Hlavní obsah
Online

Demonstranti blokují hlavní cesty. Po zásahu policie zemřel další z nich

Foto: Profimedia.cz

Policie blokující silnice krátce po vyhlášení výsledků voleb.

Reklama

aktualizováno •

V běloruském Minsku třetí noc pokračovaly protesty proti zvolení staronového prezidenta Alexandra Lukašenka. Demonstrace si vyžádaly život nejméně dvou demonstrantů, stovky zraněných a tisíce zatčených.

Článek

Co byste měli vědět?

- Střelbu ostrými přiznala běloruská policie a později i vláda. Ministerstvo vnitra uvedlo, že ke střelbě došlo ve městě Brest na západě země poté, co policisty napadli demonstranti kovovými tyčemi.

- Evropská unie v prohlášení vydaném ve jménu 27 členských států uvedla, že volby v Bělorusku „nebyly ani svobodné, ani spravedlivé“, a pohrozila sankcemi.

- Svjatlana Cichanouská, hlavní protikandidátka autoritářského prezidenta Lukašenka ve volbách hlavy státu, které opozice považuje za zfalšované, byla pohřešována od pondělí. Tehdy podala protest proti výsledkům voleb, a panovaly tak obavy o její osud. Litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius v úterý ráno oznámil, že Cichanouská je v bezpečí v Litvě.

- Podle ruského listu Kommersant Lukašenkova mašinerie prakticky nedává protestům žádnou šanci, a tak běloruská opozice zřejmě přistoupí k vytvoření exilové vlády usilující o uznání podle venezuelského scénáře.

- Podle agentury DPA Lukašenko nevyslyšel výzvy Evropské unie a opozice k dialogu. Demonstranty označil za lidi s kriminální minulostí, kteří by si měli najít práci.

- Podle informací běloruských médií a novinářů mají krvavé demonstrace další oběť. Je jí 25letý Aliaksandr Vichor, který byl po nedělním brutálním zásahu policie převezen do nemocnice v Homelu, kde dnes zemřel.

  • Bělorusové se mohou znovu omezeně připojit k internetu

    Od dnešní osmé hodiny ranní se může většina Bělorusů znovu připojit k internetu, většina zpravodajských serverů je ale nadále blokována. Podle běloruských novinářů za tím může být úmysl vlády zastrašit demonstranty svědectvími o policejní brutalitě. Podle pozorování místních médií funguje internetové připojení vždy mezi osmou ranní a šestou až sedmou hodinou večerní, píše na Twitteru reportér Franak Viačorka.

  • Tři noci protestů: Tisíce zadržených, stovky zraněných, dva mrtví

    Tři noci protestů vedly k tvrdým střetům s policií, která zadržela na 6000 lidí. Stovky dalších utrpěly zranění. Podle běloruských úřadů přišel nejméně jeden demonstrant o život. O smrti dalšího člověka v nemocnici ve městě Gomel informoval dnes běloruský servis Rádia Svoboda. Muž byl zatčen v neděli večer, v policejním voze se ale jeho zdravotní stav výrazně zhoršil, načež byl převezen do nemocnice, kde zemřel. Podle agentury Belta zatím přesná příčina jeho smrti není jasná.

    Také v Moskvě, kde se lidé shromažďují před běloruskou ambasádou, aby vyjádřili nesouhlas s událostmi v sousední zemi, začala policie zatýkat. Podle agentury TASS už tam bylo zadrženo nejméně pět lidí, když příslušníci silových složek začali demonstranty od budovy ambasády odhánět.

  • Na silnicích je chaos, vrážejí do sebe auta

    Podle videozáznamů novinářů z místa je situace na běloruských cestách poměrně chaotická. Zatímco na křižovatkách vládnou demonstranti, kteří svými těly brání průjezdům aut, na cestách policejní auta narážejí do ostatních a rozbíjejí okna.

  • Po zásahu policie zemřel v nemocnici další demonstrant

    Podle informací běloruské novinářky mají krvavé demonstrace další oběť. Je jí 25letý Aliaksandr Vichor, který byl po nedělním brutálním zásahu policie převezen do nemocnice v Homelu. Podle jeho matky byl v neděli zadržen během cesty za svou přítelkyní.

    Tutéž informaci potvrdilo Radio Svoboda zde.

  • Vysoká komisařka OSN kritizovala represe v Bělorusku

    Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová dnes odsoudila násilné potlačování pokojných demonstrací, které vypukly po nedělních prezidentských volbách v Bělorusku. Vyzvala rovněž k osvobození zadržených lidí.

