Hlavní obsah

Epidemiologova noční můra. Neznámý virus a migrace milionů Číňanů

Foto: Profimedia.cz

Záběr z pekingského vlakového nádraží v období nového lunárního roku.

Reklama

Koronavirus neznámého původu v neděli zabil čtvrtého člověka. Epidemiologové se obávají, že největší rozšíření nákazy teprve přijde. Na 25. ledna připadá nejdůležitější čínský svátek doprovázený největší migrací lidí na světě – Číňané navštěvují příbuzné a objevují zahraničí.

Článek

Nejdůležitější svátek v čínském kalendáři letos nepřichází v nejvhodnější dobu. Po etapách epidemie prasečí chřipky a eboly nyní výzvě zastavit šíření neznámé nákazy čelí Čína, kde se na konci minulého roku objevil neznámý koronavirus. V kombinaci s očekávaným svátkem nového lunárního roku, který doprovází největší roční migrace lidí na světě, a přenosem z člověka na člověka vyvstávají obavy z jeho nekontrolovatelného šíření.

Během svátku se lidé z celé země přemisťují vlaky, autobusy a letadly, aby navštívili své rodiny. Mnohdy využívají Číňané volna k dovolené v zahraničí. Podle státních médií vycestovalo za hranice v loňském roce během oslav lunárního nového roku sedm milionů čínských turistů.

Foto: Profimedia.cz

Záběr z vlakového nádraží v Chang-čou v období před čínským svátkem.

Virus, poprvé identifikován ve středočínském Wu-chanu, podle oficiálních informací nakazil více než 200 lidí. Britská studie Imperial London College ale odhaduje, že nakažených může být reálně mnohem více, až 1 700. Čínská národní zdravotnická komise navíc poté, co se nakazil i nemocniční personál, potvrdila, že se virus přenáší z člověka na člověka. Případy nákazy mimo Čínu potvrdilo Thajsko, Japonsko a naposledy Jižní Korea.

Akcie klesají

Rostoucí obavy z neznámého koronaviru ovlivnily i vývoj na burze napříč Asií a Tichomořím. Ekonomické škody způsobené ničivým virem SARS v roce 2003 mají obchodníci stále v paměti. Úterý bylo pro prodej akcií neúspěšným dnem a do budoucna se očekává jejich další propad.

S poklesem nálady ve společnosti došlo i k poklesu indexu asijsko-pacifických akcií MSCI. Hongkong, který během vypuknutí SARS značně trpěl, zaznamenal pokles o dvě procenta. „Z důvodu čínského nového roku se miliony lidí přesouvají do svých rodných měst po celé Číně, což celou situaci dělá neovladatelnou,“ řekla pro The Guardian Margaret Yangová, analytička makléřské společnosti MC Markets v Singapuru. „Selloff je jen začátek, více budeme vědět v následujících dnech.“

Celosvětový problém

Wu-chan s dalšími zeměmi spojuje více než 60 tras, včetně přímých letů do New Yorku, San Francisca, Paříže a Londýna. Dalších sto vnitrostátních letů míří do dalších hlavních čínských měst.

„Jedním z důsledků propojenějšího světa je, že se ohniska šíří v mezinárodním měřítku mnohem rychleji, než tomu bylo před 50 lety,“ řekl pro CNN Mike Turner, ředitel britské zdravotnické charity Wellcome Trust. Ohnisko nákazy se podle hlášení případů onemocnění rozšířilo i daleko mimo Wu-chan. Stovky kilometrů od původního centra nákazy je ohlásil i Peking, Šanghaj, provincie Kuang-tung, Šan-tung nebo S'-čchuan.

„Je možné, že mírné příznaky nemoci mohou koronavirus maskovat. U nakažených se příznaky ani vyskytnout nemusí. Skutečný počet infikovaných lidí a rozsah přenosu z člověka na člověka je tak nejasný,“ uvedl Jeremy Farrar z Wellcome Trust pro CNN.

Prvotní projevy nemoci jsou podobné běžné chřipce – horečka a kašel. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) mají někteří pacienti potíže s dýcháním a invazivní léze na plicích. S vážnými dýchacími obtížemi přivezli v sobotu do nemocnice 89letého muže, který onemocnění podlehl. Je tak čtvrtou obětí neznámého viru.

Kvůli nákaze ve středu proběhne mimořádná schůze WHO.

Pozdě, ale přece?

Jednat začínají i mimoasijské země. V úterý Austrálie uvedla, že zvýší kontroly na letištích pro cestující z Wu-chanu do Sydney. Spojené státy oznámily přijetí opatření pro cestující přijíždějící z Wu-chanu na letiště v New Yorku, San Franciscu a Los Angeles.

V samotném Wu-chanu jsou na letištích, vlakových stanicích, autobusových a lodních terminálech instalovány infrateploměry, které měří teplotu cestujících opouštějících město. Opatření byla nicméně zavedena až pět týdnů po počátečním propuknutí. Od té doby opustil město bez jakékoli kontroly nespočet cestujících.

Není ani jisté, že zvýšená pozornost ve Wu-chanu stoprocentně funguje. Žena, u které se nákaza projevila v Jižní Koreji, po prvotních příznacích navštívila lékaře. Ten jí ale předepsal léky na nachlazení a poslal ji domů.

Tajnosti čínských úřadů

V období epidemie SARS čínská vláda zpočátku zdržovala vydávání informací, cenzurovala zprávy a zlehčovala závažnost nákazy. Nedostatečná transparentnost vyvolala ve světě odpor a těžkou kritiku ze strany zahraničních vlád a WHO.

Tentokrát Čína vyhlásila poplach 31. prosince, tři týdny od příznaků u prvního nakaženého. O týden později čínští vědci identifikovali patogen. Wuchanská zdravotnická komise denně zveřejňuje aktuální počet infikovaných. Během víkendu nahlásili dalších 62 případů nákazy a jedno úmrtí. Od odhadů britské studie se však počty značně liší. Ještě minulý týden wuchanské úřady tvrdily, že od 3. ledna nebyly zjištěny žádné nové případy nákazy.

Na sociální sítí Weibo mnoho uživatelů zpochybňuje ticho zejména ze strany provinčních úřadů a stěžují si na nedostatek informací. Lidé se obávají také přenosu z Wu-chanu do okolních měst, před čímž úřady příliš nevarují. „Znamená to, že obyvatelé Wu-chanu cestují pouze do zahraničí, ale nikoli do jiných (čínských) měst?“ je jeden z nejpopulárnějších příspěvků na síti.

Historicky poprvé ohledně neznámé nákazy promluvil také prezident Si Ťin-pching. Nařídil orgánům, aby vyvinuly „rozhodné úsilí“ s cílem omezit šíření koronaviru. Podle státní tiskové agentury Sin-chua zdůraznil, že „bezpečnost a zdraví lidí jsou nejvyšší prioritou“, a naléhal, aby byly informace okamžitě zveřejňovány a mezinárodní spolupráce prohloubena.

Reklama

Doporučované