Hlavní obsah

Vláda přitvrdila: Povinné respirátory v práci a konec placených testů

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

aktualizováno •

Vláda dnes zpřísnila covidová opatření. Lidé budou muset začít povinně v práci nosit respirátory. Hospodští mají za povinnost kontrolovat bezinfekčnost hostů. Přestane také proplácení testů.

Článek

Vláda se dnes zabývala návrhy Ministerstva zdravotnictví, které mají omezit šíření epidemie covidu-19. Kabinet schválil, že personál restaurací bude muset kontrolovat testy či očkování zákazníků. Kabinet schválil obnovení povinného nošení respirátorů v zaměstnání.

Vláda dnes také schválila zkrácení platnosti antigenních a PCR testů. Antigenní testy budou místo 72 hodin platit jeden den, platnost PCR testu se zkracuje ze sedmi na tři dny. Zároveň vláda rozhodla, že s účinností od 1. listopadu už nebudou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Toto opatření má lidi více motivovat k očkování. „Netýká se to dětí do dvanácti let,“ doplnil premiér Andrej Babiš (ANO).

„Širší povinnost nošení ochrany dýchacích cest, která má platit od 25. října, byla schválena. Bude povinnost nosit ochranu dýchacích cest, respirátor, ve všech vnitřních prostorech včetně pracovišť,“ dodal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Pokud je pracovník v kanceláři sám, ochranu mít nemusí.

Bude povinnost nosit ochranu dýchacích cest, respirátor ve všech vnitřních prostorech včetně pracovišť.
Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví

K fungování restaurací Vojtěch řekl, že „v tuto chvíli není kontrola v restauracích, klubech, diskotékách, stravovacích službách, a to není správné. V současné situaci je nutné i prokazování a kontroly ze strany provozovatelů. Od 1. listopadu vláda schválila, že provozovatel restaurace, klubu bude muset kontrolovat tento certifikát o očkování, testu, onemocnění. Nesmí umožnit vstup do daného zařízení nebo poskytnout službu, to znamená, pokud člověk přijde do restaurace, nemusí kontrola proběhnout hned u vchodu, číšník provede kontrolu u stolu. Pokud certifikát nebude platný, službu poskytnout nemůže. Neplatí to pro jídla s sebou.“

O tom, zda budou muset děti starší 12 let nosit roušku i během výuky, jak o tom Vojtěch hovořil, dnes vláda nerozhodla. „Vláda se shodla na opatřeních, která jsem zmínil, u škol o tom budeme debatovat, jak ta opatření nastavit, tam bude debata pokračovat. Zítra budeme mít jednání a budeme se bavit,“ řekl Vojtěch.

Babiš kritizuje budoucí vládu

Premiér Andrej Babiš dnes na tiskové konferenci ostře kritizoval budoucí vládu. „Chtěl bych se hlavně vyjádřit ke spolupráci s opozicí. Mě velice mrzí různá prohlášení pana poslance Válka, který místo toho, aby s námi spolupracoval, dává jeden rozhovor za druhým a neskutečně lže,“ řekl Babiš. „Pokud někdo říká, že kabinet nedělá nic od srpna, já to považuji za skandální. Bylo by dobré, aby skutečně příští koalice začala spolupracovat a přišla s jejich Anticovid týmem na Ministerstvo zdravotnictví, a pokud pan poslanec Válek říká, že na zdravotnictví jsou nekompetentní lidé, a že s Babišem a Vojtěchem nebude jednat, tak mě to mrzí. Říkám, že v této situaci by politika měla jít stranou.“

Dodal, že vyjádření pravděpodobného příštího ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) bere osobně. „Jsou to jen urážení mé osoby a pana ministra i urážení odborníků na ministerstvu,“ dodal Babiš.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) dnes zopakoval, že nesouhlasí se záměrem Ministerstva zdravotnictví nařídit ve školách nošení roušek ve výuce. Podle Plagy resort zdravotnictví neustále mění své protiepidemické strategie a jeho postoj k plánování opatření proti covidu-19 ve školách je nepochopitelný. Na jednání vlády proto dnes bude chtít vysvětlení, o jaká data se Ministerstvo zdravotnictví opírá. Ministerstvo školství dlouhodobě prosazuje, aby se aspoň v regionech s horší epidemickou situací žáci testovali na covid-19. Prodloužit podzimní prázdniny plošně o dva dny bez dalších podobných opatření v celé společnosti Plaga nechce.

„Ministerstvo zdravotnictví přišlo s návrhem nošení roušek ve třídách, to pan Plaga nechce. Máme tady různé názory, požádal jsem ministerstvo, aby urychleně zorganizovalo setkání odborníků. Ministerstva školství, Ministerstva zdravotnictví a MeSES či vakcinologické společnosti,“ okomentoval neshodu Babiš.

Ještě k restauracím. Podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR budou kontrolovat doklad o bezinfekčnosti hostů od 1. listopadu. Nebudou ovšem zodpovídat za správnost dokladu, to zůstane na zákazníkovi. V případě hostů, kteří se dokladem o dokončeném očkování, prodělané nemoci covid-19 nebo negativním testu prokáží digitálním certifikátem v mobilní aplikaci, bude podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka vše jasné. U zákazníků, kteří aplikaci nepoužívají, nemají takzvaný chytrý telefon nebo v případě cizinců, personál podle Stárka hosty k prokázání dokladu vyzve, ale nemůže ručit za jeho správnost.

Tím, že už nebude možné využívat samotesty, se podle Stárka sníží návštěvnost restaurací.

Na dotaz Seznam Zpráv, komu bude hrozit sankce, pokud bude v restauraci host, který se neprokáže bezinfekčností, Vojtěch odpověděl: „Tady odpovědný bude ten provozovatel, který musí zkontrolovat certifikát. Pokud by nezkontroloval, bude za to odpovědný, ale na druhou stranu je odpovědný i ten, kdo ho nemá, nebo ho má padělaný.“

Epidemie přešla do rizikového scénáře

Epidemie podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha dlouho sledovala realistický scénář predikce, v posledních dnech se ale vyvíjí podle rizikového. Podle rizikového scénáře by mohlo být na začátku listopadu v nemocnicích 1200 lidí s covidem-19, z toho 250 na jednotkách intenzivní péče. Podle Vojtěcha v některých krajích hrozí opětovné omezování odložitelné nemocniční péče.

„Data jsou jednoznačná, dnes máme zhruba 70 až 75 procent lidí na JIP, kteří jsou neočkováni, pravděpodobnost, že skončíte na ventilátoru, je u neočkovaných mnohonásobně vyšší. Samozřejmě žádná vakcína není stoprocentní, ale očkování výrazně chrání před hospitalizací,“ upozornil dnes po jednání vlády Vojtěch.

Podle dnešních údajů Ministerstva zdravotnictví šíření nemoci covid-19 zrychlilo za jediný týden na více než dvojnásobek. V úterý přibylo 3246 případů, což je o 1739 víc než před týdnem a nejvíc za den od 20. dubna. Také lidí s covidem-19 v nemocnicích přibývá, od předchozího úterka jejich počet stoupl o dvě pětiny na 620. Stovka lidí je v těžkém stavu. Prudce roste i množství úmrtí. Za posledních sedm dní zemřelo 51 lidí s covidem-19, zatímco třeba za celé září bylo úmrtí 44.

Lockdownu mají zabránit delší prázdniny

Vedení Prahy vyzvalo radnice a základní školy, aby daly dětem příští týden pondělí a úterý ředitelské volno. Podobně apelují na ředitele škol také například v Jihočeském a Moravskoslezském kraji.

Důvodem je zvyšující se počet školáků nakažených covidem-19. Děti by tak spolu s podzimními prázdninami zůstaly doma celý týden. Město vyzvalo Ministerstvo zdravotnictví, aby opět zavedlo testování dětí. Cílem je zabránit tomu, aby musel být vyhlášen lockdown jako v loňském školním roce.

Praha zároveň zvažuje úpravu výuky pro třídy v karanténě, aby mohly zůstat ve škole. Výuka by se posunula tak, aby se děti nepotkávaly s ostatními třídami. Ve hře je i opětovné vyslání mobilních očkovacích týmů do škol. Novinářům to dnes řekli primátor Zdeněk Hřib (Piráti), radní Vít Šimral (Piráti) a pražská hlavní hygienička Zdeňka Jágrová.

„Nemocnost u školních dětí velmi rychle stoupá. Když tady mám sedmidenní počty, tak děti ve věkové skupině 12 až 15 let mají nemocnost 379 na 100 000, ale hlavně je tam vzestup o 136 procent. Včera (v úterý) to bylo o 98 procent. Děti ve věku šest až 11 mají nemocnost o něco nižší, to znamená 352 na 100 000, vzestup nemocnosti o 40 procent,“ řekla Jágrová.

Předseda Pirátů s vládními kroky neouhlasí:

Vojtěch dnes apeloval, aby se lidé nechali očkovat a na dodržování opatření. „Chtěl bych poprosit všechny, aby byli zodpovědní, nechceme dělat lockdown, zavírat obchody, restaurace, služby, ale potřebujeme tato základní pravidla, aby se dodržovala, aby se lidé nechali očkovat, protože situace se nevyvíjí dobrým směrem,“ řekl. „Posunuli jsme se do rizikového scénáře a reálně hrozí, že v následujících týdnech, pokud by se situace vyvíjela obdobným způsobem, že opět dojde k určitému zahlcení nemocnic, že budeme omezovat plánovanou elektivní péči, že pacienti čekající na výkon budou muset čekat několik měsíců, to nikdo nechce. Je to každého zodpovědnosti, aby se těmi pravidly řídil. A není to otázka této nebo budoucí vlády, koronavirus nezná politickou příslušnost.“

Reklama

Doporučované