    „Lidé mají právo se vyjádřit a vyjadřovat svůj nesouhlas, a to zejména v souvislosti s volbami, kdy demokratické svobody by měly být zachovány, a ne potlačeny,“ uvedla Bacheletová podle agentury AFP. Komisařka podle agentury Reuters uvedla, že policie přehnaně používala sílu, a to včetně střílení gumových projektilů, použití slzného plynu a zábleskových a ohlušujících granátů.

    „Velmi vážné znepokojení“ nad situací v Bělorusku vyjádřil dnes francouzský prezident Emmanuel Macron v telefonickém rozhovoru se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Macron podle komuniké Elysejského paláce naléhal na nalezení cesty k dialogu namísto násilí. Podle AFP jde o první Macronovu reakci na nedělní volby.

  • Na demonstrace podle Lukašenka chodí nezaměstnaní kriminálníci

    Běloruský prezident Alexandr Lukašenko podle agentury DPA nevyslyšel výzvy Evropské unie a opozice k dialogu. Na dnešní poradě o ochraně ústavního zřízení v zemi označil za jádro protestů proti svému znovuzvolení lidi s kriminální minulostí, kteří jsou momentálně bez práce, a nařídil, aby si obstarali zaměstnání.

    „Základem všech těch takzvaných protestujících jsou lidé s kriminální minulostí a nynější nezaměstnaní. Nemají práci, a tak se potulují po ulicích. Proto po dobrém prosím a všechny varuji: ti, kdo nepracují, si práci musí obstarat,“ prohlásil podle státní agentury Belta na dnešní poradě věnované ochraně ústavního zřízení země. „Všichni, kdo chtějí pracovat, musí mít práci a odpovídající plat,“ zdůraznil Lukašenko. Varoval současně místní podnikatele, aby se vyvarovali poskytování falešných dokladů o zaměstnaní.

  • Ženy s květinami vycházejí do ulic po celém Bělorusku, tvoří živé řetězy

    Asi 200 žen v běloruském hlavním městě Minsku dnes vytvořilo živý řetěz, aby předvedly solidaritu se zraněnými demonstranty z tří nocí protestů proti výsledku nedělních prezidentských voleb. Policisté mezitím napadají novináře, střílejí a násilně vnikají do obytných budov, aby zatýkali, uvedla agentura AP.

    „V různých běloruských městech lidé začali vycházet ven s květinami a vytvářet živé řetězy solidarity proti falšování voleb a proti násilí proti demonstrantům. První byla akce žen v bílém oblečení u trhu v Minsku,“ napsala agentura Interfax. Mladé ženy s květinami se držely za ruce v dlouhé řadě poblíž trhu v centru Minsku. Po chvíli pochodovaly ulicemi města, skandovaly „Hanba!“ na adresu policejní brutality proti účastníkům protestů, při kterých policisté zadrželi nejméně 6000 lidí.

    „Stojíme tady v pokojném protestu,“ řekla agentuře AP jedna z účastnic, třiadvacetiletá počítačová specialistka Ksenija Iljaševičová. „Stovky a tisíce Bělorusů vyjadřují solidaritu, aby bojí se (jít demonstrovat). Stojíme tu za všechny,“ dodala. Podobné akce se konaly i na dalších místech v Minsku a dalších městech. „Ženy po celém Bělorusku vycházejí do ulic s květinami na znamení protestu proti policejní brutalitě,“ napsal zpravodajský server Tut.by.

  • Běloruská státní televize zveřejnila záběry zadržených demonstrantů

  • Německá vláda odsuzuje represe v Bělorusku

    Německá vláda ostře odsuzuje násilí proti demonstrantům v Bělorusku, kteří protestují proti výsledkům prezidentských voleb. Na dnešní tiskové konferenci v Berlíně to prohlásil mluvčí spolkové vlády Steffen Seibert, který postup bezpečnostních složek proti nespokojeným obyvatelům označil za represe. Volby, které běloruská opozice označuje za zfalšované, opět vyhrál dlouholetý autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko.

    „Je to skutečná vlna represí s tisíci zadržených po volbách, které nebyly spravedlivé ani svobodné,“ řekl novinářům Seibert. Německá vláda podle něj žádá, aby všichni zadržení, kteří se pokojně domáhali svých demokratických práv, byli propuštěni. Dodal, že Bělorusko musí hlas svých občanů vyslechnout.

