Hlavní obsah

Etiopské aerolinky chtějí airbusy. Černou skříňku z havarovaného boeingu už doručily do Francie

Etiopské aerolinky chtějí airbusy. Černou skříňku z havarovaného boeingu už doručily do Francie.Video: Jan Marek, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Etiopská letecké společnost Ethiopian Airlines jedná s evropským výrobcem letadel Airbus o obnově svého letadlového parku. S odvoláním na úřad francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o tom dnes informovala agentura Reuters.

Článek

Společnosti Ethiopian Airlines patřil Boeing 737 MAX 8, který se v neděli z dosud nezjištěných příčin krátce po startu zřítil se 157 lidmi na palubě. Nehodu nikdo z nich nepřežil.

Macron, který přijel do Keni na summit o klimatu, hovořil o možném kontraktu mezi Etiopií a společností Airbus s etiopským premiérem Abiyem Ahmedem.

Tragickou nedělní nehodu nyní etiopské úřady vyšetřují. Havarovaný boeing mohl mít podle prvních poznatků podobné problémy jako stroj téhož typu, který loni spadl v Indonésii. Společnost Boeing doporučila zastavit provoz boeingů typu MAX, dokud se příčina neobjasní. V celém světě se to týká 371 letadel.

Etiopie již zaslala záznamníky o letu k analýze do Paříže. Ethiopian Airlines provozuje nyní devět airbusů, většinu jeho letadlového parku ale tvoří boeingy. Typ MAX 8, který spadl v neděli, je zastoupen čtyřmi stroji, dalších 25 jich společnost objednala.

Airbus a Boeing jsou největší výrobci civilních letadel. Airbus má sídlo ve francouzském Toulouse, Boeing v americkém Chicagu.

Reklama

Doporučované