Hlavní obsah

Epizoda sedmá: Ve službách policie. Jak dva detektivové rozbili Berdychův gang

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Major Josef Opava, jeden z vysoce postavených detektivů, kteří šéfovali tzv. Berdychovu gangu.

Reklama

Článek

„Tentokrát přímo došlo k plánovanému sepětí zločinců a policie s tím, že vytvoří vlastně soukromý podnik, který bude dělat zločiny. Vůbec nevím, jak se původně dohodli, ale prostě to spojení vzniklo,“ vzpomíná Josef Klíma. „My jsme si dlouho mysleli, že policisté jenom ty zločince kryli, ale pak jsme zjišťovali, že je naopak řídili.“

Šokující komplot se nejdřív zdál být neprůstřelný: inkriminovaní policisté měli přehled, jestli někdo jejich zločiny vyšetřuje a jak, v případě potřeby mohli své komplice „přikrýt“, tedy umlčet svědky, odklidit důkazy či výpovědi.

„Naštěstí tu existovala dvojice lidí – vyšetřovatelka Helena Kahnová a její tehdejší partner pan Gregor, kteří najednou zacítili v jiných případech, že na tuhle síť narážejí, a začali svoje kolegy podezírat,“ říká Klíma.

„Pro mě to byli starší kolegové – úspěšní, zkušení, skvělí. A pak zjistíte, že je to úplně jinak. Takže to bylo hrozně nepříjemné, my jsme se kamarádili, zkrátka nebylo to příjemné zjištění, no. Taky jsme tomu docela dlouho nechtěli věřit,“ vypráví v podcastu Helena Kahnová, zřejmě nejznámější česká policistka.

S Tomášem Gregorem vytvořili pár jak v osobním, tak v pracovním životě. Vyšetřovali společně loupeže a přepadení. Podezřele často začalo docházet k nevyjasněným únosům lidí. A krádežím kamionů. Jednotlivé případy měly společné prvky, navíc to začínalo vypadat, že někdo hodně nechce, aby se vyšetřování posouvalo kupředu. A některé stopy vedly k uniformám.

„Postupně se objevovala spousta různých indicií, ale pořád si říkáte: No to ne. To není možné. Tohle by přece neudělali. A postupně to došlo do stadia, kdy už nám bylo jasné, že udělali,“ říká Kahnová. Spolu s Gregorem museli vyšetřování vést tajně u jiných útvarů a krýt ho před kolegy jinou prací. Policistka vzpomíná na různé zákeřnosti, jimž museli čelit, dokonce i na otevřenou nabídku desetimilionového úplatku.

Gang vstoupil do historie kriminalistiky pod jménem Berdychův gang, byť David Berdych, bývalý vyhazovač v Discolandu Ivana Jonáka, rozhodně nebyl jeho hlavou. Dělal špinavou práci, jak se později ukázalo, na povel vysoce postavených policistů z odboru pro boj s organizovaným zločinem – především majora Opavy a poručíka Koňaříka.

Zásluhu na rozkrytí mimořádně závažného případu má i reportér Janek Kroupa. „Tenkrát za mnou přišel, byl takový nesvůj a říkal: Já nevím, co dělat, narazil jsem na něco, kde jsem dál než policie. A teď vlastně nevím, jestli na ně mám počkat, nebo jestli to mám zveřejnit, zas abych jim nezkazil nějakou akci,“ líčí Kroupův novinářský kolega Klíma. Kahnová zpočátku reportérovi moc nevěřila, ale Kroupa a dvojice detektivů nakonec spojili síly a svá zjištění a postupy koordinovali.

Situace byla vážná a Josef Klíma připouští, že se o svého kolegu bál: „V té době jsme zavedli některá bezpečnostní opatření, například že jsme si navzájem říkali, kdo kam a za kým jde, aby bylo případně kde pátrat.“ Kahnová s Gregorem měli u domu cvičené psy a kamery, když případ vrcholil, měli i speciální ochranu.

Berdychův gang mezitím kradl, loupil, unášel, vydíral, a dokonce vraždil po celé republice a podezřele často za účasti falešných policistů v autentických uniformách a autech. Zkorumpovaní skuteční policisté zároveň zločiny kryli, odváděli pozornost a mařili vyšetřování.

„Absurdní bylo, že když potom pachatele dopadli, Berdych si stěžoval, že policisté, kteří je řídili, je nutili dělat víc akcí, než by oni sami bývali dělali. A neudělali by tolik chyb. Protože tím, že je policisté nutili provádět víc a víc akcí, tak samozřejmě ty akce nebyly tak úplně dotažené a připravené. Docházelo k chybám, tím pádem tam byly nějaké důkazy, vyšetřovatelé se toho mohli víc chytit,“ popisuje Josef Klíma neslavný závěr Berdychova gangu, ve kterém figurovalo na osmdesát lidí, v procesu vypovídaly dvě stovky svědků a padly desítky trestů.

Jak Klíma vzpomíná na spolupráci s šéfem gangu Opavou? Jak to, že si Berdych odseděl nejdelší trest, přestože se rozhodl proti komplicům vypovídat? A proč mu Helena Kahnová smažila řízky? To se dozvíte v aktuální epizodě Českého podsvětí, kterou si pusťte v přehrávači nahoře nad textem.

České podsvětí

V celkem devítidílné podcastové sérii České podsvětí se Josef Klíma a youtuber StaySteak věnují zločinu divokých devadesátek. Premiéra: každé pondělí na Seznam Zprávách, na Spotifyv Apple Podcasts.

Producent a režie: Damian Machaj. Scénář: Lucie Kryzová. Dramaturgie: Dan Moravec. Mix zvuku a hudba: František Šec a Ivan Horák. Vzniká ve spolupráci s audiotýmem Seznam Zpráv.

Použité zdroje: reportáž Janka Kroupy pro TV Nova, leden 2007; zprávy Z1, říjen 2008.

Vaše názory, návrhy, otázky, stížnosti nebo pochvaly nám můžete posílat na adresu audio@firma.seznam.cz. Další podcasty Seznam Zpráv si poslechněte zde.

Reklama

Doporučované