Hlavní obsah

Erupce sopky v souostroví Tonga vytvořila nový ostrov

Foto: Twitter.com/GeoNet

Nově vzniklý ostrov v souostroví Tonga.

Reklama

Podmořská erupce sopky na souostroví Tonga vedla k potopení jednoho z ostrovů, ale zároveň k vytvoření jiného ostrova. Podle geologů dokonce dosahuje třikrát větších rozměrů než ostrov, který zmizel pod mořskou hladinou.

Článek

Nový ostrov je podle místní geoložky Taaniely Kulaové zhruba sto metrů široký a čtyři sta metrů dlouhý. Nachází se asi sto dvacet metrů od nyní již potopeného ostrova Lateiki. Za jeho vznikem minulý měsíc stála osmnáctidenní podmořská erupce.

Pro souostroví Tonga jsou častá zemětřesení a sopečná činnost typická. Nachází se totiž v pásmu takzvaného Ohnivého kruhu, kde se nachází 452 sopek a ve kterém se odehrává přibližně devadesát procent všech světových zemětřesení.

Vědci zatím mají jen kusé informace o tom, jak a proč vznikají nové ostrovy.

Hunga Tonga-Hunga Ha’apai

Jeden z tamních ostrovů, který vznikl v roce 2014 stejným způsobem jako nejnovější ostrov, je v současnosti domovem několika druhů rostlin a ptáků. Zformoval se během podmořské erupce, která probíhala mezi prosincem 2014 a lednem 2015. Má nejvyšší bod ve 120 metrech nad mořem a původně měl vydržet sotva několik měsíců.

Místo toho se NASA nyní domnívá, že ostrov vydrží 6 až 30 let, což z něj činí první ostrov tohoto typu, který v moderní éře přežije takové období. Zatím zůstává nepojmenovaný, i když se o něm občas mluví jako o Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, což jsou názvy okolních ostrovů.

Na ostrově vědci našli první rostliny, které se tu uchytily patrně poté, co sem jejich semena v trusu zanesli ptáci přelétávající nad ostrovem. Také ale našli spoustu odpadků, přestože na ostrově se za celou dobu jeho existence pohybovalo pouze 40 lidí.

Reklama

Doporučované