Hlavní obsah

Epidemie přikovala policisty do kanceláří. Méně vyslýchají a hlavně papírují

Foto: Policie ČR

Policejní statistiky: v březnu klesl počet trestných činů, například u násilných je to o 20 procent.

Reklama

Kriminalisté omezili výslechy - kvůli obavě z nákazy. Skypují, porady se odehrávají přes videokonference. A zasahují hlavně tam, kde to hoří.

Článek

Když koncem března na Kroměřížsku někdo ukradl včelaři 65 úlů, policisté udělali vše jako obvykle: vyjeli na místo zajistit stopy, vyslechli majitele, spočítali škodu skoro na půl milionu.

V době, kdy je život utlumen kvůli epidemii koronaviru, jsou tyhle případy jedny z mála, kdy kriminalisté jdou do terénu.

Jinak totiž vyšetřovatelé už od poloviny března, kdy vláda omezila pohyb lidí, často dělají hlavně to nejnutnější – právě akce, kdy je potřeba rychle vyjet k nějakému trestnému činu.

Jinak se věnují především papírování a dalším činnostem, při nichž nepřijdou příliš do styku nejen s kolegy, ale ani s obviněnými nebo s jejich advokáty.

Seznam Zprávy v minulých dnech mluvily hned s několika policisty na různých služebních úrovních. Shodli se, že některé případy se určitě protáhnou, protože není nyní možné na nich pracovat jako dřív.

Na okresních nebo krajských kriminálkách bývají nyní policisté rozděleni do dvou týmů, které slouží dvanáctihodinové směny. Tyhle dvě skupiny se musí v práci střídat tak, aby spolu nepřišly do styku. Právě kvůli obavě z nákazy – jeden nemocný policista by mohl ochromit celé oddělení. Protože do dvoutýdenní karantény by pak museli všichni, kdo s ním přišli do styku.

Kriminalisté museli odložit dlouhodobě naplánované výslechy a řeší jen ty, které se musí udělat hned. Tedy když zrovna zadrží podezřelého z loupeže nebo třeba z vykradení auta.

Mimopražští mají také – až na výjimky – zákaz jezdit do hlavního města. A policisté se nemohou ani scházet se svými informátory. Opět: riziko, že chytí koronavirus, je příliš velké.

Na druhou stranu policisté říkají, že mají zase více času na studium spisů, znaleckých posudků a plánování dalších kroků.

Skypují a drží směny

Mimořádná opatření zavedla i Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), která vyšetřuje ty největší případy. „Omezení se týkají především přímého styku s občany,“ řekl mluvčí centrály Jaroslav Ibehej, podle něhož u elitního útvaru omezili zejména výslechy. „Samozřejmě tato omezení nesmí ohrozit průběh trestního řízení. Na druhou stranu v tuto dobu musíme maximálně chránit zdraví osob,“ dodává mluvčí Ibehej.

Policisté z NCOZ se už od poloviny března snaží co nejvíc komunikovat přes maily nebo Skype. Porady se odehrávají přes videokonference. A policisté jsou také rozděleni do skupin, kdy jedna je v práci, druhá má home office.

Podobně uvažují i na pražských státních zastupitelstvích, kde policejní případy dohlížejí. Pečlivě plánují například výslechy, kterých se státní zástupci účastní. „Jednání s větším počtem účastníků, ať už obviněných, svědků či advokátů, může být potenciálním rizikem šíření nákazy,“ uvedl Aleš Cimbala, mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze.

Za zlodějem v respirátoru

Změny se naopak příliš nedotkly policistů, kteří pracují přímo v terénu – těch, kteří jezdí k dopravním nehodám nebo k vykradeným autům. V Praze jim ale pomáhají takzvané pořádkové jednotky, tedy takzvaní těžkooděnci, kteří zasahují třeba proti fotbalovým chuligánům nebo jsou nasazováni na rizikové demonstrace.

Když má řadový policista v Praze podezření, že by zadržený pachatel mohl být nakažený, zavolá právě členy pořádkové jednotky vybavené respirátory a ochrannými obleky.

Policisté však také připomínají, že mají kvůli nouzovému stavu a omezení volného pohybu znatelně méně práce než dříve. Ukazují to i statistiky: jen za březen vykázaly o 60 procent méně kapesních krádeží, majetkové trestné činy celkově klesly o 20 procent a o třetinu bylo méně násilí.

Už na začátku mimořádných opatření vydal policejní prezident Jan Švejdar 40 tisícům příslušníků policie pokyn, že mají omezit kontakt s lidmi. „Priorita je teď jinde a na silniční kontroly bude času dost,“ uvedl mimo jiné Jan Švejdar.

Zrovna kontroly na silnicích ale policisté později zase posílili, protože se ukázalo, že někteří řidiči začali spoléhat na to, že nedostanou pokutu. A policisté se o velikonočních svátcích také více zapojili do kontrol, jestli lidé při pěkném počasí dodržují nařízení vlády: neshlukovat se a mít na obličeji roušky.

Reklama

Doporučované