Hlavní obsah

EU a Čína schválily investiční dohodu, po téměř sedmi letech jednání

Foto: Profimedia.cz

Předsedkyně EK Ursula von der Leyenová.

Reklama

EU a Čína se dohodly na vzájemných podmínkách investic.

Článek

Evropská unie a Čína ve středu dojednaly úvodní dohodu o investicích, která usnadní investorům z obou regionů vzájemný přístup na trhy. Oznámila to předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Obě strany o dohodě jednaly téměř sedm let. Von der Leyenová v tweetu dodala, že je však zásadní, aby se dodržovala „pravidla hry“ a reciprocita.

Klíčové jednání proběhlo ve středu 30. prosince, a to online. U jednacího stolu seděli předsedkyně EK von der Leyenová, předseda Evropské rady Charles Michel a čínský prezident Si Ťin-pching. Konečné dohodě ale předcházelo mnoho let jednání i kontroverzí. Jedním z kritiků dohody o investicích mezi EU a Čínou je například Joe Biden, který v lednu nastoupí do prezidentské funkce ve Spojených státech.

Podle prohlášení EK a von der Leyenové se obě strany dohodly na investičním principu, který by měl stát na hodnotách a udržitelnosti. Dokument obsahuje i slib k plnění pařížské klimatické dohody. Čína se také zavázala k ratifikaci dokumentu Mezinárodní organizace práce, který mimo jiné zakazuje nucené práce.

Evropské firmy díky dohodě získají povolení působit v Číně v odvětvích, jako jsou elektromobily, soukromé nemocnice, reality, reklama, námořní doprava, telekomunikační cloudové služby, systém rezervací letenek a pozemní odbavení. Některé požadavky, že firmy musejí fungovat v rámci společného podniku s čínským partnerem, budou zrušeny.

Čína zakáže i nucený transfer technologií zahraničních firem. Slíbila také, že bude transparentnější u dotací a zakáže státním podnikům diskriminaci zahraničních investorů.

Vyjednávání o dohodě začalo v roce 2014, pak ale několik let vázlo. Brusel si stěžoval, že Čína neplní sliby ohledně omezování unijních investic na svém trhu. Peking dříve slíbil, že svou ekonomiku otevře. Čína má po Spojených státech druhou největší ekonomiku na světě.

Nejméně další rok ale zřejmě potrvá, než dohoda vstoupí v platnost, upozornila agentura Reuters. I tak je ale uzavřená dohoda součástí nového vztahu s Čínou, kterou EU považuje jak za partnera, tak za svého velkého konkurenta.

Reklama

Doporučované