Hlavní obsah

Erdogan by měl být obžalován z válečných zločinů, řekla vlivná žena světové justice

Turecký prezident Recep Erdogan.

Reklama

Někdejší hlavní žalobkyně Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) a vyšetřovatelka OSN pro Sýrii Carla del Ponteová chce vidět tureckého prezidenta před soudem.

Článek

Neposkytuje rozhovory často. Teď Švýcarka Carla del Ponteová udělala výjimku pro domovský deník Schweiz am Wochenende. Neskrývala v něm rozhořčení nad tím, co svět umožnil tureckému prezidentovi Recepu Erdoganovi.

Erdogan zahájil 9. října vojenskou ofenzivu na severu Sýrie. Operace s názvem Pramen míru je podle tureckého výkladu namířena proti teroristickým organizacím v oblasti. Konkétně vůči kurdským milicím YPG, které přitom z první linie pomáhaly v Sýrii porazit samozvaný Islámský stát. Odborníci na tuto oblast mají spíš za to, že si turecký prezident vyřizuje letité účty s Kurdy.

Svým přístupem to umožnily Spojené státy. Prezident Donald Trump vyklidil tureckým vojákům prostor, když nařídil americkým jednotkám se ze syrsko-tureckého pohraničního prostoru stáhnout. A opustit kurdské spojence.

„Je k neuvěření, že Erdoganovi bylo umožněno vpadnout do Sýrie, aby tam zametl s Kurdy,“ uvedla v rozhovoru pro švýcarský list del Ponteová. „Mělo by být vůči němu zahájeno vyšetřování. A měl by být obviněn z válečných zločinů. Neměl by z toho vyváznout beztrestně.“

Del Ponteová ví, o čem mluví. Situaci v Sýrii do detailů zná, od září 2012 do srpna 2017 byla členkou nezávislé vyšetřovací komise pro Sýrii, která fungovala při Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva.

Nekompromisní právničku zná celý svět od dob, kdy jako vrchní žalobkyně vedla případy týkající se válečných zločinů a zločinů proti lidskosti spáchaných na území Rwandy a bývalé Jugoslávie.

Ofenziva, kterou z kraje října Ankara zahájila, je momentálně pozastavena. Do hry se jako vyjednavač zapojil ruský prezident Putin. Ruské a turecké síly nyní podle agentury Reuters dohlížejí nad zhruba desetikilometrovým pásem v severovýchodní Sýrii.

Spojenci Turecka v NATO kroky Erdogana odsoudili. Ale podle del Ponteové se nedá čekat, že by zejména evropské země na Ankaru jakkoli silně tlačily. Zdráhají se, protože se bojí, že Erdogan otevře brány uprchlických zařízení a spustí další migrační vlnu směr Evropa. „Erdogan má trumf v podobě uprchlíků,“ uvedla del Ponteová.

Sám turecký prezident jí dal o pár hodin později za pravdu.

V sobotu znovu řekl, že pokud Evropa nepodpoří plány Ankary na vytvoření bezpečnostní zóny na severovýchodě Sýrie, Turecko otevře hranice a nechá uprchlíky dostat se do Evropy.

Reklama

Související témata:

Doporučované