Hlavní obsah

Erdogan: USA chtějí v Sýrii vytvořit teroristickou armádu

Turecko nesouhlasí s nápadem koalice pod vedením USA vytvořit v Sýrii jednotku pro boj s Islámským státemVideo: AP

 

Reklama

USA pracují na vytvoření „teroristické armády“ v Sýrii, řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Reagoval tak na plán Spojených států, které chtějí a syrsko-tureckých hranicích vytvořit novou jednotku, jejíž součástí mají být i členové kurdských milicí.

Článek

Recep Tayyip Erdogan v pondělí ostře kritizoval koalici pod vedením USA bojující v Sýrie poté, co oznámila, že se na syrsko-turecké hranici chystá vytvořit jednotku určenou pro boj s organizací Islámský stát. Erdogan chystanou jednotku označil za „teroristickou armádu“ a pohrozil, že ji Turecko „utopí v zárodku“.

Více než polovinu členů této jednotky mají totiž tvořit milice SDF, které se již v minulosti v boji proti Islámskému státu mnohokrát osvědčily. Ty ale z velké části tvoří členové kurdských jednotek YPG, které Ankara řadí mezi teroristické skupiny. „To, co činí americká administrativa, zapadá do kontextu její destruktivní politiky v tomto regionu; jejím cílem je rozbít zdejší země a zamezit řešení krizí,“ řekl Erdogan.

Proti rozhodnutí protestuje rovněž Sýrie, která považuje sestavování jednotky u své hranice za zjevné porušení svrchovanosti. Syrská státní televize oznámila, že tamní armáda je odhodlaná skoncovat s přítomností Američanů na území země.

Ministr obrany Spojených států James Mattis v minulosti řekl, že americké síly v Sýrii zůstanou, dokud příslušníci teroristické organizace Islámský stát (IS) budou bojovat, aby se předešlo příchodu nového IS. Na syrském území je nyní asi 2000 Američanů, kteří jsou zapojeni do bojů proti radikálům.

Koalice oznámila, že pohraniční jednotka se bude sestavovat několik let a cílem je, aby měla k dispozici 30 000 lidí. Výcvik prvních pohraničníků už začal. Jednotka má chránit severní hranici Sýrie s Tureckem, iráckou hranici na jihovýchodě a údolí řeky Eufrat, které rozděluje síly podporované Spojenými státy a bojovníky, za nimiž stojí Írán a Rusko.

Reklama

Doporučované