Hlavní obsah
Online

Europoslanci ostře k Babišovi. Klíčové hlasování dopadlo deset ku jedné

Foto: Profimedia.cz

Český premiér Andrej Babiš střet zájmů odmítá, stejně jako evropský záchranný plán.

Reklama

aktualizováno •

Europoslanci se výraznou většinou postavili proti českému premiérovi Andreji Babišovi. Podle schválené rezoluce je Babiš jednoznačně ve střetu zájmů.

Článek

Nejvíce třaskavou událostí bylo na evropské scéně z českého pohledu páteční hlasování Evropského parlamentu, kde se rozhodovalo o rezoluci kritizující střet zájmů premiéra Andreje Babiše. Rezoluce o zhruba 50 bodech vyzývá premiéra k tomu, aby se buď definitivně vzdal Agrofertu, nečerpal na něj žádné dotace z Bruselu, nebo rezignoval. Europoslanci rezoluci schválili výraznou většinou. 510 pro rezoluci, 53 proti. Přibližně stovka se zdržela.

Na jejím ostrém vyznění se shodly všechny hlavní frakce, a to včetně liberálního Renew, kde zasedají i zástupci ANO.

Peníze na koronavirus

Pátečním tématem číslo jedna v Bruselu byly peníze na obnovu hospodářství po pandemii.

Šéfové vlád a států sedmadvacítky se v pátek vůbec poprvé pobavili o tom, jak rozdělit 750 miliard eur, které na obnovu po pandemii koronaviru navrhla Evropská komise pod vedením Ursuly von der Leyenové.

„Je to bezprecedentní krize, která má obrovský dopad - ekonomický, sociální a také na životaschopnost Evropské unie,“ řekl agentuře Reuters nejmenovaný vysoký diplomat před páteční videokonferencí, na níž se špičky EU vůbec poprvé dohadovaly o rozdělení 750 miliard eur z fondu na obnovu. „Abychom ukázali, že Evropa chrání, nesmíme mít žádné zpoždění, to by vše jen ztížilo a zdražilo,“ tvrdí diplomat.

Hlavní střet se rýsoval mezi nově vzniklou koalicí šetrných - Rakousko, Nizozemsko, Švédsko a Dánsko - na straně jedné a jižním křídlem EU, na nějž pandemie koronaviru dopadla nejhůře, tedy hlavně Itálií a Španělskem. Odhodlání rozdělit navrženou sumu a především za ni společně ručit, vůbec poprvé vyjádřilo Německo, které až dosud společné evropské dluhy odmítalo. Pandemie, která si jen v Evropě vyžádala na 100 tisíc obětí, ale smýšlení Berlína změnila. Odpor se ale očekával i z východního křídla Unie, které se obává, že příliš velká část peněz zamíří na jih a na výrazně chudší postkomunistické státy zbude méně. Proti plánu Komise se už vyjádřil český premiér Andrej Babiš, Polsko nebo Slovensko naopak s plánem souhlasí.

Evropská komise i některé členské státy chtějí prosadit, aby získala Unie více vlastních zdrojů: peníze na obnovu by mohly plynout zejména z nové evropské daně na technologické giganty nebo z uhlíkové daně. To ale část států odmítá.

  • Agrofert kritizuje usnesení europarlamentu ke střetu zájmu Babiše

    Společnost Agrofert kritizuje páteční usnesení Evropského parlamentu k možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Nelíbí se jí, že firmu nikdo z Evropského parlamentu neoslovil. Má dojem, že se evropští poslanci nechali zneužít k útoku na Agrofert. Firma to uvedla v prohlášení, které ČTK poskytl její mluvčí Karel Hanzelka.

    Agrofert uvedl, že ho usnesení překvapilo. „Ačkoli bylo předem připraveno, nikdo nás nepožádal o stanovisko,“ napsala firma v prohlášení. Společnost podle něj nikdo nekontaktoval ani v době mise rozpočtového výboru EP do České republiky. „Kdyby k setkání došlo a kdybychom mohli na otázky zástupců Evropského parlamentu odpovědět, jsme hluboce přesvědčeni, že by k přijetí takového usnesení nemohlo dojít,“ uvedl Agrofert. „Jednalo se o nás bez nás, což považujeme za skandální a z hlediska fungování evropského společenství za bezprecedentní,“ uvádí prohlášení.

    Misi rozpočtového výboru do Česka Agrofert vnímá jako zpolitizovanou či jako účelovou. Jde podle něj o „hrubý zásah“ do auditních řízení Evropské komise s ČR. „Jde o očividný pokus tato řízení ovlivnit,“ uvedl Agrofert.

  • Část opozice výsledek hlasování o Babišovi nepřekvapil

    Část opozice není výsledkem pátečního hlasování Evropského parlamentu k možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) překvapena. Hlasování podle nich potvrzuje, že český ministerský předseda je ve střetu zájmů. Podle šéfa ODS Petra Fialy dělá Babiš ČR v zahraničí ostudu. Předseda Pirátů Ivan Bartoš rozhodnutí EP označil za přelomovou rezoluci. Není ale podle něj jen o Babišovi, ale i o špatně nastaveném systému, který je možné zneužívat. Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové si musí Babiš vybrat, buď bude premiér, nebo velkopodnikatel. Předseda KSČM Vojtěch Filip připomněl, že rezoluce nemá na český právní řád žádný význam. Vyjádřit se chce ale až po prostudování usnesení. Předsedové stran to sdělili v reakci ČTK.

  • Evropský parlament žádá vyřešení možného střetu zájmů

    Evropský parlament žádá vyřešení možného střetu zájmů Andreje Babiše. Uvádí mimo jiné tři možné scénáře řešení této situace a žádá zpřístupnění informací o konečných příjemcích peněz z EU.

  • Petr Fiala o rezoluci

    K výsledkům hlasování se vyjádřil na Twitteru i lídr ODS Petr Fiala:

  • Proti Babišovi hlasovali zejména liberálové

    Strana ANO 2011 je součástí frakce Renew Europe, která téměř kompletně hlasovala pro rezoluci. Proti ní hlasovalo jen 5 členů ANO a 6 europoslanců ze severských zemí. Členů má frakce celkem 98.

  • Zdechovský k hlasování

    „Právo má platit pro každého, chudého i bohatého,“ komentoval hlasování lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský v Událostech, komentářích ČT.

  • Je čas se posunout dál, říkají Piráti

    K výsledkům hlasování se na Twitteru vyjádřili Piráti:

  • Agrofert se zlobí

    Zatímco stanovisko samotného premiéra Andreje Babiše není zatím k dispozici. Koncern Agrofert zveřejnil na sociálních sítích ostré prohlášení.

  • Europoslanci proti Babišovi

    Europoslanci v pátek odhlasovali rezoluci kritickou ke střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Pro se vyslovilo 510 poslanců, proti 53, 101 se zdrželo hlasování.

  • Hohlmeierová: Rozdělování dotací v ČR má za cíl podpořit Babiše

    Rozdělení finančních prostředků EU v České republice není spravedlivé ani transparentní, ale má za cíl podporovat soukromé zájmy premiéra Andreje Babiše, píše na Instagramu německá europoslankyně Monika Hohlmeierová, jedna z autorek rezoluce.

  • Nizozemský europoslanec: Česko není synonymem pro Andreje Babiše a jeho zájmy nereflektují zájmy Čechů

    „Mělo by být jasné, že v žádném případě neviníme české občany za podvodné způsoby jejich premiéra. Chápu, že Česká republika není synonymem pro Andreje Babiše. A že jeho zájmy nereflektují zájmy Čechů. Doufáme, že si Češi vyvodí vlastní závěry ohledně fungování svého politického lídra. To, aby občané Česka nesli na svých bedrech tíhu nekalých praktik svého premiéra, je to poslední, co bychom si přáli. Pokud takové praktiky ale budou pokračovat, mohli bychom podniknout další kroky. Doufejme, že se ta situace do této míry nerozvine,“ napsal Seznam Zprávám europoslanec a člen lidovecké frakce Jeroen Lenaers.

    Nizozemec také uvedl, že bude „bez váhání hlasovat pro rezoluci“. „Tento případ potenciálního střetu zájmů se táhne příliš dlouho, musí to skončit, a to co nejdříve. Jsem rád, že usnesení podporuje většina členů europarlamentu nezávisle na politických barvách, které hájí,“ dodal Lenaers.

  • Budu pro rezoluci, řekl europoslanec z frakce, kde zasedá i ANO

    Francouzský europoslanec Bernard Guetta Seznam Zprávám sdělil, že bude hlasovat pro rezoluci odsuzující střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Guetta je přitom členem skupiny Renew, tedy stejné frakce Evropského parlamentu, v níž zasedají i politici Babišova hnutí ANO.

  • Příští summit bude nejspíš v polovině července

    Na další summit dojde asi za necelý měsíc, mluví se o 10. červenci. Někteří lídři tlačí na fyzické setkání v Bruselu, které je podle nich klíčové pro aktivní vyjednávání.

  • Summit Evropské rady: Evropská unie ruské sankce nezruší

    Server Politico přišel s tím, že podle vysoce postaveného zdroje v Evropské radě Unie sankce proti Rusku z roku 2014 nezruší. Lídři se na tom dohodli v rámci aktualizace Minského protokolu. Sankce na Rusko uvalil evropský blok kvůli okupaci a anexi Krymu na Ukrajině před šesti lety.

  • Na summitu je řeč o Ukrajině a Rusku, podle mluvčího Rady se schůze blíží ke konci

  • I nizozemský premiér je pro uzavření dohody do konce července

    Liberální lídři v čele s Markem Ruttem z Nizozemska chtějí dohodnout záchranný balíček do konce července. Podmínkou by podle nich mělo být dodržování právního státu, píše Politico.

  • Hlasovat budeme proti, zaznívá od českých europoslanců z hnutí ANO k rezoluci

    Seznam Zprávy se zeptaly všech českých europoslanců, jak budou hlasovat o rezoluci týkající se premiéra Babiše. I na to, k jakému řešení by měla ČR přistoupit, pokud EP rezoluci schválí, a jak by to mohlo ovlivnit Česko do budoucna. Odpovědi přišly i od čtyř ze šesti europoslanců za ANO. Dita Charanzová, Martina Dlabajová, Ondřej Knotek i Ondřej Kovařík shodně uvedli, že budou hlasovat proti návrhu usnesení.

    „Jsem připraven hlasovat proti. Ta rezoluce obsahuje podstatné faktické nepřesnosti a je motivována silným politickým apetitem,“ napsal Knotek. „Budu proti rezoluci v této podobě,“ uvedla europoslankyně Dlabajová.

    Podle Dity Charanzové „není důvod k tomu, aby Česko jakkoli reagovalo, ať bude rezoluce přijata či nikoli“. Pro pozici Česka v EU se podle ní nic nemění. „Text usnesení je nezávazný, nemá vliv na probíhající komunikaci mezi ČR a Evropskou komisí,“ napsal europoslanec Kovařík.

  • Největší rozkol při jednání Evropské rady se týká čtyř témat

    Velikost záchranného balíčku, otázka financování grantů a z toho plynoucích půjček, slevování z rozpočtových příspěvků pro ty země, které přispívají nejvíce, i otázka vlastních zdrojů, jež by potenciálně vytvářely nové příjmy pro Evropskou unii. To jsou čtyři nejpalčivější témata, na kterých se podle serveru Politico lídři na videosummitu Evropské rady nemohou dohodnout.

Reklama

Hlavní zprávy