Hlavní obsah

ESA vyšle do vesmíru družici, která bude sledovat vítr na planetě a pomůže při předpovědi počasí

Družice Aeolus pomůže zlepšit předpovědi počasí.Video: Veronika Krátká, AP

 

Reklama

Evropská vesmírná agentura chystá 21. srpna vyslat do vesmíru družici Aeolus, jejímž úkolem bude sledovat vítr a oblačnost na celé planetě. Nová technologie měření by mohla přispět k přesnějšímu předpovídání počasí.

Článek

V srpnu chystá Evropská vesmírná agentura (ESA) vyslat na oběžnou dráhu satelit Aeolus, který bude mít za úkol pomocí ultrafialových laserů LiDAR monitorovat vítr na celé planetě a také sbírat informace o oblačnosti a aerosolech, píše agentura AP. Vědci budou moci ze získaných dat lépe zkoumat dynamiku atmosféry a údaje jim pomohou i při přesnějším předpovídání počasí.

Družice Aeolus bude prvním satelitem, který získá informace o větrných proudech v celosvětovém měřítku. Data bude zajišťovat zařízení Aladin, které disponuje dvěma lasery, velkým teleskopem a citlivým přijímačem.

Laser vyšle k Zemi ultrafialový paprsek, jenž se odrazí od molekul vzduchu a malých částic jako je led, prach a kapičky vody. Zlomek světla odraženého zpět ke družici zachytí teleskop a změří ho. Pohyb molekul vzduchu nebo částic způsobí, že odražené světlo změní svoji frekvenci. Porovnáním původně vyslaných frekvencí s vrácenými daty budou moci vědci stanovit směr větru v atmosféře. Tato technologie bude ve vesmíru k meteorologickému měření údajně použita poprvé.

Mise nese název „Strážce větrů“ a je odvozena z řecké mytologie. Podle serveru esa.int by družici měla vynést raketa Vega z evropského kosmodromu ve Francouzské Guayaně 21. srpna. Pracovníci agentury museli satelit dopravit na místo lodí, jelikož přepravu letadlem by stroj nemusel kvůli náhlým změnám atmosférického tlaku vydržet.

Na vývoji družice pracoval tým vědců šestnáct let a její životnost by měla být tři roky. Po vyslání na oběžnou dráhu by měl satelit oběhnout Zemi patnáctkrát za den. Všechna změřená data bude stroj následně odesílat na pozemní stanici na Špicberských ostrovech, poblíž Norska.

Reklama

Doporučované