Hlavní obsah

Erdogan opět útočí na EU, Merkelová říká jasné „dost"

Erdogan pokračuje v útocích na Evropskou unii.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Evropa se podle Erdogana chová jako ve středověku, kdy byla podle něj nepřítelem Turků a islámu.

Článek

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan stihl v posledních týdnech poškodit dlouho budované partnerské vztahy hned s několika zeměmi Evropské unie. Němečtí a nizozemští představitelé v čele s kancléřkou Angelou Merkelou teď ale řekli Turecku jasné „dost”.

Erdogan ale namísto zmírnění slov znovu zaútočil. Prohlásil, že přehodnotí vztahy své země s Evropskou unií po referendu, v němž budou Turci v dubnu rozhodovat o posílení pravomocí hlavy státu.

„Současná Evropa je Evropou z dob druhé světové války. Tato Evropa je Evropou středověku, která byla nepřítelem Turků a islámu,” přilil olej do ohně.

Turecký prezident prohlásil, že Turecko se již nemůže nechat vydírat hrozbou přerušení přístupových rozhovorů s EU a migrační dohodou, v níž se Ankara zavázala de facto za několikamiliardovou úplatu zamezit toku přistěhovalců z Asie do Evropy.

Lavinu urážlivých vyjádření spustil Erdogan poté, co německé i nizozemské úřady zrušily několik shromáždění členů jeho vlády s tamější tureckou komunitou. Ministři měli v plánu agitovat na podporu dubnového tureckého referenda, které by mělo posílit Erdoganovy pravomoci v roli prezidenta. Postup úřadů přirovnal Erdogan k nacismu a fašismu.

„Nizozemsko se nenechá vydírat," reagoval nizozemský premiér Mark Rutte. Erdoganova přirovnání jsou podle něj za hranou a šílená.

Erdogan: Německo podporuje terorismus

Turecký prezident ale jen u nacistických přirovnání nezůstal. Německo 13. března obvinil, že bezohledně podporuje terorismus. Turecké úřady totiž požadovaly po německých zadržení již více než 4500 osob obviněných z terorismu.

To ale ze strany tureckého prezidenta stále nebylo všechno. „Známe Nizozemsko a Nizozemce ještě z masakru ve Srebrenici," uvedl Erdogan. „Jak zkažený je jejich charakter, víme proto, že tam zavraždili 8000 Bosňáků," dodal. Ve Srebrenici v roce 1995 ve skutečnosti povraždily sedm až osm tisíc muslimských mužů bosenskosrbské síly.

Diplomatická válka mezi Tureckem a Nizozemskem.

Merkelová: Nacistická přirovnání musí přestat

Německá kancléřka teď ale řekla dost. Přirovnání k nacismu a fašismu jsou podle ní nepřijatelná. Urážejí Německo a poškozují vzájemné vztahy.

„Nacistická přirovnání od tureckých představitelů musí okamžitě přestat. Žádná kdyby ani ale,” řekla Merkelová.

Německou kancléřku podpořili další evropští politici. Mimo jiné i nový předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani. „Erdogan nepřijatelně zaútočil na demokratickou zemi, která zaručuje všechna základní práva," napsal na Twitteru.

Už tak napjaté vztahy mezi Evropskou unií a Tureckem se dále zhoršují. Jestli budou mít ale mimo diplomatických roztržek i reálný dopad, například v podobě vypovězení migrační dohody ze strany Turecka, si musíme počkat po dubnovém referendu.

Lékaři bez hranic: Uprchlíci v Turecku žijí ve slumech i kontejnerových táborech.

Reklama

Doporučované