Hlavní obsah
Online

V USA je už přes 100 000 nakažených, Itálie má rekordní počet úmrtí

Foto: Profimedia.cz

Itálie hlásí s každým dnem smutné rekordy v počtu úmrtí na nový koronavirus.

Reklama

aktualizováno •

Počet obětí koronaviru v Itálii za den vzrostl o rekordních 919 na 9134. Je to nejvyšší denní nárůst úmrtí na nemoc COVID-19 v Itálii od vypuknutí epidemie v zemi před více než měsícem.

Článek

Země Evropské unie chtějí proti koronaviru bojovat společně a solidárně. Během telefonické tiskové konference to v pátek po unijním videosummitu řekla německá kancléřka Angela Merkelová, napsala agentura DPA.

Mnoho států spoléhá při boji s koronavirem na import zdravotnických vybavení z Číny. Například Španělsko zaplatilo za dodávku z Číny v přepočtu více než 11 miliard korun. Nicméně testovací sady, které měly diagnostikovat pacienty s koronavirem, musela vláda z nemocnic stáhnout. Byly totiž nespolehlivé, fungovala jen třetina z nich.

Ve Spojených státech je od čtvrtka nejvíce nakažených na světě. V pátek vystoupal počet na 100 717 lidí. Podle prezidenta Donalda Trumpa to svědčí o amerických schopnostech uskutečňovat testy a také to zpochybňuje údaje poskytované Pekingem.

Páteční dění ohledně koronaviru ve světě sledujeme v online reportáži:

  • USA: Nejvyšší denní nárůst úmrtí na COVID-19

    Americká televizní stanice CNN v pátek oznámila 265 obětí nového koronaviru. To je zatím nejvyšší denní nárůst úmrtí na COVID-19 v zemi. Ve Spojených státech zemřelo podle CNN nejméně 1451 lidí.

  • Počet nakažených koronavirem v USA přesáhl 100 000

    Počet nakažených koronavirem v USA přesáhl 100 000, uvedla to na svém webu americká Univerzita Johnse Hopkinse. Na celém světě se koronavirem už nakazilo téměř 590 600 lidí, z toho na 130 000 se jich už uzdravilo. Spojené státy jsou se 100 717 případy nákazy první na světě v tragické tabulce před Itálií, která k dnešku zaznamenala dosud téměř 86 500 infikovaných.

  • Irsko také omezuje pohyb obyvatel, nejméně na dva týdny

    Irsko se v noci zařadí mezi země, kde mají obyvatelé kvůli šíření koronaviru nařízeno vycházet na ulici jen v případech, kdy je to nezbytně nutné. Premiér Leo Varadkar večer oznámil, že s půlnocí začne platit režim podobný tomu v Česku nebo v Británii. Nákaza virem SARS-CoV-2 se v Irsku potvrdila už u 2121 lidí, na nemoc COVID-19 zde umřelo 22 lidí včetně jednoho zdravotníka.

  • Vévodkyně z Cornwallu poslala vzkaz obětem domácího násilí

    Manželka prince Charlese a vévodkyně z Cornwallu Camilla Bowlesová myslí v době koronakrize i na oběti domácího násilí. Ty podle ní mohou kvůli karanténním opatřením trpět víc než obvykle. Ve vzkazu, který napsala uvedla, „všichni musíme zůstat ve svých domovech, pro některé to však může být těžší, protože domov pro ně není bezpečným místem. Pokud jste obětí domácího násilí nebo znáte někoho, kdo by mohl být, obraťte se prosím na krizové linky“, stojí v dopise.

  • Bolsonaro přitvrzuje, média podle něj přifukují počty nakažených

    Brazilský prezident Jair Bolsonaro vyvolal v pátek další vlnu rozhořčení. V jedné z brazilských televizí uvedl, že média uměle zvyšují počty nakažených, což slouží jeho politickým rivalům. Prezident byl už dříve kritizován za své prohlášení „někteří lidé zemřou, mrzí mě to, ale takový je život“.

    V Brazílii mezitím přibývá nakažených i obětí. V zemi je 3417 potvrzených případů a na koronavirus zemřelo už 92 lidí. Bolsonaro se zatím snaží prosadit zmírnění drakonických opatření. „Nemůžete zavřít továrnu na auta, protože lidé umírají v dopravních nehodách,“ dodal k tomu.

  • Trump podepsal rekordní finanční balík

    Sněmovna reprezentantů USA dnes schválila rekordní soubor opatření na podporu americké ekonomiky, na kterou tvrdě dolehla pandemie nemoci COVID-19 způsobené koronavirem. Objem finančního balíku, který už ve středu odsouhlasil Senát, činí 2,2 bilionu dolarů, tedy přes 54 bilionů korun.

    Opatření následně dostal k podpisu americký prezident Donald Trump, který již dříve slíbil, že svůj podpis připojí okamžitě, jakmile návrh dostane na stůl. „Tento zákon poskytne naléhavou pomoc rodinám, pracovníkům a podnikatelům naší země,“ napsal Trump v tweetu, ve kterém podpis ohlásil.

  • Turecký prezident vyzval obyvatele k dobrovolné karanténě

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes kvůli šíření nákazy koronavirem vyzval obyvatele Turecka, aby zůstali v „dobrovolné karanténě“ a nechodili ven, pokud nemusí. Oznámil rovněž, že jeho země zastaví mezinárodní leteckou dopravu. Informovala agentura Reuters. Turecko už v předchozích týdnech přerušilo kvůli koronavirové pandemii letecké spojení s desítkami zemí.

    Turecký prezident uvedl, že lidé mají doma i v práci dodržovat mezi sebou bezpečnou vzdálenost, nepoužívat veřejnou dopravu, když nemusí, a nemají chodit ven, s výjimkou cest k lékaři či na nákup. V Turecku se k dnešnímu dni potvrdilo 5698 případů nákazy koronavirem, uvedl dnes ministr zdravotnictví Fahrettin Koca. Počet obětí z řad infikovaných podle něj za poslední den vzrostl o 17 na 92.

  • V Albánii bude moci na nákup jen jeden člen rodiny

    Albánie o víkendu zavede 40 hodin trvající zákaz vycházení a na nákup bude nově moci jen jeden člen rodiny, který bude od pondělí muset zažádat o povolení prostřednictvím mobilní aplikace. O zpřísnění opatření, která mají bránit šíření koronaviru v zemi, dnes informovala agentura Reuters.

    Od prvního potvrzeného případu nákazy před 18 dny koronaviru v Albánii podlehlo osm lidí, 31 se vyléčilo a 186 se nakazilo. Kvůli trvající hrozbě dalšího šíření bude příští týden prodloužen zákaz vycházení, který platí 16 hodin denně.

  • Americké zábavní parky Disneyland zavřely své brány na neurčito

    Americké zábavní parky Disneyland v pátek oznámily, že zavírají na neurčitou dobu. Jeden z parků se nachází ve floridském Orlandu, druhý v kalifornském městě Los Angeles.

    Foto: Profimedia.cz

    Zábavní park Disneyland.

  • Koronavirus by si mohl v provincii Idlib vyžádat až 100 000 životů

    Provincie Idlib je domovem třech milionů lidí a ovládají ji dílem syrští povstalci podporovaní Tureckem, dílem islámští radikálové. Podle odborníků by v oblasti mohlo díky nákaze koronavirem zemřít až 100 000 lidí.

  • Amazon daruje Francouzům přes 3 miliony euro na boj s koronavirem

    Společnost Amazon v pátek oznámila svůj záměr poskytnout až 3,5 milionu euro, tedy před 90 milionů korun, na pomoc lidem nejvíce zasaženým koronavirem ve Francii. Z toho půjde 2,5 milionu euro francouzskému Červenému kříži.

