Hlavní obsah

EU a Japonsko podepsaly dohodu o volném obchodu

Světová obchodní politika.Video: AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Evropská unie dnes podepsala s Japonskem svou dosud největší dohodu o volném obchodu. Oznámili to podle agentury DPA japonský premiér Šinzó Abe i předsedové Evropské rady a Evropské komise Donald Tusk a Jean-Claude Juncker.

Článek

Dohoda, která odstraní téměř všechna cla ve vzájemném obchodu, pokrývá zhruba třetinu globálního hrubého domácího produktu a 600 milionů lidí. Cílem dohody je podpořit hospodářský růst a tvorbu pracovních míst.

Původně měla být dohoda podepsána již minulý týden, podpisový ceremoniál byl ale odložen kvůli záplavám v Japonsku. Podpis dohody přichází v době rostoucích obav z protekcionistických opatření amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten již letos zavedl nová cla na dovoz oceli a hliníku i na řadu čínského zboží. Jeho kroky vedly k odvetným opatřením ze strany Evropské unie, Číny i dalších obchodních partnerů.

Tusk dohodu označil za „jasný vzkaz proti protekcionismu”. „V době, kdy protekcionistická opatření nabírají po celém světě na síle, dnešní podpis dohody mezi Japonskem a EU opět ukáže světu naše neochvějné politické odhodlání podporovat volný obchod,” uvedl japonský ministr hospodářství Tošimicu Motegi.

Firmy z Evropské unie v současnosti vyvážejí do Japonska zboží a služby v hodnotě přes 100 miliard dolarů (2,2 bilionu Kč) ročně. Jednou z nejvýznamnějších položek tohoto exportu jsou mléčné produkty, napsal server BBC.

Smlouva se kromě cel týká i odstranění některých dalších překážek vzájemného obchodu. Zajišťuje například, že u motorových vozidel budou obě strany dodržovat stejné mezinárodní normy týkající se bezpečnosti výrobků i ochrany životního prostředí. Na automobily z EU se tak budou stejné požadavky vztahovat v EU i v Japonsku, nebude je při exportu tedy nutné znovu certifikovat a vývoz se zjednoduší.

Reklama

Související témata:

Doporučované