Hlavní obsah

EU by členským zemím měla hradit část nákladů na migranty, řekl eurokomisař Oettinger

EU by podle eurokomisaře Oettingera měla členům hradit část nákladů na migranty.Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

 

Reklama

Podle eurokomisaře pro rozpočet Günthera Oettingera by Evropská unie měla finančně pomoci těm členským zemím, které jsou nejhůře postiženy migrací. A to tak, že by jim hradila část nákladů spojených s péčí o migranty.

Článek

Eurokomisař to uvedl na pátečním setkání ministrů financí EU v Lucemburku. „Myslím, že celá Evropa musí těm, kteří jsou především postižení (migrací), Řecku, Maltě, Itálii, Kypru, Bulharsku, Španělsku, prokázat solidaritu a ulehčit jim v jejich úkolech a uhradit zčásti jejich náklady a práci,” řekl Oettinger novinářům.

V neděli se odehraje minisummit členských zemí v Bruselu. V rozhovoru pro německý list Handelsblatt Oettinger řekl, že od tohoto summitu očekává pokrok ve společném celoevropském řešení migrace. Česko ani zbylé země Visegrádské čtyřky v neděli v Bruselu jednat nebudou. Český premiér Andrej Babiš uvedl, že není důvod se setkání účastnit, neboť se o migraci bude jednat příští týden v rámci dalšího summitu. „Takže není důvod jít na (nedělní) summit, který pravděpodobně chce přijmout závěry, s nimiž my nesouhlasíme,“ řekl ve čtvrtek.

Nedělního jednání se podle dosavadních informací zúčastní Německo, Rakousko, Itálie, Francie, Řecko, Bulharsko, Španělsko, Malta, Belgie, Dánsko a Nizozemsko.

Reklama

Doporučované