Hlavní obsah
Online

Nová čísla o koronaviru. Česko je druhou nejhůře postiženou zemí světa

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět

- Podle statistiky zveřejněné deníkem The New York Times, která ukazuje počet nových případů nákazy na 100 000 obyvatel za poslední týden, je Česká republika po Černé Hoře druhou nejhůře postiženou zemí světa.

- Po návratu žáků do škol je pravděpodobný nárůst počtu nakažených covidem-19. Pokud by se otevřely střední školy, výskyt v nich by byl asi ještě vyšší než u mladších dětí. Na jednání školského výboru to dnes řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

- „Stav epidemie je v bodě zlomu,“ řekl dnes Dušek poslancům zdravotního výboru. „Česká republika má virovou nálož v populaci jednu z největších v Evropě.“

- „Je možné, že uzavírání okresů přijde i jinde,“ řekl dnes ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Během dvou až tří týdnů může být podle něj situace, která dnes panuje například na Chebsku, v celé České republice.

  • Hejtmanka: V Plzeňském kraji se zatím nebudou uzavírat okresy

    V Plzeňském kraji, kde v poslední době výrazně roste počet lidí nakažených koronavirem, se zatím nebude uzavírat žádný okres. Novinářům to dnes večer řekla hejtmanka Ilona Maurizová (ODS). Aby se ale situace udržela, je nutné, aby lidé důsledně dodržovali základní protiepidemická opatření, bude se více testovat, začne se i s dezinfekcí některých prostor, uvedla. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes řekl, že kvůli špatné epidemické situaci se uvažovalo o uzavření Tachovska, vyřešilo se to ale ve spolupráci s hlavní hygieničkou jinak.

  • Kolik Česko dostalo vakcín?

  • Karlovarský kraj je připraven požádat o převoz pacientů do Německa

    Podle karlovarského hejtmana Petra Kulhánka se ve středu premiér Andrej Babiš zavázal osobně řešit případný převoz pacientů do Německa.

  • Zájem očkovat má přes 3000 praktiků

    Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka informoval na Zdravotním výboru Poslanecké sněmovny o motivaci praktiků očkovat ve svých ordinacích. Je to více než polovina ze zhruba pěti tisíc. „K očkování se závazně přihlásilo přes tři tisíce ordinací a další přibývají. Jejich seznam jsme předali Ministerstvu zdravotnictví,“ uvedl.

  • Některé nemocnice v Praze mají jen jednotky volných lůžek

    Některé pražské nemocnice už mají jen jednotky volných lůžek pro pacienty s nemocí covid-19. Volné kapacity se snižují a situace se někdy mění i z hodiny na hodinu. Ministerstvo zdravotnictví dnes uvedlo, že v Praze a Karlovarském kraji je nyní méně než deset procent volné kapacity lůžek intenzivní péče v nemocnicích. V hlavním městě bylo volných k úternímu odpoledni 59 lůžek. „Kapacita volných lůžek pro covid pacienty se pohybuje v řádech jednotek a mění se to prakticky každou hodinu. Možnost uvolnit další oddělení není otázka volných lůžek, ale je potřeba k nim mít i vyškolený personál a ten nemáme,“ napsala například mluvčí Fakultní nemocnice Motol Pavlína Danková. Podle ní se u personálu situace mění, někteří zdravotníci se vracejí do práce po neschopence.

  • Počet nových případů ve světě klesl, v Česku nikoliv, je druhé nejhorší na světě

    Počet nových případů infekce koronavirem ve světě klesl minulý týden o 16 procent. Snížil se rovněž počet nových úmrtí po nákaze, a to o deset procent. Uvedla to Světová zdravotnická organizace. Pozitivní trend se ovšem neprojevuje v Česku, které v současné době zaznamenává jedny z nejvyšších nárůstů případů infekce na počet obyvatel. Podle statistiky zveřejněné deníkem The New York Times, která ukazuje počet nových případů nákazy na 100 000 obyvatel za poslední týden, je Česká republika po Černé Hoře druhou nejhůře postiženou zemí světa.

  • Už tři týdny se pohybujeme velmi blízko stropu, říká šéf nemocnice

    Zatímco členové Babišova kabinetu mluví o otevírání obchodů a škol, kapacity nemocniční péče jsou na hraně. S čím se zdravotníci potýkají během každé své služby, popsal pro Seznam Zprávy šéf Oblastní nemocnice Náchod Jan Mach.

  • Někde jsou už nemocnice plné

    Některé nemocnice v zemi jsou momentálně kvůli koronaviru na hranici svých kapacit, případně již za ní. Velký problém je v Plzeňském kraji, nemocnice ve Stodu a v Sušici už nemohou nové pacienty přijímat. V Ústeckém kraji zbývá zhruba deset procent lůžek na odděleních JIP a ARO. Sokolovská nemocnice v úterý neměla místa pro nakažené covidem-19, záchranáři je museli převážet do okolních zařízení. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) jsou kapacity na hraně, při dalším zhoršování zvažuje zapojení specializovaných nemocnic.

  • Výrobci dodali do Česka až 577 tisíc dávek vakcíny, 194 tisíc dávek je nevyužitých

    Výrobci dodali do Česka k dnešku 489 575 až 577 130 dávek vakcíny proti covidu-19. Vyplývá to z dat o počtu dodaných plat od jednotlivých výrobců, která ČTK získala od Ministerstva zdravotnictví. Rozptyl je způsoben počtem dávek z lahvičky od firem Pfizer/BioNTech, ze které jde získat pět až šest dávek. Podle publikovaných dat o počtech naočkovaných dávek jich zdravotníci do úterý večer aplikovali 382 416. Zatím nevyužitých tak může být 107 000 až 194 000 dávek. „Jsou v očkovacích centrech. Všechna ta plata šla do očkovacích center, nestojí nikde na skladě. Šlo to na očkovací centra a očkuje se. Samozřejmě někde rychleji, někde pomaleji,“ sdělila mluvčí ministerstva Barbora Peterová.

  • Pátá linka na respirátory z Tchaj-wanu dorazila do Zlína

    Pátá linka na výrobu respirátorů z Tchaj-wanu, která je na rozdíl od předchozích darem vlády vládě, dorazila do Zlína. Uvedla náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Martina Tauberová. Linky do Česka Tchaj-wan slíbil dodat po loňské návštěvě předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Čeští senátoři tehdy navštívili ostrovní zemi k nelibosti Číny, která Tchaj-wan považuje za svou vzbouřenou provincii. „Linka na respirátory, kterou Tchaj-wan daroval ČR, dnes dorazila do Zlína. Vše je vybaleno a sedí. Náš Technický a zkušební ústav stavební (TZÚS) zajistí díky daru a spolupráci se společností Spur výrobu certifikovaných FFP2,“ napsala Tauberová.

    Foto: TW Martiny Tauberové

    Linka na respirátory, která dnes dorazila do Zlína.

  • Podívejte se, jak silná je epidemie u vás

    Seznam Zprávy získaly poslední data za všechny obce České republiky. Ta ukazují, kde nejvíce přibývá nově zjištěných osob s koronavirem. Mapy vycházejí z oficiálních dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

  • Plaga věří, že testy budou včas, záležet ale bude i na epidemii

    Ministr školství Robert Plaga (za ANO) věří, že se od 1. března stihne zajistit testování pro návrat části žáků do škol. Po zajištění testů plánuje Ministerstvo školství připravit instruktážní videa a návod, jak při testování žáků postupovat. Účast na testování bude nezbytnou podmínkou pro docházku k prezenčnímu vzdělávání. Otevření škol ale podle Plagy bude záležet i na dalším vývoji epidemie. Podle Plagy nyní vše nasvědčuje tomu, že se dodávky testů zajistit podaří. „Myslím si, že je to na dobré cestě,“ uvedl. „Ústřední krizový štáb už má vyřešenou i logistiku, protože při podzimním závozu respirátorů do školských zařízení už nějaké takové logistické cvičení proběhlo,“ řekl. Zdůraznil, že důležitý bude především další vývoj epidemie. „Já jsem rád, že jsme jako Ministerstvo školství debatu (o návratu žáků do škol) otevřeli a že velmi intenzivně probíhá, na druhou stranu tváří v tvář těm číslům (počtu nakažených) samozřejmě vždy bude hrát klíčovou roli zdravotnické hledisko,“ řekl.

  • Jsme na hraně, není čas na experimenty, řekl Dušek

    „Omlouvám se za pesimistický tón, mám někdy pocit, že je tendence nebrat to tak vážně, možná jsem k tomu i já přispěl,“ řekl dnes odpoledne Dušek poslancům. „Ale psychické naladění máte jiné, když na JIP leží 50 pacientů, a jiné, když jich tam leží 1500, což je současný stav. Jsme zase na hraně něčeho, kde není prostor pro zbytečné debaty a experimenty.“

  • Dušek k situaci v Česku: Nesmíme jít epidemii vstříc

    V osmi regionech je podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška záložní kapacita oddělení ARO a JIP na hraně vyčerpání. „Pokud by situace nabrala celorepublikový ‚drajv‘, zmizí funkce národního dispečinku, protože nebude ty lidi kam vozit. Pokud dostanete SMS od pana profesora ‚Náš kraj obsazuje poslední JIP lůžko, žádáme koordinátory o pomoc‘, tak mi není dobře. Toto není Portugalsko, to se nám nezdá, to nevidíme v televizi. Nikoho není možné obviňovat, že se nám tady rozšířila mutace, ale není možné jí jít vstříc.“

  • Jednotky intenzivní péče už jsou plné jako na podzim a čísla stále rostou

    Podle Duška je ve věkové kategorii 65+ za uplynulých 14 dní 16 325 nově nakažených. „Na JIP počty šplhají k 1200, což je maximum, které bylo na podzim. Rostou denně, sice ne ve velkých číslech, ale pokud by růst nabral dynamiku 1,2 až 1,4 (R), má potenciál se dostat k 1500 a více lidem na JIP ve stejnou chvíli ve třech týdnech,“ varoval poslance Dušek.

  • Nově jsou silně zasažené Plzeňský a Pardubický kraj

    Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek dále poslancům řekl: „Včerejší pozitivita testů je 42 procent, což je opět hodně. Nyní jsou nově zasažené Plzeňský a Pardubický kraj. Krajští koordinátoři péče z těchto regionů hlásí problémy v naplněnosti nemocnic. Virovou nálož v populaci může epidemie navýšit až dvakrát, pokud jí vyjdeme vstříc neuváženými opatřeními.“

  • Česko má jednu z největších virových náloží

    „Česká republika má virovou nálož v populaci jednu z největších. Pokud bychom chtěli prstem ukázat na stát v Evropě, kterému lze věřit ve vykazování dat, je to Rakousko. Až se závistí sleduji, jak se jim podařilo stáhnout nálož v populaci dolů. Komunikovali jsme s tamními kolegy, jejich opatření nebyla tak odlišná od našich, ale je tam slyšet takový daleko více nekompromisní tón při jejich nasazování,“ dodal Dušek.

  • Dušek: Epidemie je v Česku v bodě zlomu

    „Stav epidemie v bodě zlomu - tak jsme to nazvali s kolegy,“ řekl dnes ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek poslancům zdravotního výboru. „Je tu nákaza velkého množství zranitelných pacientů – v pracovních dnech více než 1300. Jdeme navíc do tohoto stavu ve fázi, kdy máme velké množství pacientů v nemocnicích, v některých regionech je náš akční rádius ve dnech. Na začátku září bylo v jednom dni zhruba 200 hospitalizovaných pacientů, dnes jsme o nulu dále. Naplňuje se scénář rizikové predikce.“

  • Děkani odmítají případné obnovení pracovní povinnosti mediků

    Děkani lékařských fakult odmítají případné obnovení pracovní povinnosti mediků, o kterém dnes mluvil ministr zdravotnictví Jan Blatný. Pomáhat v nemocnicích zatížených pacienty s covidem-19 mohou podle děkanů i studenti z jiných fakult než lékařských. „Děkani všech osmi lékařských fakult jednoznačně nesouhlasí s již třetím obnovením pracovní povinnosti pro naše studenty a žádají ministra zdravotnictví, aby byly respektovány požadavky představitelů institucí, které jsou zodpovědné za kvalitu vzdělávání dalších generací lékařů,“ uvedla dnes Asociace děkanů lékařských fakult ČR. Připomněla své prohlášení z počátku ledna, v němž vyjádřila ochotu rozšířit dobrovolnou pomoc v případě mimořádné krize a uvítala příslib Blatného, že studentům zapojeným do dobrovolné pomoci se nebude přikazovat pracovní povinnost.

Reklama

Hlavní zprávy