Hlavní obsah

Erdogan: USA vedou proti Turecku několik spiknutí, naše bilaterální dohody neplatí

Spojené státy vedou proti Turecku podle Erdogana sérii spiknutíVideo: AP

 

Reklama

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan řekl, že USA vedou proti Turecku sérii justičních a ekonomických komplotů.

Článek

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan řekl, že Spojené státy nyní vedou proti Turecku sérii spiknutí a že bilaterální právní dohody mezi Washingtonem a Ankarou ztrácejí platnost. Jaké dohody má na mysli, ale podle agentury Reuters neupřesnil.

Prohlášením prezident reagoval na středeční rozhodnutí newyorského soudu - ten uznal někdejšího šéfa turecké státní banky Mehmeta Hakana Atillu vinným z podílu na nelegálních finančních transakcích. Finanční komplot v hodnotě jedné miliardy dolarů měl podle soudu za cíl pomoci Íránu vyhnout se americkým sankcím.

Proti Atillovi u soudu svědčil klíčový muž celého procesu, turecko-íránský obchodník Reza Zarrab. Vypověděl mimo jiné, že Erdogan věděl, že Turecko navzdory americkým sankcím obchoduje s Íránem a z tehdejší pozice premiéra to schválil.

Turecký prezident se dnes sešel se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem. „Je jasné, že pokud jde o vztah s Evropskou unií, nedávný vývoj a rozhodnutí (v oblasti lidských práv) neumožňují žádný pokrok v zahájeném procesu (přístupových rozhovorů),“ řekl Macron po schůzce. Dále řekl, že demokratické země musí respektovat právo i v rámci boje proti terorismu, jehož krvavé podobě s mnoha oběťmi na životech byla v posledních letech vystavena jak Francie, tak Turecko.

Reklama

Doporučované