Hlavní obsah

Epidemie v Dole Darkov. Hejtman uvažuje o vyhlášení stavu nebezpečí

Foto: Seznam Zprávy

Díky vyhlášení stavu nebezpečí by hejtman získal kompetence nařizovat krizová opatření na území celého kraje.

Reklama

Ohnisko nákazy v Dole Darkov, kde je podle posledních čísel 113 nakažených zaměstnanců OKD a šest jejich příbuzných, přimělo ve čtvrtek dopoledne hejtmana k vydání série zákazů. Uvažuje rovněž o vyhlášení stavu nebezpečí.

Článek

„S okamžitou platností byl vyhlášen zákaz návštěv v krajských zařízeních zdravotní a sociální péče. Tento zákaz platí v organizacích Moravskoslezského kraje, jako jsou nemocnice, domovy seniorů a další sociální zařízení,“ uvedl hejtman Ivo Vondrák.

S koncem nouzového stavu není podle něj v kompetenci hejtmana ani krizového štábu opatření nařídit plošně na celém území regionu. Veškeré kompetence mají hygienici, přesto toto opatření doporučuje Vondrák i ostatním zřizovatelům v regionu.

„Situaci sledujeme, bude se jí zabývat také krizový štáb, který zasedá v pondělí. Po konzultaci s covid týmem při ministerstvu zdravotnictví jsme se rozhodli, že další případná opatření vyplynou z výsledků víkendového plošného testování ve společnosti OKD,“ dodal hejtman. „Pokud dojde ke zhoršení epidemiologické situace, připravujeme se na možnost vyhlášení stavu nebezpečí. Díky tomuto kroku bych jako hejtman získal kompetence nařizovat krizová opatření na území kraje, která by mohla pomoci řešit aktuální epidemiologickou situaci.“

Jak se mění aktuální čísla.

Podle posledních středečních údajů onemocnělo v karvinském Dole Darkov 113 zaměstnanců a šest jejich rodinných příslušníků. Hygienici ale čekají nárůst počtu nakažených v rodinách.

V karvinských dolech pracuje zhruba 8 400 lidí, přímo v Dole Darkov a na něm navazující úpravně uhlí je to 1 800 lidí. Od 18. května, kdy bylo odebráno 791 vzorků, bylo ke středě z tohoto počtu 88 pozitivních zaměstnanců OKD a dva báňští záchranáři Dolu Darkov, kteří ale nebyli testováni při plošném odběru vzorků. O víkendu se bude testovat dalších 1 000 lidí.

Pro Důl Darkov platí přísná opatření. Při vstupu si musí každý pracovník vydezinfikovat ruce a projít před termokamerou. Společnost zajistila pro všechny zaměstnance dezinfekční prostředky a roušky. Pro důlní pracovníky platí povinnost nosit respirátory, rukavice a ochranné brýle. Třikrát denně se dezinfikují společné prostory, šatny, výdejny a další místa. Na dolech se denně dezinfikují dopravní nádoby a vozy pro dopravu zaměstnanců. Zaměstnanci z Dolu Darkov se nepřesouvají na jiná pracoviště.

Karviná: Nechceme nepodložené zásahy

„Vycházíme vstříc všem požadavkům krajské hygienické stanice, dodržujeme jako město veškerá nařízení. Všechna zásadní opatření jsou v rukou exekutivy, tedy hygieniků a epidemiologů. Kompetence primátora města v této chvíli neumožňuje zasahovat do činnosti krajské hygienické stanice nebo jakkoliv ovlivňovat chod podnikatelských subjektů,“ podotkl primátor Karviné Jan Wolf. V moci města Karviné je podle něj pouze případné ovlivnění chodu úřadu a příspěvkových organizací.

Verbální souboj tváří epidemie.

„Po ukončení nouzového stavu se město Karviná navrací k normálnímu životu. Z našeho pohledu se nejedná o masivní nákazu, která by měla být v této chvíli předmětem jakýchkoliv nepředložených zásahů,“ řekl tajemník Karviné Roman Nogol. „Věříme, že příslušné správní orgány a zejména hygienici a epidemiologové vědí nejlépe, jestli a jak je nutné zasahovat. Jsme přesvědčeni, že to odborníci umí, a věříme, že i Krajská hygienická stanice se sídlem v Ostravě dělá kompetentní kroky s klidem a rozvahou dle údajů, které má k dispozici. Na obci není, aby šířila poplašné zprávy a aby strašila občany. Jsme připraveni po dvouměsíční práci v krizovém štábu na celou řadu dalších opatření, která bude nutné zase dál přijímat dnem i nocí, pokud to bude nezbytně nutné.“

Podle výkonného ředitele OKD Radima Tabáška firma úzce spolupracujeme s odborníky, kteří situaci v OKD vyhodnocují. „Přijali jsme a dodržujeme veškerá doporučená i nařízená protiepidemická opatření hygieniků. V tuto chvíli společně pracujeme na dalším prohloubení už stávajících opatření, která by ještě důsledněji zabránila možnému šíření nákazy,“ řekl.

Na mysli má především polské kolegy. „V tuto chvíli již máme vytvořeny seznamy přeshraničních pracovníků i s kopiemi jejich PCR testů s negativním výsledkem. Budeme sledovat jejich platnost a v případě, že skončí a pracovníci nedodají nový test, nedostanou se na pracoviště,“ vysvětlil Tabášek.

Krajská hygienická stanice v Ostravě požaduje, aby se pracovníci z Dolu Darkov nepřesouvali na pracoviště v jiné lokalitě. „Toto nařízení již dodržujeme i s tím, že jsme zakázali přesuny z jiných lokalit na Důl Darkov,“ doplnil.

V Dole Darkov došlo k přechodu ze čtyřsměnného provozu na třísměnný provoz. Zároveň se pracovní doba zkrátí o jednu hodinu – tedy na šest a půl hodiny. Se zkrácenou pracovní dobou se nebudou krátit mzdy. Ihned po ukončení směny musí zaměstnanci opustit areál závodu, aby se nesetkali s další směnou.

Reklama

Doporučované