Hlavní obsah

Esther, kde jsi? Policie pročesává Pyreneje, pátrá po ztracené Britce

Foto: Esther Dingley / Instagram @estheranddan

Jedna z fotografií, které Esther Dingleyová na své cestě pořídila.

Reklama

Sedmatřicetiletá Britka strávila cestováním po Evropě šest let. Navzdory zkušenostem je ale nyní nezvěstná; ztratila se během túry ve francouzských Pyrenejích.

Článek

Esther Dingleyové většinou dělal na cestách společnost její dlouholetý partner Dan Colegate. Dobrodružství, která od roku 2014 zažili, pravidelně popisovali v příspěvcích na blogu, ale i v několika knihách, které vydali. Na poslední výlet ovšem Esther vyrazila sama, podle stanoveného plánu měl trvat měsíc.

Na cestu Dingleyová vyrazila v dodávce, bezpečně s její pomocí měla dojet domů již minulou středu. Její partner, který v dané době pobýval ve francouzském Gaskoňsku, s ní poslední kontakt navázal v neděli, tedy tři dny před návratem.

Poslední komunikace Britky proběhla prostřednictvím aplikace WhatsApp, Colegatovi tehdy měla poslat svou fotografii z vrcholu Pic de Sauvegarde a mezi dvojicí také proběhla diskuze o tom, jak se těší na blížící se setkání. Snímky z několika zastávek sdílela Dingleyová i prostřednictvím sociální sítě Instagram.

Podle webu BBC News měla Dingleyová jít ze španělského města Benasque a nedělní noc plánovala strávit v horské boudě Refuge de Vénasque ve Francii. Naposledy viděna byla Britka v daný den okolo čtvrté hodiny odpolední. Francouzské úřady potvrdily, že probíhá rozsáhlé pátrání za pomoci vrtulníků i psů.

„Jsem zlomený. S těžkým srdcem oznamuji, že má milovaná Esther, osoba, která mě naučila cítit, se pohřešuje. Naposledy byla viděna před šesti dny, když mi poslala tuto fotografii,“ napsal v sobotu Colgate na svůj facebookový profil, kde spolu s textem sdílel i fotografii své usmívající se partnerky na vrcholku hory.

„Pátrací a záchranné týmy dosud nenalezly žádné stopy. Jediným účelem tohoto příspěvku je požádat o modlitby, myšlenky, svíčky a cokoliv, co máte. Nic jsem dosud neříkal, ale tahle úžasná bytost věří v sílu pozitivního myšlení a já jsem teď pro cokoliv, pokud to znamená, že by ji mohli najít. Potřebuju ji zpátky. Nemůžu čelit opaku. Vracím se zpět k hledání, takže nemohu odpovídat na komentáře nebo zprávy. Omlouvám se za spěch a nedostatečnost těchto slov.“

Dingleyová již dříve absolvovala některé z cest sama. Podle Colegata se vždy snažila zůstat v kontaktu, někdy jí to však podmínky znemožňovaly a ona byla mimo dosah i několik dní. „Tohle nevypadá dobře,“ cituje BBC partnera pohřešované.

„Nemůžu tomu uvěřit. Doufám, že ji najdou v pořádku. Dan musí být naprosto zdrcen. Jsou to dva z nejmilejších lidí, co znám,“ zní jeden z příspěvků na sociální síti Twitter, jehož autorkou je podle všeho jedna z kamarádek ztracené Britky.

Dingleyová a Colegate tvoří pár již 18 let. Poté, co Colegate málem zemřel na vážnou bakteriální infekci a u obou byla diagnostikována deprese, společně opustili zaměstnání, pronajali si byt v anglickém městě Durham a pořídili si obytný vůz s plánem procestovat Evropu.

To, co mělo trvat rok, se nakonec protáhlo na šest let. Dvojice si oblíbila nerušený život na silnici a v přírodě. Volnost někdy doplnila příležitostná práce, díky které doplnili finanční zásoby, či delší pobyt v nějakém domě zdarma výměnou za hlídání daného pozemku, píše britský list The Times.

Reklama

Doporučované