Hlavní obsah

Erupce sopky v Guatemale přišla bez varování, proto jsou oběti, říká expert

Rozhovor s ředitelem Geofyzikálního ústavu Akademie věd Alešem Špičákem.Video: Tomáš Vzorek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Desítky mrtvých a zraněných, to je bilance nedělní erupce sopky Volcán de Fuego v Guatemale. Jedná se o jeden z nejaktivnějších vulkánů ve Střední Americe, i letos se probudil už podruhé, přesto lidi zaskočil a zabíjel. „Ta erupce byla velká a přišla asi bez nějakých větších signálů, proto se lidé nestačili evakuovat,“ říká ředitel Geofyzikálního ústavu Akademie věd Aleš Špičák.

Článek

Podle místních odborníků je nedělní erupce největší od roku 1974. „Tehdy se ale ten výbuch obešel bez obětí, způsobil pouze velké škody na majetku,“ vzpomíná seismolog Špičák. Volcán de Fuego je vysoký 3763 metrů a nachází se jen asi 40 kilometrů západně od guatemalského hlavního města Guatemala. Popel po nedělní erupci pokryl i část metropole a místní letiště muselo přerušit provoz.

„Jedná se o docela velký vulkán a určitě nebezpečnější než třeba havajská Kilauea,“ tvrdí Aleš Špičák. Havajský vulkán chrlí lávu už několik týdnů vkuse a stále sužuje místní obyvatele i turisty. „Ten zdroj je v podstatě nevyčerpatelný, takže se nedá říct, kdy přestane,“ dodává expert.

Celý rozhovor se seismologem a vulkanologem Alešem Špičákem si můžete pustit ve videu u tohoto článku.

Reklama

Doporučované