Hlavní obsah

ESA vyslala do vesmíru satelit, který bude poprvé monitorovat vítr na celé Zemi

Raketa satelit do vynesla z Francouzské Guyany do vesmíru za 55 minut.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Úkolem vesmírné družice Aeolus je sledovat vítr a oblačnost na celé planetě. Nová technologie měření má přispět k přesnějšímu předpovídání počasí.

Článek

Z Francouzské Guyany ve středu odstartovala vesmírná družice Evropské kosmické agentury Aeolus. Ta bude mít za úkol pomocí ultrafialových laserů LiDAR monitorovat vítr na celé planetě a také sbírat informace o oblačnosti a aerosolech.

Původně měla raketa odstartovat o den dřív, start byl ale odložen kvůli špatnému počasí. Jméno Aeolus družice dostala po strážci větrů z řecké mytologie a je vůbec prvním satelitem, který získá informace o větrných proudech v celosvětovém měřítku.

Data bude zajišťovat zařízení Aladin, které disponuje dvěma lasery, velkým teleskopem a citlivým přijímačem. Laser vyšle k Zemi ultrafialový paprsek, který se odrazí od molekul vzduchu a malých částic jako je led, prach a kapičky vody. Zlomek světla odraženého zpět k družici zachytí teleskop a změří ho.

Pohyb molekul vzduchu nebo částic způsobí, že odražené světlo změní svoji frekvenci. Porovnáním původně vyslaných frekvencí s vrácenými daty budou moci vědci určit směr větru v atmosféře. Tato technologie bude ve vesmíru k meteorologickému měření použita poprvé.

Na vývoji družice pracoval tým vědců šestnáct let a její životnost by měla být tři roky. Satelit bude na oběžné dráze Zemi obíhat patnáctkrát za den. Všechna změřená data bude stroj odesílat na pozemní stanici na Špicberských ostrovech, poblíž Norska.

Reklama

Doporučované

Hlavní zprávy