Hlavní obsah

ES firmy se tváří jako služba od Seznamu. Od podnikatelů vybírají peníze za něco, co je zadarmo

O firmě, která využívá podobnosti jmen.

 

Reklama

Zápis do katalogu za několik tisíc korun místo služby, která je v originální podobě zadarmo. I to se vám může stát, pokud chcete jako podnikatel být na internetu vidět.

Článek

Je to vlastně jednoduchý trik a stačí k němu maličkost: Podobně znějící názvy firem, respektive služeb, které nabízejí.

Na internetu lze dohledat svědectví podnikatelů, v nichž se zástupci společnosti ES firmy snažili vyvolat dojem, že s nimi jednají jménem katalogu Firmy.cz od Seznamu.

A chtěli přitom peníze. Záminkou bylo oznámení, že už déle nelze garantovat prezentaci podnikatele na webu, pokud si za službu nezaplatí. Zkušenosti zmíněných podnikatelů ukazují, že jde o částky v řádech tisíců korun. Za tyto peníze ale získají zápis v katalogu na málo známých stránkách.

Redakce Seznam Zprávy se pokoušela zástupce společnosti ES firmy kontaktovat. Jediný dostupný způsob - přes e-mailovou schránku - zůstal ale bez odezvy.

Mluvčí Seznam.cz Irena Zatloukalová upozorňuje, že prezentace na skutečném katalogu Firmy.cz je zadarmo. „Zápis do našeho katalogu je pro podnikatele bezplatný. Každý, kdo má firmu nebo podnikání, si může vyplnit kontakty, údaje o své provozovně, otevírací dobu, to jsou bezplatné informace,“ řekla Zatloukalová.

Pokud něco podnikatelé na katalogu Firmy.cz platí, tak je to reklama, jež se prolíná celým Seznamem. „Jde o takzvaný Seznam naplno, který nabízí inzerce napříč službami, které nabízíme,“ dodává mluvčí.

Pokud se podnikateli ozývá někdo ze Seznamu elektronicky, tak v první řadě kontroluje údaje, které jsou v katalogu. Tedy jestli fungují kontakty.

Seznam Zprávy stejně jako Firmy.cz patří mezi služby Seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované