Hlavní obsah

Erupce sopky Mayon pokračuje. Filipínce zavalil její popel, evakuují se i zvířata

Filipínci bojují s popelem z aktivní sopky MayonVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Popel z pokračující erupce sopky Mayon ohrožuje Filipínce. Evakuovat se muselo přes 80 tisíc lidí, s nimi i hospodářská zvířata.

Článek

Nejaktivnější filipínská sopka Mayon stále chrlí lávu a popel. Oblak popela dosahuje výšky pěti kilometrů. Lidé žijící v blízkosti vulkánu proto nosí roušky, aby se jim jemný sopečný prach nedostal do plic.

Kvůli hrozícímu nebezpečí z erupce se muselo evakuovat přes 80 tisíc obyvatel. Evakuace se však netýkala pouze lidí. Na dočasné pastviny se musela vystěhovat i hospodářská zvířata. Jejich původní farmy totiž erupce sopky zničila, což působí problémy majitelům.

„Je to velmi těžké, protože jsme utratili vlastní peníze na farmu a teď je pryč, jelikož vulkán ji zničil. Bohatí to mají lepší, protože mají kapitál na obnovu. My ne. Naše krávy tam kvůli popelu skoro zemřely. To nás mohlo stát celé živobytí,” uvedl evakuovaný farmář Joseph Natorcabe.

Sopka Mayon začala vykazovat aktivitu 14. ledna. Zatím si nevyžádala žádné zraněné. Vulkanologové ale varují, že může být vysoce aktivní ještě několik měsíců.

Sopka Mayon stále chrlí lávu, evakuováno je již 61 tisíc obyvatel

Reklama

Doporučované