Hlavní obsah

Erdogan plánuje první státní návštěvu Německa od roku 2014

Cesta tureckého prezidenta do Německa se má konat na konci září.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Turecký prezident plánuje první státní návštěvu Německa po čtyřech letech. Informoval o tom deník Bild. Mezi oběma zeměmi panuje silné napětí. Západ označuje Erdogana za autoritáře, početná turecká komunita v Německu ho naopak vnímá spíš kladně.

Článek

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se chystá na první státní návštěvu Německa po čtyřech letech. Cesta by měla proběhnout na konci září, informoval německý list Bild.

Mezi oběma zeměmi panuje silné napětí, a to zejména od údajného nepovedeného vojenského převratu v Turecku v roce 2016, po kterém Erdogan upevňuje svoji mocenskou pozici čistkami v armádě a státní správě, pronásledováním opozice a zavíráním novinářů. Německý novinář s tureckými kořeny Deniz Yücel byl nedávno propuštěn, což zřejmě plánování státní návštěvy ulehčilo.

Obě země spojuje členství v Severoatlantické alianci, pro kterou je Turecko díky své početné armádě klíčové. V Německu zase žije několik milionů obyvatel s tureckými kořeny.

V současnosti se vede intenzivní debata o integraci německých Turků. Část z nich má například právo volit v tureckých volbách. Erdogan, který je většinou německé společnosti vnímán spíše negativně, svojí nacionalistickou rétorikou sbírá hlasy Turků žijících v zahraničí.

Německou veřejnost nedávno pobouřila společná fotka dvou fotbalových hvězd německého národního týmu s tureckým prezidentem. Mesut Özil a Ilkay Gündoğan se s Erdoganem vyfotili těsně před tureckými prezidentskými volbami. Po neúspěšném mistrovství světa ukončil Özil reprezentační kariéru a obvinil německý fotbalový svaz a část veřejnosti z rasismu.

Reklama

Doporučované