Hlavní obsah

Erdoganova strana požaduje opakování místních voleb v Istanbulu. Město ztratila po 25 letech

AKP sice volby celkově vyhrála, ztratila ale největší města – Ankaru, Istanbul a Izmir.Video: Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

Turecká vládní Strana spravedlnosti a rozvoje prezidenta Erdogana požádá ústřední volební komisi o zopakování místních voleb v Istanbulu. Strana sice celkově zvítězila a spolu se spojeneckou nacionalistickou Stranou národní akce ovládla přes polovinu radnic v zemi, prohrála ale v hlavním městě Ankaře, Izmiru a podle neoficiálních výsledků i v Istanbulu. Strana spravedlnosti a rozvoje svůj neobvyklý požadavek zdůvodňuje volebními nesrovnalostmi.

Článek

V místních volbách, které se v Turecku konaly poslední březnovou neděli, celkově zvítězila Erdoganova AKP se spojeneckou nacionalistickou Stranou národní akce. V trojici významných měst však radnici získal kandidát opoziční Lidové republikánské strany. AKP v úterý přišla s požadavkem na zopakování místních voleb v Istanbulu.

„Mimořádné odvolání podáme dnes. Uvedeme v něm, že se staly události, které přímo ovlivnily výsledek voleb a že v Istanbulu požadujeme nové volby,” uvedl na úterní tiskové konferenci v Ankaře místopředseda AKP Ali Ihsan Yavuz.

Lídr opoziční Lidové republikánské strany Kemal Kılıçdaroğlu prezidentův požadavek na opakování voleb zkritizoval a vyzval ho, aby uznal vítězství opozice.

Ústřední volební komise v pondělí odmítla dřívější požadavek Erdoganovy strany AKP přepočítat všechny hlasy a vyhověla návrhu revidovat 51 volebních uren v 21 okrscích z 39. Opakování voleb zvažuje pouze na istanbulském předměstí Büyükçekmece, kde byla podle Strany spravedlnosti a rozvoje nesprávně registrována řada voličů. Po nezvyklém požadavku AKP se už kontrolovaly lístky označené za neplatné v několika okrscích; jinde se přepočítávaly všechny lístky.

Opoziční kandidát na starostu Istanbulu Ekrem Imamoglu v pondělí uvedl, že po přepočítání 95 procent zpochybněných lístků stále vede, a to asi o 15 500 hlasů. Původní předběžné výsledky uváděly náskok zhruba o 28 tisíc hlasů. V Istanbulu může volit deset milionů lidí, což jsou asi dvě třetiny jeho obyvatel.

Ztrátu vedení Ankary a Istanbulu někteří považují za velkou porážku vládní strany a jejího lídra Erdogana, který začínal ve vysoké politice v letech 1994 až 1998 jako starosta Istanbulu. AKP a její předchůdkyně totiž radnice těchto dvou měst držely poslední čtvrtstoletí.

Reklama

Doporučované