Hlavní obsah

ESA, NASA a SpaceX poslaly do kosmu satelit ke hlídání stoupání oceánů

VIDEO: Satelit od ESA, NASA a SpaceX pohlídá stoupání oceánů.Video: Jan Marek, AP, NASA

 

Reklama

Evropská kosmická agentura ve spolupráci s americkým Národním úřadem pro letectví a vesmír a soukromou firmou SpaceX o víkendu vypustila na orbitu satelit Michael Freilich, jenž má velmi přesně měřit zvyšování hladin oceánů.

Článek

Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX odstartovala v sobotu v 18 hodin a 17 minut našeho času z letecké základny v Kalifornii. Její první stupeň pro další použití přistál na Zemi po devíti minutách. A stejně tak úspěšně pak i druhý stupeň rakety na orbitě vypustil první ze dvou satelitů typu Sentinel-6.

Satelit pro sledování růstu hladiny oceánů.

Hladiny oceánů stoupají rychleji

Kosmické agentury ESA a NASA budou s družicí bezprecedentně přesně měřit zvyšování hladiny oceánů. Její identické dvojče za ní vyšlou za pět let, aby zajistili pokračování výzkumu, píše zpravodajský server Euronews.

„Víme, že mořská hladina stoupá. Od 90. let to bylo zprvu kolem tří milimetrů ročně. A v posledních dvou letech skoro o pět milimetrů za rok, což je samozřejmě tragické, protože to ukazuje, že mořská hladina stoupá poslední roky mnohem rychleji než před 20 nebo 25 lety. A je to velmi důležité i proto, že je to klíčový parametr pro pochopení toho, co se děje s naší planetou z pohledu klimatu,“ vysvětluje Josef Aschbacher, ředitel programů dálkového průzkumu Země v ESA.

Satelit k oceánu vždy vyšle elektromagnetický signál. Růst hladiny pak velmi přesně změří podle toho, jak dlouho poletí zpátky. Zohlední i teplotu a vlhkost atmosféry, které budou měřit další přístroje.

Včasné varování, záchrana milionů životů

Mise v přepočtu zhruba za 24 miliard korun tak pomůže nejen sledováním dopadů změn klimatu, jako je tání ledovců a růst hladiny oceánů. Ale zpřesní i předpovědi počasí včetně bouří, hurikánů a záplav. Evropští a američtí vědci by tak před nimi mohli včas varovat a zachránit desítky milionů lidí.

Satelit pro sledování růstu hladiny oceánů.

Černý scénář pro pobřežní aglomerace po celé planetě by podle posledních propočtů z letošního července vyšel lidstvo na škody ve výši pětiny světového HDP, v přepočtu tedy skoro 320 bilionů korun. Hladina moří se podle něj zvedne i o více než dva metry a nejméně 190 milionů lidí přijde o střechu nad hlavou. Nebo lépe řečeno půdu pod nohama.

Zvláštní čest zesnulému vědci

Družici o velikosti menšího auta a váze přes jednu tunu vyrobil pro americké a evropské vědce Airbus v Německu. Nese jméno po vědci Michaelu Freilichovi, který sehrál ve vývoji oceánografického měření z kosmu klíčovou roli. Agentury tak satelit pokřtily zcela výjimečně ještě předtím, než nyní bývalý šéf výzkumné divize NASA zemřel v srpnu na rakovinu, čímž mu vzdaly zvláštní čest, dodává magazín Space.com.

Reklama

Doporučované