Hlavní obsah

Epidemii spalniček vyhlásili po Rumunsku i v Itálii, vir dorazil až do Česka

Nejohroženější skupinou jsou malé děti, které ještě nebyly očkovány.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Kvůli takřka vymýcené nemoci teď hrozí epidemie hned v několika evropských zemích. Spalničky dorazily i do Moravskoslezského kraje.

Článek

Virus spalniček se šíří Evropou. Onemocnění se objevilo ve Francii, Německu, Polsku, Švýcarsku nebo na Ukrajině. Epidemii vyhlásilo Rumunsko, nyní Itálie. Od začátku roku na Apeninském poloostrově onemocnělo 1 500 lidí, zatímco loni tamní ministerstvo zdravotnictví registrovalo pouze 840 pacientů. Už to ale byl zvýšený počet případů.

Ještě hůře je na tom Rumunsko, které počítá 3 500 nakažených a 17 mrtvých, ve všech případech šlo o děti. Kvůli rumunské epidemii se většího počtu nemocných obává i Slovensko. Pediatři proto doporučují pro děti očkování.

Spalničky dorazily už také do Česka, a to konkrétně do Moravskoslezského kraje. Místní hygienici evidují 59 případů. Kromě Bruntálska se spalničky vyskytují ve všech okresech regionu, nejhorší je situace i nadále v Ostravě, která hlásí 46 nemocných.

Proti spalničkám zabírá jedině očkování

Spalničky jsou virové onemocnění, které se šíří kontaktem nebo kapénkovou infekcí. Virus je vysoce nakažlivý a zůstává ve vzduchu nebo na infikovaných površích aktivní až dvě hodiny.

Nemoc se obvykle projevuje horečkou, kašlem, rýmou, vyrážkou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. Může se ale komplikovat zápalem plic, zánětem středního ucha nebo zánětem mozku. Inkubační doba je 7 až 18 dnů.

Nejvíce ohrožené jsou neočkované malé děti, u nichž může nemoc způsobit až smrt. Riziková je nemoc i pro těhotné ženy. Pro virus spalniček neexistuje žádná specifická antivirová léčba. Lékaři doporučují kvalitní stravu a dostatečný přísun tekutin.

Odmítání očkování způsobuje epidemii

Při boji s nemocí je zásadní očkování. Spalničky mohly být, stejně jako pravé neštovice, už dávno vymýcené. Nedaří se toho ale dosáhnout především kvůli lidem, kteří odmítají očkování.

Podle Světové zdravotnické organizace je hranicí 95procentní proočkovanost obyvatelstva. Spalničky jsou totiž vysoce nakažlivé a mohou se šířit napříč kontinenty. Na přesun nemoci přes hranice stačí tedy jeden nemocný. A pokud místní obyvatelstvo není dostatečně proočkované, hrozí riziko epidemie.

Reklama

Doporučované