  • Šéf WHO varoval před používáním neověřených léků proti koronaviru

    Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus dnes na pravidelné tiskové konferenci varoval před používáním léků proti koronaviru, jejichž účinnost ještě nebyla prokázána. Podle Tedrose to může naopak způsobit nedostatek těchto léků pro potřebné pacienty s jinou diagnózou.

    Šéf WHO nezmínil žádný konkrétní lék, který by mohl vzbuzovat falešné naděje, DPA ale připomenula nedávné prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že přelomové výsledky v léčbě nemoci COVID-19 by mohlo mít antimalarikum chlorochin. Lék známý pod obchodním názvem Aralen se poté snažily zakoupit tisíce Američanů. V Arizoně dokonce po požití chlorochinu zemřel muž a jeho žena skončila ve vážném stavu v nemocnici.

  • Zpěvák skupiny Rammstein nemá koronavirus

    Skupina Rammstein dnes na svém oficiálním Facebooku  vyvrátila informaci, že se jejich zpěvák Till Lindemann nakazil koronavirem. Test má negativní.

  • Ekonomika Latinské Ameriky klesne nejvíce za 75 let

    Ekonomika Latinské Ameriky letos kvůli koronavirové pandemii sklouzne do nejhlubší recese od druhé světové války. Vyplývá to z odhadu ekonomů společnosti Goldman Sachs, kteří očekávají pokles hrubého domácího produktu (HDP) regionu o 3,8 procenta.

  • Na výletní lodi v Panamě zemřeli čtyři lidé s příznaky koronaviru

    Na výletní lodi MS Zaandam, která kotví u panamských břehů, zemřeli v pátek čtyři lidé. Oznámila to společnost, která loď provozuje. Několik jihoamerických zemí zakázalo lodi přístup ke svým břehům. Na lodi má celkem 53 pasažérů a 83 členů posádky příznaky koronaviru, nebyli však zatím testováni. Na palubě je celkem 1243 pasažérů a 586 členů posádky.

  • Oklahoma kvůli koronaviru zakázala potraty

    Kevin Stitt, guvernér amerického státu Oklahoma, v pátek oznámil, že ruší všechny operace, které jsou na žádost pacienta. Odvolává se přitom na riziko možného šíření koronaviru. Mezi něj patří i potraty. Lékaři budou moct potraty provádět pouze v případě, kdy bude matka v ohrožení života.

  • Globální prodej aut letos kvůli viru klesne o 14 procent

    Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service dnes kvůli prohlubujícím se hospodářským dopadům pandemie koronaviru opět zhoršila odhad letošního vývoje globálního automobilového trhu. Celosvětový prodej aut se v letošním roce podle její nové prognózy sníží o zhruba 14 procent.

  • V Itálii zemřelo na koronavirus celkem 51 lékařů

    Italská asociace lékařů v pátek informovala o tom, že na koronavirus v zemi zemřelo 51 lékařů. Z toho 32 působilo v nejhůře postiženém regionu Lombardie. Šéf asociace Filippo Anelli už ve čtvrtek varoval před kritickým nedostatkem ochranných pomůcek pro lékaře. V Itálii se koronavirem nakazilo 6414 zdravotníků. Informovala o tom CNN.

  • Na hranicích mezi Ukrajinou a Polskem se tvoří dlouhé fronty

    Tisíce Ukrajinců se momentálně snaží vrátit domů, na hranici s Polskem se tvoří dlouhé fronty. Ukrajina od páteční noci ruší kvůli koronaviru letecké a vlakové spoje s ostatními zeměmi. Informoval o tom ukrajinský server Hromadske. Podle Univerzity Johnse Hopkinse je na Ukrajině 226 potvrzených případů nákazy a 5 obětí.

  • Slovensko po zvýšení počtu testů odhalilo více nakažených

    Slovensko po zvýšení počtu prováděných testů na koronavirus odhalilo více nakažených, ve čtvrtek přibylo 43 nově zjištěných infikovaných. Novinářům to dnes řekl premiér Igor Matovič. Celkově má pětimilionové Slovensko 269 potvrzených případů infekce, jedna osoba je v kritickém stavu.

Reklama

Hlavní zprávy