Hlavní obsah

Erdogan vyvedl peníze do daňového ráje, opozice má důkazy

Turecká opozice: Erdogan vyvedl peníze do daňového rájeVideo: AP

 

Reklama

Prezident uvedl, že pokud se obvinění prokážou, odstoupí z úřadu. Opozice chce dokumenty předat prokuratuře.

Článek

Turecká opozice poskytla médiím dokumenty, které podle ní prokazují, že prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho rodina vyvedli peníze do daňového ráje. Dokumenty předá i prokuratuře, která případ vyšetřuje. Informoval o tom dnes list Hürriyet. Prezident ve čtvrtek uvedl, že pokud se tvrzení opozice ukážou jako pravdivá, odstoupí z úřadu.

Lídr opoziční Lidové republikánské strany (CHP) Kemal Kiliçdaroglu ve čtvrtek oznámil, že Erdogan, jeho syn, bratr a švagr v prosinci 2011 a lednu 2012 převedli 15 milionů dolarů, tedy skoro 323 milionů Kč, na britskou offshoreovou společnost Bellway Limited na ostrově Man.

Erdogan obvinění odmítl a vyzval Kiliçdaroglua, aby svá tvrzení doložil a případné dokumenty dal prokuratuře. Mluvčí CHP Bülent Tezcan dnes uvedl, že dokumenty prokuratuře předá.

Turecký prezident ve čtvrtek prohlásil, že dokumenty mohou maximálně ukázat, že peníze rodina inkasovala. „Prodali tam své firmy,“ řekl Erdogan. To ale Kiliçdaroglu označil za ještě vážnější, protože to může znamenat, že jde o praní špinavých peněz.

V dokumentech Paradise Papers se objevili i Hamilton a BonoVideo: AP

Reklama

Doporučované