Hlavní obsah

Ester dostává rozum. Věřím, že bude jezdit jako lyžařka pravidelně v první desítce, tvrdí trenér Bank

Foto: Lucie Hrdličková, ČTK

Ester Ledecká a její trenér Tomáš Bank.

Reklama

Na konci uplynulé sezony si trenér Ester Ledecké Tomáš Bank stěžoval, že Ester neumí rozumně ukončit trénink a přepíná se. Před začátkem té další to ale podle něj vypadá, že Ester pomalu dostává rozum. Ten naopak při společných trénincích ztrácí ostatní závodnice, které ze zoufalství, že je Ester poráží, mažou tajně lyže závodními vosky a vytahují závodní kombinézy.

Článek

„Pořád se dohadujeme o množství jízd. Každý den. Ji tak strašně baví trénovat, že někdy trénuje až moc,” tvrdil lyžařský trenér Ester Ledecké Tomáš Bank po ukončení přelomové sezony na konci března. V ní třiadvacetiletá závodnice jako první žena v historii ovládla dva olympijské sporty a z Pchjongčchangu si přivezla zlato z lyží i ze snowboardu a potřetí v řadě získala velký křišťálový glóbus za celkový triumf ve Světovém poháru v paralelních disciplínách.

Teď, pár týdnů před začátkem sezony nové, ale Bank tvrdí, že Esterminátor, jak se lyžařce a snowboardistce začalo přezdívat po jejím olympijském triumfu, dostává rozum. „Třeba si sama řekne, že už chce konec, což se většinou nestává,” přiznává trenér. Rozumná Esterka, jak svou proměnu nazvala sama závodnice, se podle Banka projevila i při přípravě v Chile: „Je pravda, že z těch tří týdnů, co jsme tam byli, byla rozumná tak tři dny. Což je o hodně procent víc,” směje se.

První štací v nové sezoně bude pro Ester Lake Louise na přelomu listopadu a prosince, následně má v plánu Svatý Mořic. Závod ve Val d'Isere kvůli závodům na snowboardu vynechá. Další program, včetně kolidujících mistrovství světa, bude tým Ledecké ladit až podle výsledků.

„Když bude všechno ok, tak by v rychlostních disciplínách měla v každém závodě atakovat desítku. To by mohlo být reálné," myslí si Bank. V první desítce přitom Ledecká skončila v závodu zatím jen jednou, právě v kanadském Lake Louise. Po jejím šokujícím vítězství v super-G ale trenér čeká víc a věří, že by se ve Světovém poháru mohla dostat i na stupeň vítězů: „Neříkám, že bude vyhrávat každý závod, ale může se to jednou za sezónu povést.”

Podívejte se na rozhovor s Ester Ledeckou v rakouském Altenmarktu

Ledecká během rozhovoru s novináři v rakouském Altenmarktu.Video: Sport.cz/Jarmila Bastlová

Bank je optimistický právě i díky tréninkům v Chile, kde Ledecká porážela Rakušanky a vyrovnala se i jedné z nejlepších lyžařek světa, Američance Lindsey Vonnové. Rakouské závodnice prý kvůli Ester začaly na lyže mazat závodní vosky a dokonce oblékaly závodní kombinézy, takže se jí v posledních trénincích zvládly přiblížit, dokonce ji párkrát porazit. „Ty holky dostávaly v prvních trénincích hodně, Ester jim dávala takzvaně na pr..l,” tvrdí Bank a pobaveně dodává: „Když jsme odjížděli domů, tak kluci od Rakušáků zjistili, že fakt jejich servis mazal závodními vosky.”

Při trénincích prý zvládli výrazně zapracovat na rychlosti. „Pořád pracujeme na technice, občas měla trochu problémy, že měla zadek nízko, to se myslím podařilo zredukovat,” říká Bank. Přiznává ale problémy s obřím slalomem, na který kvůli špatným sněhovým podmínkám v Chile nezbyl při přípravě čas, a doufá, že někde dobré podmínky na trénink této disciplíny najdou a deficit doženou.

Stejně tak Tomáš Bank doufá, že novou sezonu Ledecké nenaruší stále trvající problém s podpisem reprezentační smlouvy. „Bojím se, ale myslím, že budou všichni rozumní. Na všech stranách,” zdůrazňuje trenér.

Reklama

Související témata:

Doporučované