Hlavní obsah

Pučistům srazíme hlavy, pohrozil Erdogan. Turecko si připomíná loňský převrat

Projev tureckého prezidenta při prvním výročí od pokusu o pučVideo: AP

 

Reklama

Turecký prezident při prvním výročí od pokusu o puč zopakoval, že obnoví trest smrti, jeho projev v Istanbulu sledovaly desítky tisíc lidí.

Článek

V projevu k prvnímu výročí od pokusu o převrat pohrozil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pučistům, že jim nechá srazit hlavy. K soudu by podle Erdogana měli jeho odpůrci přijít v oranžových kombinézách, které jsou symbolem vězňů z americké věznice Guantánamo na Kubě.

Projev Erdogan pronesl v sobotu v noci k desetitisícům lidí, kteří se v Istanbulu zúčastnili pochodu k Mostu mučedníků, aby si připomněli výročí pokusu o převrat.

„Lidé tu noc neměli zbraně, měli vlajky, a co je důležitější, měli svou víru," ocenil Erdogan neozbrojené civilisty, kteří se před rokem postavili v ulicích vzbouřeným vojákům. „Jsem vděčný všem občanům, kteří bránili svou zemi," dodal.

Při pozdějším projevu před parlamentem při ceremoniálu v Ankaře Erdogan řekl, že počítá s obnovou trestu smrti v zemi. „Až  návrh projde parlamentem - a já věřím, že ho parlament schválí - a dostane se ke mně, bez váhání ho podepíšu," řekl.

Obnova trestu smrti by zcela zmařila snahy Turecka vstoupit do Evropské unie, tato skutečnost prý ale Erdogana odradit nemůže. Postoj EU potvrdil v neděli předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Pokud Turecko zavede trest smrti, s členstvím v EU podle něj Ankara nemůže počítat.

V Turecku platí stále výjimečný stav, vláda řídí zemi pomocí dekretů. Erdoganův režim po pokusu o převrat provedl rozsáhlé čistky; ze zaměstnání bylo propuštěno více než 150 tisíc státních zaměstnanců údajně podporujících pučisty, 50 tisíc lidí bylo zatčeno.

Reklama

Doporučované