Hlavní obsah

Erdoganovy čistky pokračují. Ankara propustila dalších 4 500 úředníků

Další tisíce lidí přišly o práci v popřevratových čistkách.

 

Reklama

Neúspěšný pokus o státní převrat loni v červenci vedl k propuštění více než 125 tisíc lidí.

Článek

Turecká vláda propustila z práce dalších téměř 4 500 státních úředníků, včetně učitelů, policistů či knihovníků. Vyplývá to z dekretu zveřejněného v úředním věstníku, o němž informovala agentura Reuters. Jde o další propouštění v rámci rozsáhlých čistek, které turecká vláda spustila po loňském pokusu části armády o převrat.

Od poloviny července přišlo na základě vládního dekretu takto o práci již přes 125 000 lidí a na 40 000 osob bylo zatčeno. Vláda tyto čistky vysvětluje nutností vymýtit všechny podporovatele pokusu o puč. V dekretech své kroky zdůvodňuje „členstvím nebo napojením na teroristickou organizaci či skupinu", která podle ní ohrožuje národní bezpečnost.

Někteří představitelé západních zemí a organizace bojující za lidská práva turecké čistky kritizují s tím, že vláda se tak zbavuje svých oponentů. V rámci čistek bylo například zatčeno i několik opozičních poslanců, kteří čelí obvinění z podpory kurdských separatistů.

Další úředníci čelí u soudu trestu doživotí kvůli puči.

Na základě posledního dekretu přišel o práci mimo jiné i uznávaný profesor ústavního práva Ibrahim Kaboglu, který kritizoval chystanou ústavní změnu, jež by měla v zemi zavést prezidentský systém. Oponenti této změny se obávají, že dá příliš velké pravomoce prezidentovi.

Nově přišlo o práci celkem 4 464 lidí, včetně soudních úředníků, počítačových expertů či knihovníků. Vláda je viní z napojení na hnutí islámského duchovního Fethullaha Gülena, který je podle ní zodpovědný za loňský pokus o puč a jehož příznivce vláda pronásleduje dlouhodobě. Gülen podíl na pokusu o převrat odmítá.

Reklama

Související témata:

Doporučované