Hlavní obsah

Epidemie se probouzí. Má potenciál i přes tisíc případů denně, míní Dušek

Foto: Profimedia.cz

Nákaza se znovu rychle šíří Českem, zatím se ale vyhýbá nejzranitelnějším skupinám, vyplývá z dat.

Reklama

Česko má nejvíc nově nakažených koronavirem od května. Podle šéfa zdravotnických statistiků Ladislava Duška projde další vlna nákazy celou Evropou. „Neočkované si bohužel najde,“ míní.

Článek

V úterý laboratoře odhalily 588 lidí nakažených koronavirem. Víc pozitivních testů hlásily naposledy ve druhé půlce května.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Jak vyplývá z prezentace Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), kterou mají Seznam Zprávy k dispozici, většinu nakažených netvoří senioři. Víc než polovina případů připadá na věkovou skupinu 20 až 59 let. Skoro 40 procent případů potom tvoří mladí do 19 let.

„Počet nově nakažených potenciálně zranitelných pacientů je stále nízký a stejně tak i zátěž nemocnic. Jde o efekt postupující vakcinace,“ píší statistici. Za posledních 14 dní bylo ve věku nad 65 let diagnostikováno 197 lidí.

Foto: ÚZIS, Seznam Zprávy

Nejvíce případů koronaviru je nyní mezi mladými dospělými.

Z map je nicméně patrné, že se nákaza jako vlna začíná rozlévat po celé republice. Nejvíce se v posledních dnech šíří v Karlovarském kraji, kde incidence, tedy počet nově odhalených případů na 100 000 obyvatel za poslední týden, k dnešku stoupla na 39 z předchozích 33. V okrese Karlovy Vary je dokonce 77. Následuje Lounsko se 47 potvrzenými případy za posledních sedm dní. Na úrovni krajů přesahuje incidence třicítku ještě v Praze, dosahuje hodnoty 36, o den dříve to bylo 30.

Podívejte se, jak nákaza postupuje Českem:

„Epidemie se probouzí s návratem lidí do zaměstnání a do škol. Roste velké množství potenciálně rizikových kontaktů a Česká republika má jen fázový posun oproti Německu, Rakousku a řadě jiných zemí, se kterými má smysl se srovnávat. Nevyhnutelně nás čeká to, co teď probíhá v Německu nebo Rakousku – tedy další nárůsty počtů nově diagnostikovaných,“ okomentoval dnes vývoj ve Sněmovně Ladislav Dušek, ředitel ÚZIS. Dodal, že se v posledních týdnech zvyšuje počet nově zachycených nákaz u mladých lidí, zejména ve věku 16 až 29 let.

Foto: ÚZIS, Seznam Zprávy

Ubylo naopak případů v seniorní populaci. Podle statistiků je to výsledek vakcinace.

O tom, že se nárůst případů po prázdninách očekával, mluví i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Zároveň však informoval, že se při plošném testování ve školách nepotvrdilo, že by byla vysoká virová nálož mezi dětmi. V prvním termínu po zahájení školního roku minulý týden testy potvrdily 116 pozitivních případů nákazy. Data z druhého testování v pondělí se zatím vyhodnocují.

Jaká bude další vlna?

Před rokem přibylo 7. září podobné množství případů jako letos, v dalších dnech pak počty stoupaly nad tisíc, ve druhé půlce října nad 10 000. Maximem při loňské podzimní vlně bylo na začátku listopadu přes 15 700 potvrzených případů za den.

Podle odborníků je ale nyní Česko v jiné situaci. Více než 5,8 milionu lidí je plně očkováno, přibližně 1,7 milionu zároveň podle oficiálních statistik nákazu prodělalo. Toto číslo přitom může být ve skutečnosti ještě vyšší.

„Máme připravené tři scénáře vývoje, s tím že zatím to bohužel jde přesně podle scénáře realistického a nikoliv podle toho nejvíce optimistického. Dnešní nárůst 588 je takový úterní vrchol týdne, vždy se to bude vlnit. Ale potenciál dostat se na podzim nad tisíc v tuto chvíli epidemie v populaci ještě má,“ upozornil šéf statistiků.

Foto: ÚZIS, Seznam Zprávy

Mapa ukazuje, jak jsou na tom s očkováním jednotlivé regiony.

Doplnil, že 75 až 85 procent nově diagnostikovaných tvoří lidé, kteří nemají očkování. Vlna, která je nyní v Česku na svém začátku, podle něj projde celou Evropou. „Stále je velký podíl populace nenaočkován a nová varianta viru je významně nakažlivější než virus, který tu byl minulý rok. Neočkované si bohužel najde. Vše se bude odvíjet od toho, jak se podaří uchránit zranitelné pacienty a jak dlouho vydrží vakcinační ochrana u zranitelných skupin,“ dodal.

Vláda zatím neplánuje, že by kvůli zhoršení situace okolo koronaviru přijímala další protiepidemická opatření. Počkat chce i do kompletního vyhodnocení testování ve školách. Případná opatření podle premiéra Andreje Babiše (ANO) budou lokální, vláda se nechystá třeba uzavírat školy či hranice.

Reklama

Doporučované