Hlavní obsah

Epidemie poznamenala charterové lety. Letiště jsou na zlomku provozu

Dopady koronaviru na letiště byly drastické. Nyní již fungují první spoje.Video: Tomáš Mitvalský, Jan Kozel

 

Reklama

Regionální letiště a cestovní kanceláře se musí potýkat s dopady koronaviru. Omezení cestování výrazně změnilo nabídku zájezdů i letů. Nadějí jsou tradiční evropské destinace, kam je opět možné vycestovat.

Článek

Omezený výběr cílových destinací. Ztráty v desítkách milionů korun. To je realita, ve které se nacházejí regionální letiště v České republice. Přestože je hlavní turistická sezona, charterové lety jsou na zlomku svého běžného provozu z minulých let. Například v Brně je pokles veřejných a charterových letů oproti červenci minulého roku 82 procent.

Jen pro představu, minulý rok v červnu brněnské letiště odbavilo zhruba tři sta letů. „Zbyly nám charterové lety do Řecka a Bulharska. Máme také pravidelnou linku do Londýna. Čekáme teď na vývoj situace v zahraničí. Jestli se přidá i Turecko nebo Egypt, v tuto chvíli zatím nevíme,“ sdělil vedoucí přepravního provozu na brněnském letišti Radek Lang. Podle něj budou ztráty řádově ve výši desítek milionů korun.

Například regionální letiště v Karlových Varech přišlo o svůj jediný pravidelný spoj. „Měli jsme pouze jednu linku. Pětkrát týdně z Moskvy. Tu jsme doposud neobnovili. Provoz, který nám zůstal, je letecká škola a zanedbatelný podíl vnitrostátních letů se zdravotnickým materiálem,“ popsal situaci jednatel Letiště Karlovy Vary Jiří Pos. Podle něj koronavirová krize ovlivnila letiště zásadně. „Běžně máme za rok 80 tisíc odbavených. Když jich letos bude 30 tisíc, tak budeme rádi. Je to ztráta zhruba dva miliony měsíčně. Podařilo se nám ale udržet zaměstnanost,“ upřesnil Pos.

V Pardubicích zrušili devět linek, které každý týden mířily na Ukrajinu, do Ruska a Španělska. „Stali jsme se mostem mezi Čínou a Pardubicemi. Přepravovaly se k nám humanitární lety. Po celou dobu u nás také létala malá osobní letadla,“ popsala situaci v době koronaviru ředitelka pardubického letiště Hana Šmejkalová. Lety tam znovu obnovili v červenci. Nyní má letiště jednu pravidelnou linku týdně do Španělska, která by měla být od srpna navýšena na dvě. „K tomu máme jeden charterový let do bulharského Burgasu a od září máme nasmlouvané dvě nové linky do Kyjeva a Lvova. Rádi bychom lety rozšířili i do dalších destinací,“ dodala Šmejkalová.

Situace na letištích je silně provázána s nabídkou cestovních kanceláří. Podle Jana Bezděka, tiskového mluvčího cestovní kanceláře Fischer, je nejžádanější destinací Řecko. „V tuto chvíli tam týdně odvezeme zhruba 2,5 tisíce Čechů. Klienti začali objednávat zájezdy ve chvíli, kdy vláda schválila semafor povolených zemí,“ sdělil. Cestovní kancelář očekává další vývoj v zemích, které jsou zatím pro turisty uzavřené. „Do této sezony jsme šli s tím, že odbavíme zhruba třicet procent klientů, ve srovnání s předchozí sezonou. Zatím jsou prodeje nad naše očekávání,“ dodal Bezděk.

Koronavirové epidemii se přizpůsobil i samotný průběh dovolené. „Při transferu je první řada od řidiče volná. Při check-inu se na recepci dodržují rozestupy. Všude je možnost dezinfekce,“ sdělil obchodní ředitel společnosti Exim Tours Petr Kostka. Turisté ale o zavedený standard nepřijdou. „Fungují i švédské stoly, ale v trochu jiném systému. Kuchař nebo číšník vám přímo servíruje to, na co máte chuť,“ dodal Kostka.

Jedna z cestujících, která mohla odcestovat na dovolenou podle plánu, je Helena Straňavová z Ostravy. „Už v lednu jsme kupovali letenky na Korfu. Měli jsme strach, že vůbec neodletíme. Nakonec se ale opatření zmírnila a dopadlo to pozitivně,“ sdělila. Zároveň měla trochu obavy, aby se ještě něco nezměnilo. V podobné situaci se kvůli koronaviru nacházely tisíce lidí.

Letiště i cestovní kanceláře se shodnou na tom, že ke zlepšení situace musí být umožněno bezpečné cestování do dalších zemí. „Záleží i na tom, jestli se do konce léta na seznam povolených destinací dostane například Tunisko, Turecko nebo Egypt. Pak se bude počet klientů zvyšovat,“ doplnil Bezděk.

Reklama

Doporučované