    Seibert kritizoval zatýkání jak demonstrantů, tak i představitelů opozice či novinářů. To, že vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská se uchýlila z bezpečnostních důvodů do Litvy, označil za důkaz toho, že v zemi panuje klima zastrašování, strachu a násilí.

  • Ulicemi Minsku prochází ženy v bílém na protest proti policejní brutalitě

    Stovky žen pochodují ulicemi Minsku na protest proti policejní brutalitě. Jsou oblečeny v bílé, která je považována za barvu svobody, také odkazuje k názvu země. Mnohé drží ve zdvižených rukách květiny.

  • Ministr: Policie střílela ostrými v sebeobraně

    K ostré střelbě podle běloruského ministerstva vnitra policisté přešli ve městě Brest poté, co je napadli demonstranti s kovovými tyčemi. O střelbě už dříve informovaly policejní úřady s tím, že došlo k jednomu zranění.

  • Běloruská policie napadla i štáb BBC

    Útok na reportéra BBC Willa Vernona a jeho štáb zachytil neznámý autor.

  • Policie už zadržela přes šest tisíc demonstrantů

    Během prvních dvou nocí protestů bylo při rozhánění davů zraněno mnoho desítek lidí a podle ministerstva vnitra policisté zatkli na 5 000 osob. Od úterního večera k nim přibylo dalších více než 1 000 zadržených. Podle ministerstva zdravotnictví do nemocnic sanitky rozvezly dalších 51 zraněných civilistů. Zranění utrpělo i 14 policistů, uvádí ČTK. Mluvčí ministerstva vnitra Volha Čamadanová agentuře AFP řekla, že množství demonstrantů bylo uplynulou noc nižší než dříve a rovněž tak počet měst, kde se konaly protesty. Později ministerstvo upřesnilo, že těchto měst bylo 25. Agentura TASS s odvoláním na stejný zdroj napsala, že již bylo zahájeno 17 trestních stíhání kvůli napadení policistů.

  • Senát přijal usnesení odsuzující situaci v Bělorusku

    Senátoři dnes hlasovali o usnesení, kterým odsoudí situaci, jež nastala po prezidentských volbách v Bělorusku. Pro návrh hlasovala drtivá většina z přítomných. Zároveň by uvítali, aby se Česko připojilo k celoevropským sankcím proti režimu znovuzvoleného prezidenta Alexandra Lukašenka. „Když uděláme vlastní sankce, oni si je většinou obrátí proti našim firmám, sankce musí být celoevropské. Lukašenko si dělá, co chce, od roku 1996. Bohužel EU s tím, jak se Lukašenko občas tu a tam odvrátil od Putina nebo Ruska, sankce zvolňovala,“ uvedl místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Prosazení agendy týkající se Běloruska podpořil i šéf zahraničního výboru senátu Pavel Fischer (nestr.). „Co se děje v Bělorusku? Nevíme. Nevíme, kolik je mrtvých, raněných, lékaři o tom nesmějí mluvit, nevíme, kolik je vězněných, víme jen, kolik je novinářů, kteří zmizeli beze stopy. Neměli bychom se proto vyhýbat ani použití národních sankcí.“

  • Běloruská policie na demonstranty použila střelné zbraně, jeden zraněný

    Zprávu s odvoláním na vyjádření policie přinesla agentura AFP.

  • Litevský Sejm se staví proti Lukašenkovi

    Zprávu přinesl novinář Jan Škvrňák.

  • „Když chlapy zatkli“. Běloruské ženy pokračují v protestech

    Protestu s podtitulem „Když chlapy zatkli“ se zúčastnilo 250 běloruských žen, informuje server Naša Niva.

  • Ministři zahraničí zemí EU se kvůli Bělorusku setkají v pátek

    Informaci přinesla agentura AFP.

  • Policie údajně zatkla koordinátory protestů

    Státní agentura Belta tvrdí, že v Minsku byli zatčeni koordinátoři protestů. Belta dnes ráno bez bližších podrobností napsala, že byl zadržen muž, který si v 16. patře hotelu Belarus pronajal pokoj, z něhož koordinoval akce. Řídil prý tři muže, kteří pak dávali pokyny stovkám dalších lidí, s nimiž byli spojeni. Během prvních dvou nocí protestů bylo při rozhánění davů zraněno mnoho desítek lidí a podle ministerstva vnitra policisté zatkli na 5 000 osob, píše ČTK.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy