Hlavní obsah
Online

Blatný zakázal nemocnicím přijímat pacienty na plánovanou péči

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Blatný.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií doma i ve světě sledujeme v online reportáži.

Článek

- Index rizika epidemie covidu-19 v Česku se před koncem roku vrátil na nejvyšší, pátý stupeň pohotovosti, který značí kritický stav. V úterý testy v Česku odhalily 16 329 tisíc případů nákazy koronavirem. Jde o dosavadní rekord.

- Ministerstvo zdravotnictví nově zakázalo nemocnicím přijímat pacienty s odložitelnou péčí. Musí také zvýšit kapacity pro covidové pacienty. Nařízení platí od čtvrtka.

- Německé Sasko bude od čtvrtka pro vstup vyžadovat negativní test na koronavirus. Pro návštěvníky z rizikových oblastí, mezi které patří i Česko, platí povinnost nanejvýše 24 hodin starého testu. Spolková země je aktuálně ohniskem nákazy v celém Německu.

Vývoj nákazy v obcích

  • Jiný silvestr v New Yorku i Riu

    Kvůli pandemii koronaviru omezují světové metropole tradiční silvestrovské programy. Podobně jako v České republice bude v mnohých evropských státech na silvestra platit zákaz nočního vycházení. Tradiční ohňostroje či odpočítávání, jež lákají do ulic stovky tisíc lidí, letos v mnohých městech nahradí představení v televizi a na internetu.

    Během silvestrovské noci nebude v Londýně jezdit metro, což je pro britskou metropoli zcela nezvyklé. Starosta Sadiq Khan vyzval obyvatele hlavního města, aby místo oslav v ulicích sledovali silvestrovské pořady BBC. Obvyklý silvestrovský program zrušil také New York. Odpočítávání konce roku na Times Square nahradí představení, které bude přenášeno televizí a po internetu. Méně bouřlivé budou zřejmě letošní oslavy v brazilské metropoli Riu de Janeiru. Tamní radnice vydala zákaz vstupu na pláž Copacabana, kde se obvykle uskutečňují hlavní oslavy konce roku.

  • Kolik lůžek v nemocnicích je teď volných?

    Podle dat o kapacitě nemocnic z dnešního odpoledne je v nemocnicích zhruba 21 500 lůžek s možností podávat pacientovi kyslík a asi 30 procent z nich je neobsazených. Pro pacienty nakažené covidem jich je volných 794, před týdnem jich bylo 1075. Lůžek intenzivní péče je přes 3800, neobsazených je čtvrtina. Z více než 900 volných lůžek je pro covidové pacienty určeno 263, před týdnem bylo neobsazených 306. Umělých plicních ventilátorů je k dispozici ve všech nemocnicích téměř 2100, neobsazených je 43 procent, což je o tři procenta méně než před týdnem.

  • Nemocnice nesmí od čtvrtka přijímat pacienty na plánovanou péči

    Nemocnice nesmí podle dnes vydaného mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví od čtvrtka 31. prosince přijímat pacienty na plánovanou odložitelnou péči. Musí také navyšovat kapacity pro pacienty s covidem-19. Poskytovatelé následné a dlouhodobé péče mají podle opatření uvolňovat lůžka, aby bylo možné pacienty z akutních lůžek předkládat na oddělení následné péče. Podobné nařízení dopadlo na zdravotnická zařízení už na jaře, omezit péči měla znovu od 22. prosince.

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes ve vyjádření pro ČTK uvedl, že růst počtu hospitalizovaných považuje za závažnější problém než růst počtu nakažených. V úterý se v nemocnicích léčilo nejvíc pacientů s covidem-19 za poslední měsíc. Z 5712 hospitalizovaných bylo 826 ve vážném stavu. Od 26. prosince jich přibylo přes 1000.

  • Francie posune noční zákazy vycházení už na šestou

    Francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran v úterním rozhovoru pro televizi France 2 vyloučil možnost dalšího plošného lockdownu. Připustil ale, že denní přírůstek nakažených okolo 15 tisíc je stále hodně. Vláda proto plánuje rozšířit zákazy vycházení v nejvíce postižených regionech. V celkem 20 départementech tak budou muset Francouzi jít domů už v šest večer místo současných osmi.

  • Kvůli koronaviru je mimo službu skoro 500 profesionálních hasičů

    Kvůli koronaviru je dnes v izolaci nebo v karanténě na 500 profesionálních hasičů, téměř pět procent příslušníků a zaměstnanců Hasičského záchranného sboru. I když kvůli vládním nařízením proti šíření koronaviru jsou uzavřené restaurace, platí noční zákaz vycházení a lidé z různých domácností se nesmějí ve větší míře scházet, hasiči nespoléhají na to, že se silvestrovská noc a novoroční oslavy obejdou zcela bez incidentů. I přes snížené stavy jsou připraveni zasáhnout v případě potřeby jako jiné roky.

  • Vzkaz ministra před Silvestrem

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na Twitteru Ministerstva zdravotnictví upozornil na rostoucí počet nakažených a hospitalizovaných. „Prosím vás, buďte zodpovědní a omezte tradiční oslavy konce roku. Je to nepříjemné, ale zvládneme to. Jde o zdraví našich blízkých,“ uvedl.

  • Netradiční oslava Silvestra: se zákazem vycházení

    Českou republiku letos čekají netradiční oslavy konce starého a začátku nového roku. Lidé se při nich budou muset řídit přísnými protikoronavirovými opatřeními. Kvůli zákazu vycházení tak budou muset vynechat slavení v ulicích měst, sejít s přáteli se nemohou ani v uzavřených restauracích. Města také zrušila tradiční novoroční ohňostroje. Na dodržování opatření budou dohlížet stovky policistů a strážníků.

    Konec roku Česko zastihne v pátém, nejpřísnějším protiepidemickém stupni opatření. Mimo jiné znamená zákaz vycházení od 21:00 do 05:00, uzavření restaurací a omezení počtu účastníků hromadných akcí na dva lidi. Na veřejně přístupných místech je také zakázáno pití alkoholu.

  • V Ústí dostala jako první vakcínu hlavní hygienička

    Do ústecké Masarykovy nemocnice krátce po poledni dorazil první box se 195 ampulemi s vakcínou na očkování proti koronaviru. Vakcínu dostane minimálně 975 lidí. Pokud bude možné jednu ampuli rozdělit na šest dávek, bude jich víc. První se nechala očkovat Dana Vaculíková, hlavní hygienička KZ. „Já jsem byla první, protože cítím povinnost, protože si myslím, že jestliže mám přesvědčit nějakého zdravotníka v Krajské zdravotní nebo i mimo nemocnici, který není rozhodnutý, tak prosím, ať jsem mu příkladem,“ uvedla Vaculíková. Druhá dávka vakcíny ji čeká za 21 dní.

  • Přednost při očkování budou mít všichni učitelé

    Mezi prioritními skupinami pro očkování proti koronaviru budou všichni učitelé, i ti z mateřských a speciálních škol. ČTK to po dnešním jednání zástupců ministerstev školství a zdravotnictví napsala mluvčí školství Aneta Lednová. Úpravu strategie, která určuje pravidla očkování proti koronaviru, žádal ministr školství Robert Plaga (ANO). Podle něj v dokumentu byli opomenuti pracovníci mateřských a speciálních škol.

  • V pražských nemocnicích jsou desítky hospitalizovaných s covidem

    Počet hospitalizovaných s covidem-19 v pražských nemocnicích roste jen pozvolna. Aktuálně jsou hospitalizovány desítky pacientů: například 60 pacientů s covidem má Všeobecná fakultní nemocnice, z toho v těžkém stavu 12. V nemocnici v Motole leží 86 pacientů s covidem-19, z toho 20 ve vážném stavu. Na Bulovce je hospitalizováno 101 pacientů, z toho 11 z nich leží na jednotce intenzivní péče (JIP).

  • Pomalé očkování ve Francii

    Ve Francii zaznívá ze všech stran politického spektra kritika pomalého očkování proti covidu-19. Zatímco v Británii nebo Německu již vakcínu dostaly desítky tisíc pacientů, ve Francii ji podle různých údajů zatím dostalo jen 100 až 200 lidí. Vláda se brání, že je potřeba postupovat obezřetně, vše prý zpomalují také náročné podmínky pro převoz vakcíny Pfizer/BioNTech, píší francouzská média.

    Francie má v tuto chvíli k dispozici přibližně 500 tisíc dávek vakcíny, očkování začalo v neděli, stejně jako ve většině evropských zemí. Národní strategie počítá s tím, že první látku dostanou pacienti domovů pro seniory. Zatím ji má k dispozici 23 zařízení ve čtyřech městech.

  • V Ostravě naočkovali 270 zdravotníků

  • Blatný: Rozhodne první týden v lednu

    Růst počtu nakažených byl podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) očekávatelný, čísla přes svátky neodpovídala realitě, protože se méně testovalo a lidé byli doma. Rozhodující bude první lednový týden. Testy v úterý odhalily 16 329 pozitivních případů, dosud nejvíc od začátku epidemie. „Za daleko závažnější považuji to, že roste počet hospitalizovaných. Velmi pečlivě proto sledujeme zejména kapacitu nemocnic a obsazenost lůžek. Rozhodující bude první týden v lednu,“ uvedl Blatný.

  • Vojáci pomohou v dalších zařízeních

    Vojáci dnes začnou pomáhat kvůli epidemii koronaviru v domově pro seniory v Českých Velenicích na Jindřichohradecku. K dnešnímu dni pomáhá v sociálních a zdravotnických zařízeních v souvislosti s epidemií 156 vojáků. ČTK to řekla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Podle Dvořákové v současné době vojáci pomáhají ve 22 zařízeních, která se kvůli pandemii potýkají s nedostatkem personálu. Od pondělí bude nově nasazeno celkem 22 vojáků v nemocnicích v Náchodě a Rychnově nad Kněžnou a v léčebně pro dlouhodobě nemocné v Jaroměři. Na starosti budou mít pomocné práce.

  • Rezervační systém bude v půlce ledna

    Registrační systém na očkování proti koronaviru bude v polovině ledna. Uvedli to zástupci Chytré karantény na Twitteru.

  • 60 tisíc naočkovaných Němců

    V Německu dostalo během prvních tří dnů očkování vakcínu proti covidu-19 více než 60 tisíc lidí. Na tiskové konferenci to ve středu oznámil ministr zdravotnictví Jens Spahn. V průměru se tak očkuje 20 tisíc lidí denně, většinou seniorů. Do konce roku chtějí úřady distribuovat po celém Německu až 1,3 milionu dávek vakcíny Pfizer/BioNTech. Debata se nyní vede o tom, zda si Němci zajistili dostatek dávek vakcíny, i o tom, jak postupovat ve vztahu k lidem, kteří se očkovat odmítnou.

  • První nemocnice očkují 6 dávek z jedné ampule

    První nemocnice v Česku začaly očkovat 6 lidí z jedné ampulky vakcíny. Nabrat o jednu dávku navíc jim umožnilo úterní rozhodnutí ministerstva zdravotnictví. Jde například o Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně nebo o Masarykův onkologický ústav. „Přešli jsme na šest dávek z jedné ampule, zájem mezi zaměstnanci byl už před svátky,“ uvedl mluvčí ústavu Pavel Kachlík.

  • Dušek: Hrozí až 8 tisíc hospitalizací

    Ředitel ÚZIS Ladislav Dušek upozornil, že situace je riziková a dynamika šíření viru je nyní velmi vysoká. Řada lidí podle něj během svátků návštěvu lékaře odkládala. V některých krajích už podle něj nemocnice výrazně omezují jinou péči, protože většinu kapacity musejí vyhradit na pacienty s covidem-19. Podle Duška by při aktuálním vývoji mohlo být až 8 000 hospitalizovaných. „Nepochybně dojde k dalšímu nárůstu, musíme s ním počítat první týden v lednu a možná i déle,“ dodal.

  • Dorazila další dávka vakcín

    Do Česka dorazily další dávky vakcíny proti covidu-19. Vakcíny už dorazily například do Ústřední vojenské nemocnice v Praze. První očkovací látku mají dostat i kraje, svých 975 dávek očekávají dnes například Ústecký nebo Jihočeský kraj. Původně mělo Česko dostat dodávku 19 500 dávek vakcíny už v pondělí nebo úterý. Zpoždění bylo podle výrobce způsobeno problémy s logistikou. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí jako další termín dodávky uvedlo čtvrtek 31. prosince.

  • Do Jihočeského kraje míří první vakcíny

    Jihočeský kraj převezme dnes první várku vakcín proti nemoci covid-19. První očkování plánuje kraj 31. prosince, pokračovat v něm bude 4. ledna. Jako první se bude očkovat emeritní primář infekčního oddělení českobudějovické nemocnice Václav Chmelík.

Reklama

Hlavní zprávy