Hlavní obsah

Erdogan: V izraelských poslancích se probudil Hitler

Turecký prezident znovu spojil Židy a Hitlera.Video: Zuzana Lachnitová, Jolana Humpálová , Reuters

 

Reklama

Turecký prezident Erdogan na zasedání parlamentu v projevu přirovnal jednání izraelských zákonodárců k politice Adolfa Hitlera. Reagoval tím na nový zákon o pravomoci Židů v Izraeli.

Článek

Recep Tayyip Erdogan, turecký prezident, při projevu v tureckém parlamentu přirovnal zákony izraelských státníků k těm od Adolfa Hitlera. Izrael označil za fašistickou a rasistickou zemi, která se snaží o vytvoření apartheidu, přičemž vyzval k celoplošné mobilizaci proti Izraeli.

Erdoganův projev byl reakcí na nový zákon, který Židům v Izraeli dává větší pravomoci a který izraelský parlament přijal minulý týden. Zákon mimo jiné stanovil hlavním městem Izraele celý Jeruzalém, povolil zakládání nových izraelských kolonií a zavedl pouze jeden oficiální jazyk, a sice hebrejštinu. 

Prosazení zákona vyvolalo pobouření mezi členy proarabských a arabských stran v samotném izraelském parlamentu, několik z nich bylo odvedeno ze sálu. Zákon byl podpořen hlavně pravicovými stranami a prošel po několika měsících dohadů o jeho podobě.

Turecký prezident ve svém projevu také zmínil nedávno utichlé protesty na hranicích Izraele a Palestiny, které si vyžádaly mnoho mrtvých, protože Izrael k jejich utišení použil vojenskou sílu včetně tanků. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na slova tureckého prezidenta opáčil, že Turecko se za Erdoganovy vlády stalo temnou zemí, Erdogan pak nařizuje vyvražďování Kurdů a Syřanů.

Turecké protiteroristické zákony

Minulý týden v Turecku přestal platit výjimečný stav, který v zemi fungoval od července roku 2016 po nepovedeném převratu. V rámci protiteroristických operací bylo zatčeno 150 tisíc členů civilní stráže, 77 tisíc lidí pak bylo odsouzeno.

Turecká vláda nyní připravuje nový protiteroristický zákon, který zaručí Erdoganovi větší kontrolu nad obrannými složkami. Turecký prezident při projevu řekl, že nikdo nemá právo nový protiteroristický zákon kritizovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované