Pačes.

Vláda proto připravuje opatření, která by mohla neočkované motivovat, aby svůj postoj přehodnotili. Od příštího týdne si budou muset sami platit preventivní testy a odpůrci vakcinace z řad učitelů si při vyučování nasadí respirátor. Ministr Jan Hamáček přichází dokonce s návrhem zvážit prokázání bezinfekčnosti nejen pro volnočasové aktivity, ale i před vstupem na pracoviště.

Podle Pačese ale není přístup Čechů k očkování ničím výjimečným. „Potíž s očkováním neplatí jen pro koronavirus, problém s očkováním tu byl i předtím,“ vysvětlil s tím, že si neumí představit kampaň, která by nepřesvědčené přesvědčit dokázala. „Nejvíc hraje roli, že ti lidé nebudou moci jít na pivo. Nevím, jestli tento způsob je principiálně ideální, ale jiný nemáme,“ dodal ale s tím, že z hlediska sledování epidemie není omezení testování tím nejlepším krokem.

Přestože očkovací místa kvůli ohlášenému zastavení proplácení testů hlásí větší zájem veřejnosti a někde se na vakcínu dokonce stojí fronty. Ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch předpokládá, že epidemická situace se bude zhoršovat ještě minimálně další dva týdny a stávající vlna odezní nejdřív začátkem prosince.

A otázkou samozřejmě je, jak mohou s vývojem epidemie zamávat mutace. Podle Pačese by ale rostoucí proočkovanost měla i jejich rozvoj omezit. „Všechny varianty vznikly v době a místě, kde pandemie nebyla pod kontrolou a měla tak dobré podmínky,“ pokračoval a vysvětlil, jak se může stát, že některá mutace „obejde“ testování: „PCR testy, když se dělají dobře, testují několik variant viru, a může se tak stát, že u nové mutace viru ta část testu nevyjde. Když to jedno PCR děláme na třech různých místech a na jednom nevyjde, tak víme, o jakou mutaci se jedná. Tomu se říká diskriminační PCR. Ale neznamená to, že by nám ta mutace unikla,“ upozornil.

A jakým směrem můře virus dále mutovat? „Virus se optimalizuje na prostředí, které má k dispozici. Lidská společnost byla na začátku naivní, nikdo neměl protilátky, virus se šířil krásně, ale ta doba se změnila, proto bylo těch variant tak mnoho, teď ale už jich je jen pár. Nyní ale budou soupeřit na trochu jiném poli. A bude záležet, jak budou reagovat na imunitu.“

Jaká opatření zaberou v boji s pandemií? A vyplatí se zvýhodňování očkovaných?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Hostem Ptám se já byl molekulární genetik Jan Pačes.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované