Hlavní obsah

EU je v existenční krizi, zachránit ji může jen drastická přeměna, tvrdí Soros

EU od poslední finanční krize zaspala, teď ji pravděpodobně čeká další, tvrdí miliardář Soros.Video: Eliška Kolomazníková, AP

 

Reklama

Evropská unie podle George Sorose ztratila svůj směr a míří k další velké finanční krizi. Americký miliardář s maďarskými kořeny to uvedl v úterý na tiskové konferenci k výročnímu zasedání Evropské rady pro zahraniční vztahy.

Článek

Na konferenci, jež se odehrála v Paříži, Soros uvedl, že eurozóna pravděpodobně napochoduje přímo do další finanční krize. Na vině jsou podle něj populistické strany, které se snaží rozervat Evropskou unii, i její přílišná ekonomická zdrženlivost. Ta podle Sorose Evropě brání v jakémkoliv ekonomickém růstu.

Od finanční krize v roce 2008 Evropská unie podle miliardáře ztratila svůj směr a je v existenční krizi. Zachránit ji teď může jen radikální transformace. „Evropská unie se musí transformovat v asociaci, které by země jako Velká Británie chtěly být součástí, aby si udržela svou politickou eixstenci,“ uvedl Soros na konferenci.

Řešení miliardář vidí i ve finanční podpoře afrických zemí. Evropskou unií dotovaná finanční vzpruha, kterou Soros přirovnal k Marshallovu plánu, by mnoha africkým národům pomohla vyvinout se. V Evropě by tak mohlo klesnout napětí spojené s migrací a EU by se mohla soustředit na vlastní rozvoj.

Soros svým proslovem na úterní konferenci reagoval na krizi, s níž se v posledních dnech potýkají západoevropské akciové trhy. Ceny dluhopisů prudce klesly v Itálii, která se potýká s politickou krizí (od březnových voleb stále nemá vládu), i ve Španělsku, kde se koncem týdne začne jednat o důvěře španělské vládě.

Komplikacím v poslední době čelí i George Soros. Jeho nezisková organizace Open Society Foundations (OSF) se stahuje z Budapešti kvůli represivní politice maďarského premiéra Viktora Orbána. Orbánova strana Fidesz Sorose obviňuje z cíleného posílání migrantů do Maďarska. Miliardář to na pařížské konferenci popřel a Orbána označil za popírače evropských hodnot.

Reklama

Doporučované