Hlavní obsah

Epidemiolog: Za dva týdny může být karanténa pro celé Česko. Není na výběr

Foto: Profimedia.cz

Hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal.

Reklama

Už na začátku listopadu může být v nemocnicích přes tisíc lidí s koronavirem, kteří budou ve vážném stavu, říká v rozhovoru epidemiolog Petr Smejkal.

Článek

Vláda premiéra Andreje Babiše bude během čtvrtečního odpoledne jednat o dalších opatřeních kvůli prudkému nárůstu nakažených novým typem koronaviru.

Plánuje se, že se třeba uzavřou sportoviště, divadla nebo posilovny. Na dobu čtrnácti dnů se mají pozastavit také sportovní soutěže. Hospody budou zavírat nuceně už v osm večer.

Hlavní epidemiolog pražské elitní nemocnice IKEM Petr Smejkal v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že další opatření jsou správná. Na dotaz, zda dojde k celému uzavření Česka stejně jako na jaře, Smejkal odpověděl, že se to uvidí už brzy.

„Když se nic nezmění, tak do úplného lockdownu máme čtrnáct dní, spíš tři týdny,“ řekl Smejkal.

Ministerstvo připravilo balíček opatření – zavřít se mají vnitřní sportoviště, fitness centra, divadla, nebudou koncerty, pozastavit by se měly také sportovní soutěže. Jsou to správné kroky?

V posilovně lidé cvičí a silně dýchají bez roušky v malých, často uzavřených prostorách, to je pochopitelné. Podle mě jsou nejméně riziková ta divadla, pokud se sedí na bezpečnou vzdálenost s kontrolovaným počtem lidí, nicméně je otázka, kdy se ještě vyplatí hrát. Nějaké dobře kontrolované kulturní akce by bylo možné a dobré ponechat.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za hnutí ANO) ve středu mluvil o tom, jak se šíří koronavirus v rodinách. Dá se s tím něco dělat?

Tomuhle opatření moc nerozumím. Rodina se většinou nakazí, i když jsou občas případy, kdy k tomu nedojde. Tam jde spíš o to, aby se ta rodina pak nestýkala s nějakou další.

Ministr ještě v MF Dnes mluvil o tom, že by lidé s koronavirem, kteří jsou v karanténě, mohli být třeba v hotelech.

Tam budou pobíhat, asi tam nebudou úplně zavření. Tohle by možná přineslo více problémů než řešení. Opravdu nevím.

Dá se udělat ještě něco dalšího, když tato opatření nevyjdou?

Dá se udělat už jen lockdown, který jsme měli na jaře.

Kdy by měl přijít?

Po čtrnácti dnech nebo třech týdnech, když selžou tato chystaná opatření. To znamená, že se křivka hospitalizovaných a JIP pacientů nezačne upravovat.

Dnešní dění sledujeme online:

Jak podle vás mohou být nebezpečné supermarkety nebo hobbymarkety. Proč se nemluví o jejich uzavření?

Jejich výhodou je to, že jsou to velké prostory, že se tam ti lidé lépe rozmístí. Pokud tam někdo zajistí, že se ti lidé nebudou shlukovat a budou mít všichni roušky… Někdo by měl ale hlídat, kolik tam na jednotku plochy pustí lidí.

To je třeba v Německu běžné.

Jasně. U nás není spousta věcí, které jsou v Německu běžné. Takhle se to dělá. Počítá se, kolik se tam vejde lidí na metr čtvereční, a buď se tam pustí, nebo ne. Stejně tak se to dělá i v restauracích, kde se zapisují návštěvníci. To je naprosto běžná praxe. Podněcuje se tím sebetrasování a odpovědnost té restaurace. To jsou věci, které fungují. Proč bychom měli mít něco jiného?

Tomu lockdownu se ale asi nevyhneme?

Já to vidím tak padesát na padesát. Když se nic nezmění, tak do úplného lockdownu máme čtrnáct dní, spíš tři týdny.

V úterý jsme měli téměř 24 procent pozitivních ze všech otestovaných. To je vysoké číslo.

To je strašně moc. To znamená, že se stále netestuje dostatečně. To je pořád problém. To je chyba léta, kdy jsme se měli připravovat. Já stále slyším, že lidé čekají na otestování. V západní Evropě je běžné, že se testuje kdekoliv.

Teď je v nemocnicích hospitalizováno zhruba 350 pacientů ve vážném stavu. Jak se to bude dále vyvíjet?

Pokud ten trend bude pokračovat, tak se do konce října ztrojnásobí. Zhruba každých čtrnácti dní se to zdvojnásobuje. Když je dneska zhruba 300 lidí, tak ne do konce října, ale v první polovině listopadu těch lidí ve vážném stavu bude tisíc. A v tu chvíli je naplněn systém intenzivní péče.

I když ta opatření teď uděláte, stejně počet hospitalizovaných půjde dalších čtrnáct dní nahoru. Musíme ale říct, že jsou připravena nějaká záložní lůžka, přesunete část péče, ale to se pak radikálně dotkne péče o jiné pacienty.

Reklama

Doporučované