Hlavní obsah

Erdogan obvinil Nizozemce z genocidy v Srebrenici. Nestoudné falšování historie, kontroval premiér

Diplomatická válka mezi Tureckem a Nizozemskem? Aktuální dění komentuje Martin Jonáš.

 

Reklama

Recep Tayyip Erdogan označil Holandsko jako viníka srebrenického masakru a obvinil zemi z vraždy více než 8 000 bosenských muslimů.

Článek

Turecká válka slov s Nizozemskem se opět vyostřila poté, co turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil Holandsko z toho, že přispělo k masakru muslimských mužů v Srebrenici roku 1995.

Nizozemský premiér Mark Rutte následně označil prezidentova slova za nestoudné falšování historie.

Nizozemské mírové síly OSN tehdy nedokázaly ochránit obyvatele muslimských enkláv na území ovládaném bosenskými Srby, kteří byli následně stíháni.

Recep Tayyip Erdogan řekl, že toto selhání, které je pro Nizozemce stále palčivým tématem, odhalilo „narušenou holandskou morálku”. „Jak zkažený je jejich charakter, víme proto, že tam zavraždili 8000 Bosňáků," dodal. Nizozemský premiér tuto poznámku označil jako hanebný historický klam.

Tento spor se řešil již dříve. V roce 2014 vydal soud v Haagu rozsudek, podle kterého je Nizozemsko odpovědné za smrt asi 300 Bosňáků, nikoli za ztrátu života více než 8 000 bosenských muslimů.

Mark Rutte následně pro BBC uvedl, že je Erdogan hodinu od hodiny čím dál více hysterický a přál by si, aby se uklidnil.

Celý spor se rozhořel poté, co Nizozemsko minulý týden deportovalo ze svého území tureckou ministryni a zakázalo vstup do Nizozemského království šéfovi turecké diplomacie. Vztahy mezi dvěma členskými státy NATO jsou vyostřené nejvíce za posledních mnoho let.

Shrnutí turecko-nizozemského sporu.

Reklama

Doporučované