Hlavní obsah

Éra po Radmile Kleslové. Političtí trafikanti v Praze přežijí i nová pravidla

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Byl to jen útok na mě, politici do orgánů městských firem patří, míní po roce Radmila Kleslová.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Přes nominační komisi či výběrová řízení se nově mají dostávat lidé k lukrativním postům v pražských městských firmách. Pravidla jsou ale děravá.

Článek

Dozorčí rady pražských městských firem mají nadále patřit politikům, které vybere nominační komise. Představenstva odborníkům vybraným přes výběrová řízení. To jsou ve zkratce nová pravidla, jak obsazovat klíčové a lukrativní posty v Prahou vlastněných společnostech, která už přes rok vymýšlejí na pražském magistrátě.

Materiál s návodem na vybírání členů dozorčích rad a představenstev, který slibuje odpovědný radní Karel Grabein Procházka předložit zastupitelstvu v druhé půli listopadu, ovšem obsahuje slabiny. Ty zajistí, že se k postům nadále dostanou i tak zvaní političtí trafikanti.

„Aktuálně jsme materiál předložili k posouzení radě a legislativnímu výboru a připomínky čekáme v řádu dnů. Předpokládám, že na příští zasedání zastupitelstva 24. listopadu, by mohl být připraven,“ řekl Seznamu Procházka, který má ve své gesci majetek města.

Začalo to Kleslovou

Říjen 2015 - Pravá ruka Andreje Babiše v hnutí ANO Radmila Kleslová končí ve vrcholné politice kvůli smlouvám se státními a polostátními firmami a členství v exkluzivně placených orgánech pražských městských firem.

Listopad 2015 – Pražská primátorka Adriana Krnáčová prohlašuje, že je nutné dozorčí rady a představenstva městských firem osadit odborníky a ne politiky a mají vzniknout co nejrychleji nová pravidla, jak na to.

Leden 2016 – Zastupitelstvo pověřuje radu vypracováním konkrétního materiálu, který nastaví systém dosazování lidí do statutárních orgánů a dozorčích rad městských firem.

Listopad 2016 – Zastupitelstvo dostane k projednání dokument „Základní zásady pro obsazování míst v orgánech obchodních společností s majetkovou účastí hl. m. Prahy“. Možná.

Hlavní myšlenkou dokumentu, který má redakce Seznamu, je, že o obsazování orgánů firem má nově rozhodovat nominační komise. Té doručí zástupci jednotlivých stran jména svých kandidátů a sedmičlenný sbor posoudí jejich způsobilost funkci vykonávat.

„Je to nadále netransparentní. Zasedání jsou neveřejná, nemohou se jich účastnit zastupitelé,“ kritizuje šéf pražských Pirátů a zastupitel Ondřej Profant. Právě jeho strana se problematikou městských firem dlouhodobě zabývá a jako jediná nemá v žádné svého zástupce.

Politici zůstanou

Jisté je, že dozorčí rady by měly nadále zůstat hájemstvím politiků. Dnes v 25 hlavních pražských firmách jich zasedá rovná stovka.

„Vlastník, tedy město, musí mít možnost na fungování svých firem dohlížet. Proto by tam nadále měli zůstat politici. Bylo by samozřejmě dobré, kdyby měli elementární znalost oboru, ale to už je na voličích,“ uvedl Matěj Stropnický, šéf Strany Zelených, která má v dozorčích radách spolu s partnery z Trojkoalice dvě desítky svých zástupců.

Právě Stropnický byl vloni hlasitým kritikem poměrů v městských firmách v souvislosti s kauzou bývalé starostky na Praze 10 a tehdejší pravé ruky šéfa hnutí ANO Andreje Babiše Radmily Kleslové. Ta odešla z vrcholné politiky pod tlakem kvůli poradenským smlouvám se státními firmami a kvůli lukrativním postům v pražských energetických firmách. Šlo tehdy zejména o milionové odměny, které jí z titulu funkce v městských společnostech měly připadnout.

„Právě výše odměn by se měla řešit, až se konečně podaří schválit alespoň základní pravidla,“ míní Stropnický.

Radní Karel Grabein Procházka slibuje, že na to dojde. „Vybrali jsme poradce pro corporate governance našich firem, konkrétně jde o Ernst & Young. A součástí zadání je i srovnání odměn v jednotlivých firmách, které je v dnešní době velmi rozkolísané,“ ujišťuje.

Takže zatímco člen dozorčí rady v Dopravním podniku si přijde na necelých deset tisíc měsíčně, v Pražské energetice je to přes milion za rok.

Na dcery se zapomnělo

Do představenstev, která jsou i lépe honorovaná než dozorčí rady, pak mají podle záměrů radního Procházky přicházet lidé na základě výběrových řízení. Má to ale háček. Výběrová řízení mají podstupovat jen ti členové představenstva, kteří jsou zároveň vedoucími zaměstnanci, tedy členy managementu firem.

„Nechali jsme tam výjimku, aby mohli třeba na omezenou dobu být členy představenstva například radní odpovědní za oblast, v níž firma podniká,“ vysvětluje Procházka.

Kritikům se navíc nelíbí, že návrh nepamatuje na dceřiné firmy. Neboli počítá jen s přímými městskými účastmi ve firmách. Pokud takto ovládaná firma má dceřinou společnost, pravidla se jí, alespoň ne výslovně, netýkají.

„To je problém, protože nejlukrativnější posty jsou například v energetických firmách, jako je Pražská energetika, nebo Pražská teplárenská, ty mají ale nad sebou holdingy, které napřímo vlastní město,“ říká Profant.

Stropnický doufá, že až se podaří schválit aspoň základní dokument, bude se později upravovat.

Totéž v podstatě tvrdí i radní Procházka. „Není důvod, aby se tak nepostupovalo i u dceřiných firem. My to jen napsali obecně. Samozřejmě že v některých dceřiných firmách máme i spoluvlastníky, tak to bude muset probíhat ve shodě s nimi,“ říká radní Procházka.

Reklama

Doporučované