Hlavní obsah

EU kvůli situaci s Rohingy přezkoumá spolupráci s Barmou, hrozí tvrdšími sankcemi

Dron zachytil tisíce Rohingů prchajících z BarmyVideo: Ruptly

 

Reklama

Situací Rohingů v Barmě se zabývá i Evropská unie. Ministři členských zemí potvrdili zbrojní embargo a varovali před tvrdšími sankcemi v případě, že se situace nezlepší. Nejméně 12 Rohingů zemřelo v pondělí při plavbě do Bangladéše.

Článek

Evropská unie přezkoumá kvůli postupu barmské armády vůči Rohingům veškerou svou praktickou spolupráci v obranné oblasti s Barmou. Rozhodli o tom v pondělí v Lucemburku ministři zahraničí sedmadvacítky. EU také kvůli situaci dočasně pozastaví pozvání pro vrchního velitele armády a další vysoce postavené vojenské činitele. Ministři potvrdili trvání stávajícího zbrojního embarga a varovali, že pokud se situace nezlepší, je EU připravena zvážit přijetí tvrdších sankcí.

„Pokud je tak značné množství lidí vysídleno takovou rychlostí, jasně to naznačuje záměrné jednání s cílem vyhnat určitou menšinu. Proto je nanejvýš důležité, aby byl uprchlíkům umožněn bezpečný a důstojný návrat,“ konstatovali ministři zahraničí EU v přijatých závěrech. Unie vyzvala k ukončení násilí všechny strany a barmskou armádu ke konci operací a k tomu, aby zajistila ochranu veškerého civilního obyvatelstva bez jakékoli diskriminace a plně dodržovala mezinárodní právo v oblasti lidských práv.

Nejméně 12 obětí si vyžádala nehoda přeplněného plavidla, které do Bangladéše převáželo příslušníky pronásledované menšiny Rohingů z Barmy. Mezi mrtvými je šest dětí, informovala v pondělí s odvoláním na bangladéšskou policii agentura AP. Na malém rybářském člunu podle přeživších cestovalo až 65 lidí, z nichž minimálně 21 neštěstí přežilo. Ostatní se pohřešují.

Přeživší popisuje převrhnutí lodě s rohingskými uprchlíkyVideo: Reuters

Rohingové nejsou původní obyvatelé Barmy, řekl vrchní velitel barmské armády generál Min Aun Hlain na schůzce s americkým velvyslancem. Diplomat s šéfem armády probíral vojenskou operaci na severu Barmy. Generál obvinění spojená s barmskou armádou přešel a uvedl, že média počet rohingských uprchlíků nadsazují, napsala dnes agentura Reuters.

Barmská armáda, která vypaluje vesnice, zahájila tažení proti menšině poté, co rohingští povstalci 25. srpna zaútočili na desítky policejních a vojenských stanovišť v Arakanském státě. OSN označila exodus více než půl milionu Rohingů za nejrychlejší uprchlickou krizi současnosti a Barmu obvinila, že provádí etnickou čistku této muslimské menšiny. Barma obvinění odmítá.

Reklama

Doporučované