Hlavní obsah

Esport bych na olympiádu netlačil, říká profesionální hráč Smutný

Hostem Ušáku byl Josef Smutný.Video: Jaromír Bosák

 

Reklama

Události posledních měsíců výrazně přibrzdily kromě jiných oblastí života i sport. Ať už v amatérské nebo profesionální rovině. Naopak došlo k boomu esportu, tedy provozování sportu ve virtuálním světě.

Článek

I proto přišel do Ušáku Josef Smutný, profesionální hráč Hearthstone.

Josef úplně nezapadá do obrázku, který si o hráčích počítačových her vytvořila většinová populace. Nepatří k těm, kteří by nevylezli čtrnáct hodin ze své kóje, kde „paří“ od nevidím do nevidím a k tomu popíjí energetické nápoje a chroustají chipsy nebo pizzu. Josef Smutný se naopak téhle představě poměrně výrazně vymyká.

Zároveň je třeba dodat, že Hearthstone není žádná střílečka ani náhražka reálného sportu, jako je fotbal, hokej nebo třeba basketbal. Jde o karetní hru, v níž hraje velkou roli matematické uvažování a strategie. Josef je dnes hráčem profesionálem v týmu, v němž se angažuje i jeho idol z dětství Vladimír Šmicer. Pro Josefa určitě motivační prvek navíc, protože sám je slávista a do Edenu na fotbal ho kroky zavedly a stále zavádí velmi často.

Sportovní svět řeší, jak bude vypadat blízká i vzdálenější budoucnost. Esport naopak zabírá další a další pozice. V době koronavirové šel zájem o tento způsob trávení času razantně nahoru a nejspíše ještě zdaleka nedosáhl maxima. O tom svědčí i potvrzení toho, že na příštích olympijských hrách by se měl objevit v roli tzv. ukázkového sportu. Josef, ve světě esportu známý jako Jobsad, ale nevidí začlenění esportu do programu olympijských her jako nezbytné, spíše jsem z rozhovoru s ním získal dojem, že jeho názor je takový, že olympiáda by se měla bez sportování na displejích a klávesnicích obejít. Ale vzhledem k tomu, o jaký jde byznys, asi nebude do budoucna vyhnutí.

Josef sám hrával fotbal, dodnes se baví na tenisových kurtech, kde dokonce trénuje děti, tudíž může dobře porovnávat pro a proti sportu klasického a toho počítačového. Má výhodu, že existenčně nebude úplně závislý na výsledcích při různých turnajích. Baví ho matematika a profesně se zabývá analýzou různých situací a událostí v rámci esportu. Více se můžete dozvědět v nejnovějším díle Ušáku.

Reklama

Související témata:

Doporučované