Hlavní obsah

Erdogan: Ankara nákup ruských S-400 neodvolá ani kvůli tlaku USA

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Reklama

Turecko nehodlá odstoupit od nákupu ruského protiraketového systému S-400 ani poté, co se objevily informace o zvažovaném zavedení sankcí ze strany Spojených států. V projevu před členy své vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) to dnes řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Článek

Dodávka ruského systému, kterou ostře kritizují nejen USA, ale i Severoatlantická aliance, jejímž je Turecko členem, bude hlavním tématem Erdoganova setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem na nadcházejícím summitu zemí G20 v Ósace.

„Otázka S-400 je přímo spojena s naší suverenitou a my v této věci neustoupíme,“ řekl turecký prezident. Dodávky zbraňového systému mají podle něj začít v červenci, což už dříve potvrdila i ruská strana. Erdogan rovněž uvedl, že Turecko rozhodně nebude žádnou zemi žádat o svolení a nepodvolí se tlaku, protože záležitost se týká jeho bezpečnosti.

Ruské rakety země-vzduch jsou podle Washingtonu i aliance pro západní armády ohrožením a se zbraňovými systémy NATO nejsou kompatibilní. Bílý dům už dříve Ankaru varoval, že nákupem riskuje své členství v NATO. Může být zrušen jak kontrakt na dodávku stovky nejnovějších amerických stíhaček F-35, tak i výroba jejich komponentů v Turecku.

Minulý týden se dokonce objevily zprávy, že USA zvažují zavedení sankcí v případě, že Turecko nákup S-400 dokončí. Podle agentury Bloomberg však prezident Trump konečné rozhodnutí odložil a čeká na výsledek své schůzky s Erdoganem v Japonsku.

Turecká vláda podepsala kontrakt s Ruskem na protiraketový systém za 2,5 miliardy dolarů (56,6 miliardy Kč) v roce 2017. Místo raket S-400 Pentagon nabídl Turkům americký systém Patriot. Ankara ale tvrdí, že by jej koupila jen v případě, že by nabídka Washingtonu byla tak dobrá jako nabídka Moskvy.

Reklama

Související témata:

Doporučované